Daily GK & Current Affairs Quiz – 28th November 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 28th November 2019

GK & Current Affairs Questions – 28th November 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 28th November 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & RBI Grade B & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz November 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – November 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 28th November 2019


1.The Sumatran rhino has become extinct in which among the following countries?
A. Malaysia
B. Sri Lanka
C. Indonesia
D. India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Malaysia

Explanation: The Sumatran rhino is the smallest of the five extant rhino species in the world. The other species include:

• White Rhino

• Black Rhino

• Greater One-Horned Rhinoceros

• Javan Rhino

Notably, rhinos are killed for their horns, which consist of keratin similar to human hair and nails.

2.The commemoration of World AIDS Day, which will take place on ______.
A. 1 Dec
B. 5 Dec
C. 8 Dec
D. 11 Dec
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 1 Dec

Explanation: India had around 2.14 million people living with HIV in 2017 (approximately 0.22% of people in the 15-49 years age group). Some 320 children and adolescents died every day from AIDS-related causes in 2018, according to UNICEF.

3.The Shiv Sena-NCP-Congress combine elected ________ as its nominee for Maharashtra Chief Minister’s post.
A. Raj Thackeray
B. Aaditya Thackeray
C. Uddhav Thackeray
D. Parth Thackeray
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Uddhav Thackeray

Explanation: The Shiv Sena-NCP-Congress combine was named Maha Vikas Aghadi (MVA). Maharashtra will have a chief minister from the Shiv Sena after 20 years.

4.Royal Aeronautical Society (RAeS) London has conferred the Honorary Fellowship of the Society for the year 2019 to ______.
A. Narendra Modi
B. G Satheesh Reddy
C. Amit Shah
D. Pinaki Mishra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. G Satheesh Reddy

Explanation: This award is bestowed in recognition of Reddy’s pioneering technological contributions. He has made noteworthy contributions towards the successful flight-testing of the Agni V.

5.Kolleru Bird Sanctuary, sometimes seen in the news, is located in ______.
A. Andhra Pradesh
B. Himachal Pradesh
C. Kerala
D. Punjab
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Andhra Pradesh

Explanation: Birds are the stars of this huge waterbody. In winter, this lake serves as a home for around 2 million birds. Kolleru, one of the largest freshwater lakes in India, is situated between the Krishna and West Godavari districts of the state.

6.The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved to increase the authorized capital of Food Corporation of India (FCI) from existing Rs 3,500 crore to Rs ______.
A. 10,000 crore
B. 20,000 crore
C. 30,000 crore
D. 40,000 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 10,000 crore

Explanation: With this, additional equity capital can be infused in FCI through the Union Budget. FCI’s operations require maintaining perpetual stock of foodgrains which needs to be funded through equity/long term loan.

7.The two day DEFCOM INDIA 2019 seminar commenced at _______.
A. New Delhi
B. Bengaluru
C. Kolkata
D. Mumbai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. New Delhi

Explanation: The theme for the seminar is, “Communications: A Decisive Catalyst for Jointness”. The seminar is devoted to the seminal theme of leveraging communications for achieving jointness between the three services.

8.________ has launched the kartavya.ugc.ac.in portal on the occasion of ‘Constitution Day’.
A. HRD Ministry
B. Personnel Ministry
C. Finance Ministry
D. Corporate Affairs Ministry
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. HRD Ministry

Explanation: This portal will be used primarily for holding monthly essay competitions for students as well as other activities. The competition will be held online through the infrastructure and testing centres of National Testing Agency.

9.2019 Water Technology and Environmental Control (WATEC) conference was recently held in ______.
A. US
B. Israel
C. Norway
D. Switzerland
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Israel

Explanation: Israel is known as the start-up nation in all segments of the water industry, from production, transport, purification, monitoring and more. The focus of WATEC 2019​ is “Water Stewardship and Innovation.”

10.The Union Cabinet approved the extension of the term of the Fifteenth Finance Commission to submit its report, setting ______ as the new deadline.
A. 30th Mar, 2020
B. 30th June, 2020
C. 30th Sep, 2020
D. 30th Oct, 2020
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. 30th Oct, 2020

Explanation: This extension will enable the Commission to examine various comparable estimates for financial projections. This will suggest formulae for tax devolution for the 2020-21 fiscal year.

11.Saint Andrew’s Day, a feast day of Saint Andrew, is celebrated on ______.
A. 30 Nov
B. 2 Dec
C. 7 Dec
D. 12 Dec
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. 30 Nov

Explanation: St Andrew is the patron saint of Scotland. He is celebrated on 30 November, which is called St Andrew’s Day. According to Christian teachings, Saint Andrew was one of Jesus Christ’s twelve disciples.

12.Which Polar Satellite Launch Vehicle carried the CARTOSAT-3 satellite along with the other commercial nano-satellites for the US?
A. PSLV-C47
B. PSLV-C48
C. PSLV-C49
D. PSLV-C50
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. PSLV-C47

Explanation: CARTOSAT-3 is a third generation agile advanced satellite having high resolution imaging capability. With an overall mass of 1,625 kgs, CARTOSAT-3 would address the increased user’s demands for:

• Large scale urban planning

• Rural resource and infrastructure development

• Coastal land use and land cover

13.______ adopted the motto in Sanskrit, when translated into English, reads “Do not be greedy for anyone’s wealth”.
A. RAW
B. ISRO
C. Lokpal
D. CBI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Lokpal

Explanation: Lokpal, a national anti corruption ombudsman, looks into complaints against publics servants. Notably, the Lokpal became functional after the appointment of its Chairman and members in March.

14._____ launched 14,400, a citizen helpline number meant to enable people to complain about graft in government departments.
A. Andhra Pradesh
B. Haryana
C. Punjab
D. J&K
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Andhra Pradesh

Explanation: • Officials should complete the probe into a complaint  received through the helpline within 15-30 days.

• The helpline will work 24×7. People can now directly complain about corruption in government departments.

15.Pakistan’s Supreme Court suspended the three-year extension given to the powerful Army chief ______.
A. Imran Khan
B. Masood Ali
C. Qamar Javed Bajwa
D. Ali Azhar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Qamar Javed Bajwa

Explanation: The ruling comes as a blow to PM Imran Khan, who had said earlier that he needed General Qamar Javed Bajwa to stay on. Notably, PM had approved an extension to his tenure, citing “regional security environment”.


Print Friendly, PDF & Email