Daily GK & Current Affairs Quiz – 27th November 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 27th November 2019

GK & Current Affairs Questions – 27th November 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 27th November 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & RBI Grade B & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz November 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – November 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 27th November 2019


1.The National Milk Day (NMD) is celebrated every year on _____.
A. Nov 23
B. Nov 26
C. Nov 28
D. Dec 5
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Nov 26

Explanation: To observe the birthday of Verghese Kurien, on November 26, National Milk Day is celebrated. Kurien was the architect of Operation Flood which was launched in 1970 by National Dairy Development Board.

2.____ became the first state in the country for starting a campaign to eliminate Lymphatic Filariasis through Mass Drug Administration.
A. UP
B. Bihar
C. Maharashtra
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. UP

Explanation: Under this campaign, more than 65000 teams of health workers will distribute medicines to around 6.5 crore people. These medicines will be administered free of cost by health workers across the endemic districts.

3.Floating school project in ______ won Aga Khan Architecture Award.
A. Bangladesh
B. India
C. Myanmar
D. Sri Lanka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Bangladesh

Explanation: ‘The Arcadia Education Project’ in South Kanarchor of Bangladesh is an innovative concept. The project was started by a retired teacher Razia Alam. The Aga Khan Architecture Award (AKAA) aims to honour architectural concepts that effectively address the requirements of society.

4.India generates more than _____ tonnes of plastic waste everyday, 40% of which remains uncollected and littered in the environment.

  1. 10,000
  2. 25,000
  3. 60,000
  4. 85,000
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 25,000

Explanation: India’s per capita consumption is 11 kilogrammes (24 pounds). Notably, India has also announced its commitment to eliminate single-use plastic by 2022.

5.Who took oath as the pro-tem speaker of the Maharashtra assembly?

  1. Kalidas Kolambkar
  2. Amit Joshi
  3. Aaditya Thackeray
  4. Narendra Modi
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Kalidas Kolambkar

Explanation: As per established norms, the senior-most member of the state assembly is appointed as the pro tem speaker. The eight-time Wadala MLA Kolambkar was one of the candidates recommended for the post to the governor.

6.To popularise cross-border transactions in Indian rupee, the Reserve Bank has enhanced the scope of SNRR. Expand SNRR.

A. Special Non-Resident Rupee
B. Specific Non-Resident Rupee
C. Sino Non-Resident Rupee
D. Specialized Non-Resident Rupee
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Special Non-Resident Rupee

Explanation: Any person resident outside India, having a business interest in India, can open a Special Non-Resident Rupee Account. It is worth noting that the balances in the SNRR account can be repatriated outside India. Transfers from any NRO account to the SNRR account are not permitted.

7.Singapore has signed a memorandum of understanding (MOU) with ______ to enhance cooperation and information-sharing on cybersecurity.

  1. South Korea
  2. Japan
  3. India
  4. US
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. South Korea

Explanation: Both nations share mutual interests in enhancing cybersecurity cooperation. This MOU will also increase the professional exchanges and sharing of best practices.

8.NVIDIA has announced a new kind of GPU-accelerated supercomputer ______ in the cloud on Microsoft Azure.
A. NDv2
B. NDv5
C. NDv8
D. NDv1
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. NDv2

Explanation: It is designed to handle demanding AI and high-performance computing applications. Reportedly, it is the world’s largest GPU-accelerated cloud-based supercomputer.

9.India and _____ will hold the joint army exercise ‘Hand in Hand’ in Umroi near Shillong from December 7 to 20.
A. China
B. Pakistan
C. Sri Lanka
D. Philippines
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. China

Explanation: The exercise could not take place in 2017 due to standoff in Doklam plateau near Sikkim. The last edition was held in 2018 in Chengdu province of China. This is the seventh edition of the joint exercise.

10.India has been ranked ___ out of 110 countries, according to Nomura’s Food Vulnerability Index.

  1. 44
  2. 65
  3. 78
  4. 98
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. 44

Explanation: NFVI has three components:

(1) country’s GDP per person

(2) the share of food in household consumption

(3) the net food imports

Nomura is an Asia-headquartered financial services group with an integrated global network to over 30 countries.

11._____ will host the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) Forum of Young Scientists and Innovators in 2020.

  1. India
  2. Pakistan
  3. China
  4. South Africa
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. India

Explanation: India will be the host of Council of Heads of Government (Prime Ministers). It will approve the Draft SCO Roadmap on cooperation between research institutions of SCO.

12.Indian Railways’ PSU RailTel celebrated its 20th Foundation day on ________.

  1. 24th Nov
  2. 25th Nov
  3. 26th Nov
  4. 27th Nov
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 25th Nov

Explanation: RailTel has done a remarkable job by bringing Wi-Fi to every nook and corner of the country. The 5400+ station Wi-Fi will help in making Railway stations hubs of digital transformation.

13.The National Green Tribunal (NGT) ordered Chinese giant Chromeni Steels to stop all activities in its steel plant in ______.
A. Gujarat
B. Tamil Nadu
C. Andhra Pradesh
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Gujarat

Explanation: The Rs 6,000-cr project was being constructed without an environmental clearance (EC). The petition was filed by environment activist Gajendra Singh Jadeja.

14.The Competition Commission of India (CCI) approves acquisition of _____ shareholding in Suzuki Motor Corporation (SMC) by Toyota Motor Corporation (TMC).

  1. 3.94%
  2. 4.94%
  3. 5.94%
  4. 7.94%
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. 4.94%

Explanation: TMC is a Japanese multinational automotive manufacturer. TMC is engaged in the manufacturing and sale of automobiles through its subsidiary, Toyota Kirloskar Motor Private Limited.

15.Who became the chief minister with the shortest tenure in Maharashtra?

  1. Devendra Fadnavis
  2. Aaditya Thackeray
  3. Amit Shah
  4. Rahul Gandhi
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Devendra Fadnavis

Explanation: Fadnavis ended a dramatic 80-hour stint in his second term as Maharashtra Chief Minister. Shiv Sena leader Uddhav Thackeray had on Monday claimed the support of 162 in the 288-member assembly.


Print Friendly, PDF & Email