Daily GK & Current Affairs Quiz – 10th October 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 10th October 2019

GK & Current Affairs Questions – October 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 10 October 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & RBI Grade B & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz October 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – October 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 10th October 2019


1. India has slipped 10 places to the _____ position in the Global Competitive Index.

  1. 56th
  2. 68th
  3. 77th
  4. 99th
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 68th

Explanation: According to this WEF report, India was among the worst-performing BRICS nations along with Brazil. Last year India was ranked 58th in the annual index. While India was ranked high in terms of macroeconomic stability and market size.

2. Exercise Nomadic Elephant–XIV, sometimes seen in the news, is between India & _____.

  1. Mongolia
  2. Pakistan
  3. Kazakhstan
  4. China
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Mongolia

Explanation: Nomadic Elephant – XIV aims at training troops in counter insurgency & counter terrorism operations. The joint training aims at evolving various tactical drills:

–  Convoy Protection Drill

– Room Intervention Drills

– Ambush/ Counter Ambush Drills.

3. A high-level inter-ministerial committee headed by ______ has been set up for better coordination among various departments to prevent money laundering activities.

  1. Revenue Secretary
  2. Finance Minister
  3. RBI Governor
  4. HRD Minister
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Revenue Secretary

Explanation: The 19-member Inter-Ministerial Co-ordination Committee (IMCC) would work towards policy cooperation & coordination across all competent authorities. It has been set up using its powers conferred under the Prevention of Money Laundering Act, 2002.

4. Who has resigned as the head of the Board of Control for Cricket in India (BCCI) Cricket Advisory Committee?

  1. Kapil Dev
  2. Ravi Shastri
  3. Virat Kohli
  4. Sachin Tendulkar
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Kapil Dev

Explanation: Notably, BCCI Ethics Officer D.K. Jain sent a notice to the panel with regards to allegations of conflict of interest. The panel included Kapil, Anshuman Gaekwad and Shantha Rangaswamy.

5. Every year, the Air Force Day is celebrated on ________.

  1. 8 Oct
  2. 9 Oct
  3. 10 Oct
  4. 11 Oct
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. 8 Oct

Explanation: IAF recently celebrated 87th anniversary on Air Force Day at Hindon Air Base in Ghaziabad. Notably, IAF was founded on October 8, 1932. It is worth mentioning that as in 2017, the Indian Air Force has a sanctioned strength of 12,550 officers.

6. Indian Actress ________ has been awarded the Face of Asia award the 24th Busan International Film Festival (BIFF).

  1. Priyanka Chopra
  2. Bhumi Pednekar
  3. Rani Mukherjee
  4. Shilpa Shetty
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bhumi Pednekar

Explanation: Actress Pednekar has recently won the Face of Asia Award at the 24th edition of the Busan International Film Festival. It is worth mentioning that the Busan International Film Festival is annually in South Korea.

7. In a Diwali gift to Central government employees and pensioners, the Modi government hiked the dearness allowance (DA) by ___.

  1. 5%
  2. 10%
  3. 12.5%
  4. 15%
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. 5%

Explanation: This increase is based on the recommendations of the 7th Pay Commission. This move will benefit at least 50 lakh government employees & 65 lakh pensioners.

8. ________ replaced the US as the world’s most competitive economy, according to the Global Competitiveness Index.

  1. Singapore
  2. India
  3. China
  4. North Korea
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Singapore

Explanation: Singapore overtook US as the most competitive country in long term economic growth and productivity. According to the index, US is losing ground in measures such as “healthy life expectancy” and preparedness for the future skills. It is worth mentioning that this index maps out the competitive landscape of 141 economies.

9. ______ has officially been ranked as the smartest city in 2019, out of 102 cities in the world, in the first edition of the IMD Smart City Index 2019 (SCI).

  1. New Delhi
  2. Tokyo
  3. Singapore
  4. Kabul
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. Singapore

Explanation: The index assesses a city’s efforts to improve the lives of their citizens. This index is presented by the IMD World Competitiveness Center’s Smart City Observatory.

10. First ever India International Cooperatives Trade Fair (IICTF) will be held at _______.

  1. New Delhi
  2. Kolkata
  3. Chandigarh
  4. Jaipur
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. New Delhi

Explanation: The fair will jointly organised by National Cooperative Development Corporation in association with other leading organisations. Notably, Bangladesh is also a partner country in the event.

11. 39th edition of World Congress of Poets (WCP), 2019 was held in ________ recently.

  1. Odisha
  2. Haryana
  3. Rajasthan
  4. Punjab
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Odisha

Explanation: The 39th World Congress of Poets (WCP) has been organised at KIIT University. The theme of this poetry festival was “Compassion through Poetry”. The event was the third time the India has hosted the World Congress of Poets.

12. Twenty new moons have been found around which among the following planets, giving the planet a total of 82?

  1. Saturn
  2. Jupiter
  3. Uranus
  4. Neptune
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Saturn

Explanation: The new moons are each about 3 miles in diameter. 17 of Saturn’s new moons orbit the planet in the opposite (retrograde) direction, while the other three circle in the same direction that Saturn rotates.

13. Which among the following launched ‘Ganga Aamantran Abhiyan’ recently? 

  1. HRD Ministry
  2. Rural Development Ministry
  3. Personnel Ministry
  4. Corporate Affairs Ministry
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: The newly constituted Jal Shakti Ministry has launched this initiative. It is a kind of pioneering exploratory open-water rafting and kayaking expedition, starting from Devaprayag and culminate at Ganga Sagar.

14. ______ has launched a pilot project service named ‘Namaskar Sewa’ for airline passengers at Delhi airport.

  1. Air India
  2. Kingfisher Airlines
  3. Vistara
  4. GoAir
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Air India

Explanation: ‘Namaskar Sewa’ is a meet and greets service. Its staff will take care of passengers from the entry gate to till being passengers board in the aircraft.

15. _____ has been ranked as the 4th most powerful military in the world according to Global Firepower (GFP) 2019 Military Strength Ranking.

  1. India
  2. Saudi Arabia
  3. Pakistan
  4. Iran
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. India

Explanation: The finalized Global Firepower ranking utilizes over 55 individual factors to determine a given nation’s Power Index score. It assesses the diversity of each country’s weapons. According to the report, India has:

  • Total military personnel: 3,462,500 (estimated)
  • Total aircraft strength: 2,082 (ranked 4th out of 137)
  • Fighter aircraft: 520 (ranked 4th)
  • Combat tanks: 4,184 (ranked 6th)
  • Total naval assets: 295
  •  Defense budget: $55.2 billion



RBI Grade B Cracker Book for Phase I 2019 – 4000+ MCQ with Detailed Answers

RBI Grade B Cracker Book for Phase I 2019 - 4000+ MCQ with Detailed Answers

Print Friendly, PDF & Email