Daily GK & Current Affairs Quiz – 30th November 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 30th November 2019

GK & Current Affairs Questions – 30th November 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 30th November 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz November 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – November 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 30th November 2019


1.The government gifted two electric vehicles to Pashupati Area Development Trust (PADT) in _____ to help elderly pilgrims and differently-abled visiting the holy temple.
A. Nepal
B. Afghanistan
C. Pakistan
D. Iran
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Nepal

Explanation: These eco-friendly vehicles have been manufactured by India’s Gayam Motor Works. The vehicles will also create employment opportunities for women. The PADT is established to conserve and operate the Pashupatinath Temple.

2.Reserve Bank of India, with the concurrence of the Government of India, has decided to put in place a revised Framework on Currency Swap Arrangement for SAARC countries ______.
A. 2019-2022
B. 2020-2024
C. 2018-2023
D. 2020-2025
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 2019-2022

Explanation: The Framework is valid from November 14, 2019 to November 13, 2022. Under the Framework for 2019-22, RBI will continue to offer swap arrangement within the overall corpus of US $2 billion.

3.____ has approved a loan of USD 250 million (about Rs 1,775 crore) as part of an assistance package to EESL to expand energy efficiency investments in India.
A. AIIB
B. ADB
C. NDB
D. World Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. ADB

Explanation: The new ADB project is a sector loan guaranteed by the Government of India. Accompanying the loan will be a technical assistance (TA) of USD 2 million.

4.Shiv Sena chief Uddhav Thackeray was sworn in as the ____ Chief Minister of Maharashtra.
A. 10th
B. 19th
C. 24th
D. 28th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 19th

Explanation: Thackeray is heading the government of a three-party alliance, whose main constituents are the Sena, the NCP and the Congress. Thackeray will now have to prove his credentials as a leader who can navigate a new political path with ideologically different parties like the Congress and the NCP.

5.The National Pollution Control Day is observed each year on ________.
A. 2nd December
B. 3rd December
C. 4th December
D. 5th December
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 2nd December

Explanation: This day honors and memorializes the thousands of lives lost due to the Bhopal Gas tragedy in 1984. It happened in the night of 2nd and 3rd December in the year 1984.

6.The Ministry of Shipping gave approval for the development of Loktak Inland Waterways Improvement Project in _____.
A. UP
B. Manipur
C. Assam
D. Nagaland
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Manipur

Explanation: The Loktak Lake is the largest freshwater lake in the Northeast located at Moirang in Manipur. The estimated cost of the project is Rs 25.58 crore.

7.World Soil Day is annually held on ________ to highlight soil’s importance on Earth.
A. Dec 1
B. Dec 5
C. Dec 7
D. Dec 10
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Dec 5

Explanation: It is envisaged to raise awareness on the importance of sustaining healthy ecosystems and human well-being. World Soil Day 2019 will be held under the theme, ‘Stop Soil Erosion, Save our Future’!

8.The Chief of Army Staff (COAS), ______ is the front-runner to take over as the first Chief of Defence Staff (CDS).
A. Bipin Rawat
B. Ranbir Singh
C. Sumedh Saini
D. Ravi Mishra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Bipin Rawat

Explanation: The Chief of Defence Staff (CDS) will integrate the operations of the three forces:
• Indian Army
• Indian Air Force
• Indian Navy

The CDS is meant to be a single-point military advisor to the government. He is expected to coordinate long-term planning, procurements, training and logistics of the three services.

9.India is ____ among the 61 countries ranked by the Lowy Institute, according to the 2019 Global Diplomacy Index.
A. 8th
B. 12th
C. 16th
D. 20th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 12th

Explanation: India is ranked 12th in terms of such diplomatic heft, with 123 embassies and high commissions, and 54 consulates. It is worth noting that the 2019 Lowy global diplomatic index maps the size and reach of 61 diplomatic networks around the world by embassies, consulates, permanent missions and other diplomatic posts.

10.Navy Day is celebrated in India to invoke the memory of the launch of _________ during the Indo-Pak war.
A. Operation Lotus
B. Operation Trident
C. Operation Peace
D. Operation Saffron
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Operation Trident

Explanation: Under the ‘Operation Trident’, the Indian Navy attacked Pakistan’s Karachi naval base on December 4, 1971. The attack was successful as it sank a minesweeper, a destroyer and an ammunition supply ship.

11._______ now has more diplomatic posts in other countries than any other nation, making it the largest diplomatic force in the world.
A. China
B. US
C. Canada
D. India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. China

Explanation: According to the Lowy Institute, China overtook the US in 2019, with 276 embassies and other representative offices globally. For the first time, China now has more diplomatic posts around the world than any other country.

12.____ has won the IPI India Award for Excellence in Journalism, 2019, for its coverage of the rape and murder of a young girl in Kathua.
A. NDTV
B. ABP Group
C. Zee Media
D. India Today
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. NDTV

Explanation: NDTV was unanimously selected by a jury headed by former Attorney General of India Soli Sorabjee. The annual award was instituted by IPI India in 2003.

13.The 1st International Conference on ‘Landslides Risk Reduction and Resilience – 2019’ was held in _______.
A. Islamabad
B. New Delhi
C. Dhaka
D. Washington
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. New Delhi

Explanation: It aims to bring together all stakeholders to discuss practically useful knowledge, experiences, information and innovations for landslides risk reduction and resilience. It was organized by National Institute of Disaster management.

14.Ministry of Food Processing Industries (MoFPI) and Ministry of ____ signed a Memorandum of Understanding to organise to organise “National Organic Festival of Women Entrepreneurs”.
A. HRD
B. Finance
C. Corporate Affairs
D. Personnel
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Ministry of Food Processing Industries (MoFPI) and Ministry of Women and Child Development (MoWCD) signed the MoU. The festival aims to encourage Indian women entrepreneurs and farmers to connect with buyers.

15.Government is planning to set up a new rocket launch pad in _______.
A. Uttar Pradesh
B. Himachal Pradesh
C. Punjab
D. Tamil Nadu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Tamil Nadu

Explanation: At present, the Indian Space Research organisation (ISRO) has two launch pads. It is worth noting that count of launches every year by the space agency has increased over 30. In 2018, the space agency launched 17 missions.


Print Friendly, PDF & Email