Daily GK & Current Affairs Quiz – 24th October 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 24th October 2019

GK & Current Affairs Questions – October 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 24th October 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & RBI Grade B & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz October 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – October 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 24th October 2019


1. The government decided to merge loss-making telecom firms MTNL and _____ as part of a revival package.

  1. BSNL
  2. Reliance Jio
  3. Bharti Airtel
  4. Vodafone
  5. None of these

Show Correct Answers

Explanation: This aims to revive loss-making telecom PSUs BSNL & MTNL. MTNL will be merged with BSNL, as part of the revival package. Pending this, MTNL will act as a subsidiary of BSNL.

2. Sindhu Sudarshan Exercise, sometimes seen in the news, will take place in _____.

  1. Punjab
  2. Rajasthan
  3. Haryana
  4. Maharashtra
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rajasthan

Explanation: The exercise codenamed ‘Sindhu Sudarshan’ will take place in the deserts of Rajasthan (Nov 29 – Dec 4). Over 40,000 troops will participate in this. It will simulate battlefield conditions & focus on fine-tuning surveillance.

3. ________ has decided to impose spot fines for storage, sale and purchase of banned firecrackers.

  1. J&K
  2. Kerala
  3. Rajasthan
  4. Gujarat
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. West Bengal

Explanation: • Spot fine up to maximum Rs 1 lakh can be imposed for violation of rule

  • Nearly 5,000 kg of banned fire crackers have been seized during joint raids

4.______ has topped the Quacquarelli Symonds (QS) India University Rankings 2020. 

  1. IIT Bombay
  2. IIT Goa
  3. IIT Delhi
  4. IIT Roorkee
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. IIT Bombay

Explanation: The institutes in the top 10 include:

  • IIT Bombay (1st)
  • IIT Bangalore (2nd)
  • IIT Delhi (3rd)
  • IIT Madras (4th)
  • IIT Kharagpur (5th)
  • IIT Kanpur (6th)
  • University of Delhi (7th)
  • University of Hyderabad (8th)
  • IIT Roorkee (9th)
  • IIT Guwahati (10th)

This is the 2nd standalone ranking of India’s higher education institutions from Quacquarelli Symonds.

5. _______ has decided that no government jobs will be given to persons having more than two children after January 1, 2021.

  1. Assam
  2. Himachal Pradesh
  3. Telangana
  4. Andhra Pradesh
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Assam

Explanation: • The policy will come into effect from January 1, 2021

  • No government jobs will be given to persons having more than two children
  • In 2017, the state Assembly had passed the ‘Population and Women Empowerment Policy of Assam’

6.______ is observed as International Stammering (Stuttering) awareness day in the world.

  1. Oct 20
  2. Oct 22
  3. Oct 24
  4. Oct 26
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. Oct 22

Explanation: Stuttering is a common disability, in which people suffer from the speech disorder, who are being often mocked. This day was first celebrated in the year 1998. Around 70 million people worldwide stutter, which is about 1% of the population.

7. _________ won the 7th season of 2019 Vivo Pro Kabaddi League (PKL). 

  1. Bengal Warriors
  2. UP Yoddha
  3. Patna Pirates
  4. Haryana Steelers
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Bengal Warriors

Explanation: The team etched their name in history by winning their first-ever vivo Pro Kabaddi title. Bengal Warriors is a Kabaddi team based in Kolkata. With this, coach BC Ramesh became the first coach to win two titles.

8. The National Cyber Security Coordinator’s office launched _______ – an online portal of India’s technological capability.

  1. CashLess
  2. DhanRaashi
  3. TechSagar
  4. Vigyaan
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. TechSagar

Explanation: The portal was launched by Rajesh Pant, National Cyber Security Coordinator of India. This portal  provides insights about capabilities of more than 4000 entities from industry, academia & research.

9. India has issued an advisory to its citizens visiting ______, asking them to “exercise utmost caution” while visiting the Middle East country.

  1. Saudi Arabia
  2. Iran
  3. Turkey
  4. Iraq
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. Turkey

Explanation: • Turkey has emerged as a popular tourist destination for Indian travelers

  • Nearly 1,30,000 Indian tourists visited the country during Jan-July 2019
  • Turkish President Recep Tayyip Erdogan made statements against abrogation of Article 370
  • Turkey’s close relations with Pakistan is also one reason behind the strained ties

10. International Snow Leopard Day, sometimes seen in the news, is observed annually on ______.

  1. 23rd Oct
  2. 27th Oct
  3. 5th Nov
  4. 10th Nov
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. 23rd Oct

Explanation: This day focuses on snow leopard conservation. They are found primarily in the mountainous regions of central and southern Asia. According to the World Wide Fund for Nature, the planet has just 6,390 of these cats in their natural habitat.

11. Who will be the CEO of the Unique Identification Authority of India (UIDAI), which issues Aadhaar?

  1. Ajay Pandey
  2. Pankaj Kumar
  3. Alka Sirohi
  4. Mamta Sharma
  5. None of these

Spoiler title

Correct Answer  – B. Pankaj Kumar

Explanation: • The Unique Identification Authority of India was established as per the Aadhaar (Targeted Delivery of Financial and Other Subsidies, Benefits and Services) Act, 2016

  • Pankaj Kumar is currently Additional Secretary in the Ministry Of Electronics and IT

12. Indian Railways has decided to ship e-commerce consignments on its EMU services in non-peak hours. The railways decided to start it on a pilot project on its _______ Railways Zone.

  1. Central
  2. Eastern
  3. Northern
  4. South-West
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Eastern

Explanation: This step aims to increase Indian Railways’ revenue from non-fare sources. The project will be carried out for a period of 3 months initially. Without putting any extra stress or burden on an existing system, Indian Railways is expecting to generate additional revenue.

13. The government launched the sixth tranche of Sovereign Gold Bond (SGB) for 2019-20 at Rs __________. 

  1. 5835 per gram
  2. 7835 per gram
  3. 1835 per gram
  4. 3835 per gram
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – D. 3835 per gram

Explanation: • Gold bonds pay an interest of 2.5% per annum based on the amount of initial investment

  • The RBI, on behalf of the government, will issue the bonds on October 30
  • No capital gains tax is levied if these held till maturity

14. The first MeitY Start-up Summit 2019 was recently held in ________.

  1. Mumbai
  2. New Delhi
  3. Kolkata
  4. Chandigarh
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. New Delhi

Explanation: The central government has been continuously working towards building the startup ecosystem of the country. Software Technology Parks of India (STPI) has signed four MoUs to create a robust startup ecosystem.

15. The 4th Ayurveda day to be organized on _______ at National Institute of Ayurveda, Jaipur, Rajasthan.

  1. 23rd Oct
  2. 24th Oct
  3. 25th Oct
  4. 26th Oct
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 25th Oct

Explanation: • This day is celebrated  on the occasion of Dhanteras every year

  • Lord Dhanvantari is considered as divine propagator of Ayurveda. Hence, Dhanvantari Jayanti ia preferred for celebration of Ayurveda Day
  • This day aims to create a sense of awareness in today’s generation, besides promoting Ayurvedic principles of healing in society



RBI Grade B Cracker Book for Phase I 2019 – 4000+ MCQ with Detailed Answers

RBI Grade B Cracker Book for Phase I 2019 - 4000+ MCQ with Detailed Answers

Print Friendly, PDF & Email