Daily GK & Current Affairs Quiz – 26th November 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 26th November 2019

GK & Current Affairs Questions – 26th November 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 26th November 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & RBI Grade B & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz November 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – November 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 26th November 2019


1.The Etawah Lion Safari, formally known as Etawah Safari Park was thrown open for public in ____.
A. UP
B. Kerala
C. Telangana
D. Madhya Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. UP

Explanation: The lion breeding center is equipped with hospital staff quarters backed by assured water and electric supply. It was envisioned by then Chief Minister Mulayam Singh Yadav in 2005.

2._____ announced the formation of a seven-member ”high-level” committee for resolution of the ongoing conflict between students and the varsity administration. 
A. JNU
B. Delhi University
C. Punjab University
D. Kurukshetra University
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. JNU

Explanation: Notably, JNU students have been protesting against new hostel manual, including fee hike. The committee has to get suggestions from the students to find solutions to the impasse.

3.The next 2+2 dialogue between India and the U.S. is likely to be held in Washington, D.C., during which the two countries are expected to sign the ISA. Expand ISA.

  1. Industrial Security Annex
  2. Internet Speed Assurance
  3. International Solar Alliance
  4. Immigration Security Agreement
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Industrial Security Annex

Explanation: The Industrial Security Annex will add to existing agreements on protection of classified military information. The ISA is a part of the General Security of Military Information Agreement (GSOMIA).

4.Sportspersons in ____ will now get a 5 per cent reservation state government jobs.

A. Madhya Pradesh
B. Andhra Pradesh
C. UP
D. Bihar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Madhya Pradesh

Explanation: It has been generally seen that sportsperson who have won medals, often remain without jobs. The provision of 5 per cent reservation will benefit these players. The objective of this program is to identify talented sports persons and provide them with better facilities for training.

5.11th edition of Agrovision was recently held in which among the following states?

  1. Nagpur
  2. Pune
  3. Ahmedabad
  4. Varanasi
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Nagpur

Explanation: The vision is to create a prosperous agrarian society. The theme of the 11th Agrovision has been aptly chosen as “Smart Technologies for Sustainable Development”.

6.Anita Indira Anand, became the first Hindu to be a federal minister in ______.

  1. US
  2. Canada
  3. Mexico
  4. Spain
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. Canada

Explanation: Anita Anand is a former law professor at University of Toronto. She has been given the charge of Public Services and Procurement Ministry. Both of Anita’s parents are from India her late mother was from Punjab and her father is from Tamil Nadu.

7.The four-day Aalmi Tablighi Ijtima, world’s biggest Islamic Congregation, is being held in ____.

  1. Mumbai
  2. Islamabad
  3. Bhopal
  4. Karachi
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bhopal

Explanation: Ijtima started in the era of Nawabs in Bhopal. Now it has become the identity of Bhopal worldwide. The first Alami Tablighi Ijtima took place in Bhopal in 1944. Notably, It is a forum for delivering some important religious-spiritual messages to Muslims around the world.

8. EduTech start-up _______ will be using blockchain technology to offer certificates to its students.

  1. Digital Shiksha
  2. Saakshar Bharat
  3. Digital Gurukul
  4. Padhe India
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Digital Gurukul

Explanation: Digital Gurukul provides online certificate educational services. It has partnered with a Germany based blockchain solutions firm called Certif-ID. The move will allow students to share their credentials, without any geographical barriers.

9.The G20 Foreign Ministers’ Meeting 2019, was recently held in ______.

  1. New Delhi
  2. Washington
  3. Nagoya
  4. Paris
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. Nagoya

Explanation: Japan assumed the G20 presidency in 2019. The presidency will be handed over to Saudi Arabia, which will assume the presidency for 2020 at this meeting.

10.Manipur Sangai Festival, the annual tourism extravaganza kicked off, in _______.

  1. Imphal
  2. Jiribam
  3. Kakching
  4. Moreh
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Imphal

Explanation: This fest is named after the State animal, Sangai, the brow-antlered deer found only in Manipur. The festival is labeled as the grandest festival of the state.

11.India has been ranked ____ with overall prevalence of insufficient physical activity in adolescents at 73.9 per cent.

  1. 8th
  2. 15th
  3. 23rd
  4. 30th
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. 8th

Explanation: The WHO published its study about physical activity of adolescents aged between 11 and 17. Bangladesh topped the list and the United States was ranked fourth.

12.The three-day Military Literature Festival (MLF) is to be held in _____.

  1. Chandigarh
  2. Jaipur
  3. New Delhi
  4. Mumbai
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Chandigarh

Explanation: The fest presents an international  orum to foster and preserve exchange of knowledge related to military literature. This fest is a joint initiative of Chief Minister Captain Amarinder Singh and Punjab Governor VP Singh Badnore in collaboration with Western Command.

13. An Inter-Ministerial Approval Committee (IMAC) under the chairmanship of ______ has approved projects worth Rs 271 crore under the Creation/Expansion of Food Processing & Preservation Capacities (CEFPPC) scheme.

  1. Harsimrat K Badal
  2. Amit Shah
  3. Narendra Modi
  4. Rajnath Singh
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Harsimrat K Badal

Explanation: The CEFPPC projects cover over 100 agro-climatic zones in the country. The emphasis is to create direct employment for youth as well as contribute towards goal to double farmers’ income by 2022.

14.______ has achieved the highest road length in the country this year so far under a Centre’s rural roads’ programme with the completion of around 11,400 kilometres.

  1. Punjab
  2. J&K
  3. Maharashtra
  4. Goa
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. J&K

Explanation: The work is being carried under the centrally-sponsored Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY). This mega flagship programme aims to provide connectivity to rural areas.

15.Who became the first Indian man to win the Mr Universe title at the World Bodybuilding and Physique Sports Championship held in South Korea?

  1. Chitharesh Natesan
  2. Sanam Malhotra
  3. Raj Bishnoi
  4. Vishnu Dutt
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Chitharesh Natesan

Explanation: In October, Natesan had also won the Mr.Asia title at the Asian Bodybuilding and Physique Sports Championship. Chitharesh Natesan (33) from Kerala won the title in the 90 kg category in the WBPF 2019.


Print Friendly, PDF & Email