Daily GK & Current Affairs Quiz – 8th November 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 8th November 2019

GK & Current Affairs Questions – November 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 8th November 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & RBI Grade B & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz November 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – November 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 8th November 2019


1. Govt has approved a Rs ____________ bailout fund for at least 1,600 stalled real-estate projects.

A. 10,000 crore
B. 25,000 crore
C. 35,000 crore
D. 50,000 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 25,000 crore

Explanation: An Alternate Investment Fund has been announced, with a targeted corpus of Rs 25,000 crore for stalled housing projects. The fund’s objective is to address the homebuyers’ concerns who haven’t received their apartments/flats, due to various reasons.

2. National Mission for Clean Ganga (NMCG), in coordination with the Jal Shakti Ministry, organised ‘Ganga Utsav’ in ______.

A. New Delhi
B. Haridwar
C. Kolkata
D. Guwahati
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. New Delhi

Explanation: The event was organized at Dhyanchand stadium to mark the 11th anniversary of Ganga being declared as the national river. Notably, on November 04, 2008, Indian Government declared Ganga as a ‘national river’.

3. Who has been chosen for the prestigious Raja Ram Mohan Roy Award, presented by the Press Council of India?

A. Gulab Kothari
B. Arnab Goswami
C. Sudhir Chaudhary
D. Hemant Shukla
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Gulab Kothari

Explanation: Kothari is presently the chairman of Rajasthan Patrika. The selection of awardees was carried out by a jury comprising eminent members of the PCI. The award will be presented on November 16 on the occasion of the National Press Day.

4. A few days after India redrew the political map of Jammu and Kashmir after scrapping Article 370, _______ strongly objected to the inclusion of ‘Kalapani’ under the Indian Territory.

A. Nepal
B. Pakistan
C. Myanmar
D. Bangladesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Nepal

Explanation: Nepal made it clear that the Kalapani area lies within the Nepalese boundary. Nepal formally protested over the inclusion of the region of Kalapani in the new political map of India. Ministry of External Affairs is yet to respond to the developments coming from Kathmandu.

5. Garden Reach Shipbuilders and Engineers (GRSE) recently delivered a Fast Patrol Vessel (FPV), _______ to the Indian Coast Guard.

A. ICGS Gandhi
B. ICGS Nehru
C. ICGS Patel
D. ICGS Annie Besant
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. ICGS Annie Besant

Explanation: This vessel is a medium range vessel, having length of 50 metres, width of 7.5 metres. This fuel-efficient platform is designed to perform multipurpose operations like patrolling, anti-smuggling, anti-poaching and rescue operations. In March 2019, GRSE became the “first Indian shipyard” to build and deliver 100 warships.

6. ____ has approved a drug for the treatment of Alzheimer’s disease, the first new medicine with the potential to treat the cognitive disorder in 17 years.

A. China
B. US
C. South Korea
D. France
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. China

Explanation: • It is the world’s first carbohydrate-based drug GV-971 for Alzheimer’s disease.

  • Alzheimer is a progressive brain disorder. It typically affects people older than 65.

• The seaweed-based drug has been named Oligomannate. It can be used for the treatment of mild to moderate Alzheimer.

7. A “standing wheelchair” called Arise, has been developed by ______.

A. IIT Madras
B. IIT Delhi
C. IIT Goa
D. IIT Ropar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. IIT Madras

Explanation: The project enables a differently-abled person requiring a wheelchair to shift from sitting to standing position. It was designed and developed by the TTK Center for Rehabilitation Research and Device Development. The project also got support from foreign countries like the United Kingdom.

8. India on the whole is ranked at ___ out of 167 countries with an index score of 0.625, in its 2nd report on Women, Peace and Security Index.

A. 117
B. 133
C. 140
D. 162
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 133

Explanation: The Georgetown University’s Institute for Women, Peace and Security (GIWPS) has released this index. Inclusion, Justice & Security are the three indicators, on which the 167 nations have been ranked. Norway, the best country according to the index has a score of 0.904.

9. More than 11,000 scientists from 153 countries have declared a _______ in a new report.

A. Water Emergency
B. Climate Emergency
C. Desertification Emergency
D. Freedom Of Expression Emergency
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Climate Emergency

Explanation: The statement is published in Bioscience, on the 40th anniversary of the first world climate conference. The paper was put together by the Alliance of World Scientists. According to the group, “Despite 40 years of major global negotiations, we conduct business as usual and have failed to address this crisis.”

10. By ____, the World Health Organization will identify online shopping as an addictive disorder.

A. 2022
B. 2023
C. 2024
D. 2025
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. 2024

Explanation: • Consumer spending via digital commerce platforms will continue to grow over 10%

  • Online shopping addiction is something that people don’t think they need or not
  • The ease of online shopping will cause financial stress for millions of people, according to Gartner (a research firm)

11.____ was ranked as the world’s worst abuser of internet freedom for the fourth consecutive year, according to the FoTN report 2019.

A. China
B. Pakistan
C. Saudi Arabia
D. Iran
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. China

Explanation: • Free speech & privacy on the internet declined globally for the 9th consecutive year according to the Freedom on the Net report

  • The report cited two main reasons for the decline:
    – Increased online election interference
    – Increased government surveillance

• According to the report, China’s censorship had reached “unprecedented extremes” this year

12. ____ has notified a draft regulation that aims to monitor the quality of food being served to children in schools.

A. NITI Aayog
B. FSSAI
C. FICCI
D. RBI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. FSSAI

Explanation: According to the Food Safety and Standards (Safe Food and healthy diets for School Children) Regulations, 2019, strict guidelines have been laid down on how FBOs ( Food Business Operators ) can market their products to children. It also proposed a ban on sale as well as ads of junk foods in school canteens and within 50 metres around school campuses.

13. Khadi has been allocated a separate harmonised system code by the _________.

A. HRD Ministry
B. RBI
C. SEBI
D. Commerce & Industry Ministry
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Commerce & Industry Ministry

Explanation: • The ministry had accorded deemed Export Promotional Council status to the KVIC in 2006. HS stands for Harmonized System

  • It is a 6 digit identification code. It was developed by the World Customs Organization

• Custom officers use HS Code to clear every commodity that crosses any international border

14. India gained about ________ in additional exports, to the US in the first half of 2019 due to the trade diversion effects of Washington’s tariff war with China.

A. $755 million
B. $895 million
C. $955 million
D. $1055 million
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. $755 million

Explanation: The US tariffs on China resulted in India gaining USD 755 million in additional exports. It sold more:

  • Chemicals (USD 243 million)
    • Metals and ore (USD181 million)
    • Electrical machinery (USD 83 million)
    • Various machinery (USD 68 million)

It is worth mentioning that the US tariffs on China have made other players more competitive in the US market.

15. Over 1,598 students created a Guinness World Record for the largest astrophysics lesson and assembly of spectroscopes in _____.

A. Kolkata
B. New Delhi
C. Sydney
D. Washington
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Kolkata

Explanation: The feat was achieved at the India International Science Festival (IISF) at the Science City. It is worth mentioning that astronomers use spectroscopes to know details like temperature & chemical composition of celestial objects.


Print Friendly, PDF & Email