Daily GK & Current Affairs Quiz – 9th November 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 9th November 2019

GK & Current Affairs Questions – November 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 9th November 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & RBI Grade B & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz November 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – November 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 9th November 2019


1. India and _____ are set to hold their first tri-services exercise code-named “Tiger Triump”.

A. UK
B. US
C. Indonesia
D. Sri Lanka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. US

Explanation: It is being organised under the aegis of the headquarters of the Integrated Defence Staff. Around 400 troops, including Army’s signal, medical and communication arms will participate in the exercise. It is scheduled from Nov 13 to Nov 21 near Visakhapatnam and Kakinada, in Andhra Pradesh.

2. 15th governing council meeting (GCM) of the South Asia Cooperative Environment Programme 2019 (SACEP) was recently held in ______.

A. Bangladesh
B. India
C. China
D. Sri Lanka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Bangladesh

Explanation: The 15th Meeting of SACEP Governing Council was held on 6th November in Bangladesh. Union Environment, Forest and Climate Change Minister Prakash Javadekar represented India at this meeting. Notably, SACEP is an inter-governmental organization which was established in 1982.

3. The 2nd ‘No Money for Terror’ 2019 conference is being held in _________. 

A. Australia
B. Spain
C. Norway
D. Thailand
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Australia

Explanation: G. Kishan Reddy is leading a high-powered five-member Indian delegation. The Conference aims to assist governments in implementing a range of security policies, besides strengthening international coordination for denying terrorists access to funds.Notably, the first “No Money for Terror” conference was held in France.

4. Probably for the first time in over five decades, MLAs from Punjab & ______ sat together for an assembly session in Chandigarh.

A. Haryana
B. Maharashtra
C. Himachal Pradesh
D. Uttarakhand
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Haryana

Explanation: MLAs came together for a special assembly session to mark the 550th birth anniversary of Guru Nanak Dev. On 1st November 1966, the Hindi-speaking southern half of Punjab became a separate state of Haryana. Chandigarh is on the border between the two states, and serves as the capital of both Punjab and Haryana.

5. 10th Asian Conference of Emergency Medicine, sometimes seen in the news, was recently held in ______.

A. New Delhi
B. Faridabad
C. Jaipur
D. Kolkata
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. New Delhi

Explanation: The Asian Conference on Emergency Medicine (ACEM) is held every two years. It aims to enhance collaboration, accessing up-to-date knowledge and building stronger social bonds.

6. Samudra Shakti, sometimes seen in the news, is a bilateral exercise between India & ______.

A. China
B. US
C. South Korea
D. France
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Indonesia

Explanation: India and Indonesia have carried out the bilateral maritime exercise “Samudra Shakti” in the Bay of Bengal. The exercise aims to:

  • strengthen bilateral relations
  • expand maritime co-operation
  • enhance interoperability
  • exchange best practices

While Garuda Shakti is a joint military exercise between India and Indonesia.

7. The BRICS 2019 summit is to be held in which among the following nations?

A. Brazil
B. China
C. India
D. South Africa
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Brazil

Explanation: BRICS is the group composed by the five major emerging countries:
1. Brazil
2. Russia
3. India
4. China
5. South Africa

All the above nations represent about • 42% of the population
• 23% of GDP
• 30% of the territory
• 18% of the global trade

PM Modi will visit Brazil from Nov 13-14 to attend an annual summit of BRICS. Its theme is theme, ‘BRICS: Economic Growth for an Innovative Future’.

8. The Infosys award for Engineering and Computer Science was given to _________.

A. Manu Dev
B. Sid Mishra
C. Sunita Sarawagi
D. Anand Pandian
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Sunita Sarawagi

Explanation: This year, the prize received 196 nominations. Sarawagi has been chosen for her research in databases, data mining, machine learning and natural language processing. It recognizes her pioneering work in developing information extraction techniques for unstructured data.

9. According to a recent NASSCOM-Zinnov report, _____ has emerged as the third biggest startup hub in the world and received a total funding of $4.3 billion in 2018. 

A. India
B. China
C. US
D. South Korea
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. India

Explanation: • India is home to the world’s third largest startup ecosystem, having added over 1,300 tech startups in 2019

  • The cumulative valuation of the startups has now crossed $55 billion

10. ________ has launched a new mobile app called ‘Farmitra’ for the ease of farmers.

A. LIC
B. HDFC
C. Bajaj Allianz
D. ICICI Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Bajaj Allianz

Explanation: The mobile app ‘Farmitra’ caters to the specific needs of farmers. Through this, farmers will not only get insurance solutions, but also a range of other information and advisories. This app will also act as a portal for farmers enrolled with Bajaj Allianz General Insurance.

11.The first ever BIMSTEC Conclave of Ports, has been held at _________.

A. Vishakhapatanam
B. Chandigarh
C. Hyderabad
D. New Delhi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Vishakhapatanam

Explanation: • In BIMSTEC expanding connectivity is among the key priorities.

  • The first ever BIMSTEC Conclave of Ports, aims to strengthen
    1. Maritime interaction
    2. Port-led connectivity initiatives
    3. Sharing best practices among Member Countries
  • The BIMSTEC region brings together 1.67 billion people (22% of world population)

12. Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan has been re-elected as President of the _____.

A. Saudi Arabia
B. UAE
C. Syria
D. Yemen
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. UAE

Explanation: Sheikh Khalifa was first elected President of the UAE by the Supreme Council of the Union on 3rd November, 2004. Notably, Sheikh Khalifa was born in Al Muwaiji Fort, Al Ain, in 1948. It is worth mentioning that PM Modi was honoured with the ‘Order of Zayed’, the UAE’s highest civilian award.

13. Which state finally got the presidential approval for its controversial law aimed at fighting “terrorism and organised crime”?

A. Gujarat
B. Maharashtra
C. Punjab
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Gujarat

Explanation: The Gujarat Control of Terrorism and Organised Crime (GCTOC) Bill has eventually received President’s approval. Under this act, investigating agencies can record phone calls & present them as evidence. Other provisions of the act include the admissibility of confession made before a police officer as evidence.

14. National Press Day, sometimes seen in the news, is observed on _______.

A. Nov 14
B. Nov 16
C. Nov 18
D. Nov 20
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Nov 16

Explanation: The National Press Day is observed on 16th November every year. On this day, the Press Council of India started functioning. It ensures that the press maintains high standards and is not fettered by any influence or threats.

15. Who will be conferred with the prestigious ‘Vyas Samman’ 2019 for her novel ‘Kagaz ki Naav’?

A. Meena Nazir
B. Nasira Sharma
C. Rupa Kumari
D. Suman Bhateja
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Nasira Sharma

Explanation: The novel tells the heartwarming story of Savari Ganga Tehzeeb, which has flourished for centuries in a district of Bihar. Notably, the first ‘Vyas Samman’ was received in 1991 by eminent critic Dr Ram Vilas Sharma.


Print Friendly, PDF & Email