Daily GK & Current Affairs Quiz – 29th November 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 29th November 2019

GK & Current Affairs Questions – 29th November 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 29th November 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & RBI Grade B & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz November 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – November 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 29th November 2019


1.______ passed the Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu (Merger of Union Territories) Bill, 2019.
A. Lok Sabha
B. NITI Aayog
C. Rajya Sabha
D. PMO
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Lok Sabha

Explanation: • The bill seeks to merge the two union territories into one.

• It now awaits passage in the Rajya Sabha. The move comes 3 months after J&K was divided into two UTs—Jammu and Kashmir, and Ladakh.

• Merging will also help in cutting down administrative cost

2.The 47th All India Police Science Congress (AIPSC) is being organised in _______.
A. Lucknow
B. Ahmedabad
C. Chandigarh
D. Bengaluru
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Lucknow

Explanation: Uttar Pradesh is hosting this event after 22 years. Police officials from every state are participating in this meet. It mainly focuses on challenges in policing, and five other related topics.

3._____ has decided to set up the state’s first vulture conservation and breeding centre.
A. UP
B. Rajasthan
C. Bihar
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. UP

Explanation: The center, first of its kind in the state, would come up in Maharajganj district. The Indian vulture (Gyps indicus) has been listed as critically endangered on the IUCN Red List since 2002.

4.____ and Saudi Arabia signed four memorandums of understanding (MoUs) during the second meeting of the Saudi-Emirati Coordination Council in Abu Dhabi.
A. UAE
B. Iran
C. Iraq
D. Jordan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. UAE

Explanation: The meeting comes as part of efforts by the two countries to activate all aspects of cooperation. Both nations signed four memorandums of understanding (MoUs).

5.India and _____ signed a 451 million dollar loan to strengthen power connectivity between southern and northern parts of Chennai-Kanyakumari Industrial Corridor (CKIC).
A. AIIB
B. ADB
C. WEF
D. NDB
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. ADB

Explanation: CKIC is a part of East Coast Economic Corridor (ECEC) in Tamil Nadu. The project will help establish extra-high-voltage transmission link between Virudhunagar and Coimbatore. It aims to transfer the additional generation capacity of 9,000 megawatts (MW) to meet the increased power demand in the CKIC.

6.Who has signed into law a bill that supports pro-democracy protesters in Hong Kong?
A. Donald Trump
B. Xi Jinping
C. Vladimir Putin
D. Justin Trudeau
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Donald Trump

Explanation: The bill requires annual reviews of:

• Hong Kong’s special trade status under American law

• Sanctions against any officials deemed responsible for human rights abuses or undermining the city’s autonomy

7._______ banned the sale and manufacturing of pan masala and gutkha in the state for one year.
A. Assam
B. Nagaland
C. West Bengal
D. Tripura
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Assam

Explanation: According to a recent survey, almost half of the adult population in Assam use tobacco in some form or the other. Assam is the fourth highest tobacco consuming state in the country, according to a survey by the Union ministry of health and family welfare.

8.______ was elected to UNESCO’s World Heritage Committee for the first time.
A. Saudi Arabia
B. Israel
C. India
D. Sri Lanka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Saudi Arabia

Explanation: The World Heritage Committee meets once a year. It consists of representatives from 21 member states to the convention elected by the general assembly.

9._____ became the first Indian company to hit the Rs 10 lakh crore market valuation level in intra-day following a spike in its share price.
A. Reliance Industries
B. Infosys
C. L&T
D. MindTree
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Reliance Industries

Explanation: The world’s largest refiner has now become India’s first company to cross Rs 10-lakh-crore in market capitalisation. RIL operates the world’s biggest oil-refining complex in Jamnagar, Gujarat.

10.Former Sri Lankan spinner __________ is set to be appointed as the Governor of the Northern Province of Sri Lanka.
A. Dimuth Karunaratne
B. Muttiah Muralidharan
C. Lasith Malinga
D. Kusal Mendis
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Muttiah Muralidharan

Explanation: He is among three new Governors set to be appointed by the new government of Lankan President. This ace spinner is the record holder for highest wickets in Test cricket (800).

11.Which BJP leader has been removed from a key parliamentary panel a day after he/she described Mahatma Gandhi’s assassin, Nathuram Godse, as a “patriot” during Lok Sabha proceedings?

  1. Balbir Punj
  2. Pragya Singh Thakur
  3. Yogi Adityanath
  4. Amit Shah
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Pragya Singh Thakur

Explanation: Thakur was removed from the Ministry of Defence’s Parliamentary Consultative Committee. She was also banned from attending the parliamentary meetings of the ruling party. The angry Opposition sought an apology from Thakur.

12.Pakistan’s Supreme Court granted _______ conditional extension to Army chief Gen Qamar Javed Bajwa.
A. 2 months
B. 4 months
C. 6 months
D. 8 months
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 6 months

Explanation: Supreme Court of Pakistan has extended Pakistan’s Chief of Army Staff (COAS) General Qamar Javed Bajwa’s tenure till May 2020. The landmark case started unfolding when the court suspended the notification of three-year extension of Gen Bajwa on technical and legal grounds.

13.Who was recently awarded the 28th Bihari Puraskar for 2018 for her novel ‘Swapnapash’?
A. Manisha Kulshreshtha
B. Rita Ahuja
C. Meena Kumari
D. Suman Lata
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Manisha Kulshreshtha

Explanation: • The award is presented by the KK Birla Foundation and is for writers of Rajasthani origin.

• It is given annually to an outstanding work in Hindi or Rajasthani published in the past 10 years.

• Named after famous Hindi poet Bihari, the award carries a cash prize of 2.5 lakh, a citation, and a plaque.

14.Abdulla Yameen was sentenced to five years in prison for money laundering. He was the former President of ______.
A. Pakistan
B. Maldives
C. Indonesia
D. Malaysia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Maldives

Explanation: • Yameen led Maldives as president from 2013 to 2018

• During that time, he was accused of corruption, enforcing bans on the media and persecuting political opponents

• Last year, Yameen lost the Maldives elections to current President Mohamed Solih

15.The National War Memorial complex, sometimes seen in the news, is spread across _______.
A. 20 acres
B. 30 acres
C. 40 acres
D. 80 acres
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 40 acres

Explanation: The proposal for a National War Memorial was first made in the 1960s. The layout of the structure comprises four concentric circles, named:

• “Amar Chakra” or Circle of Immortality

• “Veerta Chakra” or Circle of Bravery

• “Tyag Chakra” or Circle of Sacrifice

• “Rakshak Chakra” or Circle of Protection


Print Friendly, PDF & Email