Daily GK & Current Affairs Quiz – 7th November 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 7th November 2019

GK & Current Affairs Questions – November 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 7th November 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & RBI Grade B & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz November 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – November 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 7th November 2019


1. The Trump administration has formally notified the United Nations that the U.S. is withdrawing from the __________. 

A. Paris Climate Agreement
B. Washington Change 2020
C. New Delhi Declaration
D. International Solar Alliance
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Paris Climate Agreement

Explanation: According to the US government, the deal puts an “unfair economic burden” on Americans. It is worth mentioning that United States President Trump had announced plans to exit the global climate agreement in June 2017.

2. ‘Pegasus’, which was developed by the Israeli cyber arms firm NSO in 2016, is a/an _____.

A. Spyware
B. Asteroid
C. Meteor
D. Satellite
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Spyware

Explanation: This spyware tool has been developed by an Israeli firm, the NSO Group. WhatsApp sued the NSO Group, accusing NSO of using its servers to send malware to  target Devices for the purpose of conducting surveillance of specific WhatsApp users.

3. Sudan’s first-ever satellite for conducting research in military, economic and space technology has been launched by ____.

A. China
B. US
C. India
D. France
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. China

Explanation: Sudan Remote Sensing Satellite (SRSS-1), was launched from the northern Chinese province of Shanxi. Notably, Sudan is battling an economic crisis. Yet it has been involved in a national space programme for decades covering activities like remote sensing and geoinformatics.

4. Asian Development Bank (ADB) has approved a _________ loan to strengthen power connectivity between the southern and northern parts of the Chennai–Kanyakumari Industrial Corridor (CKIC).

A. $451-million
B. $551-million
C. $651-million
D. $751-million
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. $451-million

Explanation: The total cost of the project is USD 653.5 million. Out of which, the government will provide USD 202.5 million. This project will help promote economic growth by delivering competitive power supply for industry.

5. World Anti-Doping Agency (WADA)’s Fifth World Conference on Doping in Sport is being held in ____.

A. Poland
B. Spain
C. India
D. US
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Poland

Explanation: WADA’s Foundation Board will approve the 2021 World Anti-Doping Code.The Conference will focus on the conclusions of the World Anti-Doping Code review processes.

6. Bank of America Merrill Lynch has cut its India GDP growth foreccast by 30 basis points to _____.

A. 5.8%
B. 6.0%
C. 6.3%
D. 6.5%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 5.8%

Explanation: India’s GDP expanded at its slowest pace in 6 years in the April-June quarter. Moreover, further weakness is expected in the September quarter. The bank also sees the government breaching its fiscal deficit target by 0.5 percentage.

7. 2020 New Colombo Plan Mobility Program, sometimes seen in the news, is associated with which country?

A. Spain
B. Australia
C. France
D. UK
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Australia

Explanation: The new plan will support more than 11,000 students, to participate in 685 projects in 36 locations across the Indo-Pacific. Since 2014, over 60,000 students have been awarded New Colombo Plan scholarships and mobility grants.

8. Who has been crowned ‘Miss Asia Global 2019’ at the international beauty contest held recently in Kochin, Kerala?

A. Nguyen Thi
B. Samiksha Singh
C. Sara Damnjanovic
D. Saara Kapoor
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Sara Damnjanovic

Explanation: It is one of the finest beauty pageant from the house of Pegasus. The aim of the pageant is to bring out the genuine beauty and inherent talents of young women. Sara Damnjanovic from Serbia was crowned Miss Asia Global 2019, while Nguyen Thi Yen Trang won the ‘Miss Asia’ title. However, Samiksha Singh (India) took home the title of ‘Miss Beautiful Face’.

9. Fordow Fuel Enrichment Plant (FFEP), sometimes seen in the news, is located in _____.

A. Iran
B. Iraq
C. Saudi Arabia
D. Malaysia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Iran

Explanation: It is in news as the gulf nation has started the process of injecting uranium gas into centrifuges at its Fordow facility. It is a significant step  as it’s away from its commitments under the 2015 nuclear deal. It is likely to raise pressure on Europe to take action.

10. _____ announced the launch of Skills Build platform in collaboration with IBM.

A. NITI Aayog
B. FICCI
C. Skill Development & Entrepreneurship Ministry
D. CII
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Skill Development & Entrepreneurship Ministry

Explanation: Under this, diploma in IT, networking and cloud computing will be offered at the Industrial Training Institutes (ITIs) & National Skill Training Institutes (NSTIs).  This program will address industries’ constant struggle for job-ready individuals. It will help students develop skills needed for competitive “new collar” jobs.

11. The first ever containerised cargo movement via Indo-Bangladesh protocol route and _______ has started from West Bengal.

A. Brahmaputra River
B. Ganges River
C. Indus River
D. Yamuna River
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Brahmaputra River

Explanation: The vessel MV Maheshwari will take 12-15 days to reach the IWAI terminal at Pandu in Assam. Notably, the government wants to focus on improving connectivity to the North Eastern Region (NER). This Inland Water Transportat will give fillip to North East Region’s industrial development.

12. The 50th World Economic Forum Annual Meeting is ro be held 21-24 January in ______.

A. Switzerland
B. Norway
C. Mexico
D. South Africa
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Switzerland

Explanation: The meeting’s theme will be Stakeholders for a Cohesive and Sustainable World. The Programme for the Annual Meeting will prioritize six key areas:

1. Economy
2. Ecology
3. Technology
4. Society
5. Industry
6. Geopolitics

13. The official emblem of the FIFA U-17 women’s World Cup, was recently launched in _____.

A. Mumbai
B. Washington
C. Paris
D. Islamabad
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Mumbai

Explanation: The FIFA U-17 Women’s World Cup India 2020 will take place from 2 Nov until 21 November. Spain are the defending champions, which has won the title of the biennial tournament in 2018.

14. The Indian Army will have the first regiment of Dhanush artillery guns, in place by ______.

A. March 2020
B. December 2020
C. November 2021
D. January 2022
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. March 2020

Explanation: Dhanush is the indigenously upgraded variant of the Swedish Bofors gun. The Dhanush gun has a calibre of 155x45mm. It is the first indigenous artillery gun of this calibre. It is also the first long-range artillery gun to be produced in India, having a range of 38 km.

15. Defence Research & Development Organisation (DRDO) Igniter Complex at High Energy Materials Research Laboratory  (HEMRL) has been inaugurated in _____.

A. Chandigarh
B. Pune
C. Patna
D. Varanasi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Pune

Explanation: HEMRL is a premier laboratory of DRDO. It is primarily engaged in developing:

  • Rocket and Gun Propellants
  • Pyrotechnic Devices
  • High Explosive Systems
  • Synthesis of high energy molecules


Print Friendly, PDF & Email