Daily GK & Current Affairs Quiz – 25th November 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 25th November 2019

GK & Current Affairs Questions – 25th November 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 25th November 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & RBI Grade B & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz November 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – November 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 25th November 2019


1.The FASTag is a reloadable tag that allows automatic deduction of toll without having to stop for carrying out the cash transaction. The tag uses RFID technology. Expand RFID.
A. Radio Frequency Identification
B. Ratio Frequency ID Determined
C. Radio Fast Identification
D. Radiology Fastest Tags
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Radio Frequency Identification

Explanation: RFID tags are frequently used for merchandise. Also, they can also be used to track vehicles, pets, and even patients with Alzheimer’s disease. It works by transmitting and  receiving information via an antenna and a microchip.

2.Which government recently cancelled the licenses of all existing bars in the state? 
A. Haryana
B. Andhra Pradesh
C. UP
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Andhra Pradesh

Explanation: Andhra Pradesh also unveiled a new bar policy, which will come into effect from January 1, 2020. It will remain in force for two years. As per provisions of the new policy:

  • The government will issue licences to 479 bars

• Alcohol will be available in 38 three-star hotels and four micro beverages

3.Who will step down as chief operating officer of Airbnb in March and join the home rental company’s board?
A. Belinda Johnson
B. Oprah Winfrey
C. Larry Ellison
D. Steve Case
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Belinda Johnson

Explanation: Johnson will remain involved with the company on its board of directors. Her last day as COO will be March 1, 2020. Johnson has also served on the board of PayPal Holdings Inc.

4.Oyo Hotels & Homes has named ________, CEO of investment firm Baja Corporation, as an independent director.
A. Betsy Atkins
B. Rahul Bajaj
C. Sid David
D. Donald Tusk
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Betsy Atkins

Explanation: Atkins will provide guidance to the founder and management team on strategy and different aspects of the business. She is currently the chairperson of the board at GlobalLogic. She also serves as board member at Wynn Resorts, SL Green Realty and Volvo.

5.All the schools in Odisha’s which district have been instructed to ring three ‘water bells’ to remind children of drinking water?
A. Angul
B. Ganjam
C. Malkangiri
D. Jajpur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ganjam

Explanation: The water bells will be rung at 11.40 am, 1.30 pm and 3.15 pm from Mondays to Fridays. The initiative was first started in Kerala. Each break will last for five minutes and it will be compulsory for every student to drink water during that period.

6.The date of _____ is observed as the International Day of Solidarity with the Palestinian People since 1978.
A. 27 Nov
B. 29 Nov
C. 1 Dec
D. 9 Dec
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 29 Nov

Explanation: This day provides an opportunity for the international community to focus its attention on the fact that the question of Palestine remains unresolved. Notably, on November 29, 1947, the UN General Assembly adopted the resolution on the partition of Palestine (resolution 181 (II)).

7.State Nationalist Congress Party (NCP) chief _____ will have all the constitutional rights till the next legislature party leader is elected.
A. Jayant Patil
B. Aaditya Thackeray
C. Sharad Pawar
D. Rahul Gandhi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Jayant Patil

Explanation: Notably, Ajit Pawar was removed as the NCP’s legislature unit leader as he joined hands with the BJP in a coup and took oath as the deputy of Maharashtra CM.

8.Who has been conferred with Lifetime Achievement Award by the Indian Council of Medical Research (ICMR)?
A. Mukesh Ambani
B. Ratan Tata
C. Kiran Mazumdar Shaw
D. Indra Nooyi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Kiran Mazumdar Shaw

Explanation: ICMR is an apex body for the formulation, coordination and promotion of biomedical research in India. Shaw was recognised for providing better healthcare to people through innovative, cost-effective life-saving therapies and increasing access to healthcare at the grassroots.

9.Delhi’s upscale Khan Market has become the world’s ___ most expensive retail location, according to global property consultant Cushman & Wakefield.
A. 10th
B. 16th
C. 20th
D. 30th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 20th

Explanation: With an annual rent of $243 per sq. ft, Khan market is ranked 20th in the list of the most expensive retail locations. While Causeway Bay in Hong Kong retains the number one ranking, commanding an annual rent of $2,745 per sq. ft.

10.International Gita Mahotsav 2019 is being held in ______.
A. Haryana
B. UP
C. Rajasthan
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Haryana

Explanation: It is celebrated to commemorate the birth of ‘Srimad Bhagwat Gita’. It will be marked by various programmes on arts, crafts, culture, heritage and spirituality. It will conclude on December 10.

11.____ banned Karvy Stock Broking Ltd (KSBL) from taking new clients for alleged client defaults of around Rs 2,000 crore.
A. SEBI
B. RBI
C. Finance Ministry
D. NITI Aayog
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. SEBI

Explanation: This follows an investigation by the NSE which found that Karvy had allegedly sold client stocks pledged with it through associated entities.

12.Mayank Pratap Singh created history by becoming the youngest Judge of ______.
A. Rajasthan
B. Punjab
C. Odisha
D. UP
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rajasthan

Explanation: By cracking the Rajasthan judicial services 2018 exam at just 21 years of age, Singh is set to become the youngest judge in the country. Earlier, the age requirement was 23 years, which had been reduced to 21 years by the Rajasthan High Court in 2019.

13.Amazon CEO Jeff Bezos, the world’s richest man, has donated ____ in 2019 to 32 organizations that help shelter homeless families.
A. $98.5 million
B. $68.5 million
C. $58.5 million
D. $18.5 million
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. $98.5 million

Explanation: Bezos has an estimated net worth of $109 billion, making him the richest man in the world. The donations are part of Bezos’ commitment to help combat homelessness and provide quality education in low-income communities.

14.The Centre has extended the ban on Assam-based Bodo insurgent group NDFB by another _____.
A. 5 years
B. 8 years
C. 10 years
D. 12 years
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 5 years

Explanation: The National Democratic Front of Bodoland has been indulging in illegal and violent activities. This ban has been extended under the provisions of sub-section (1) of section 3 of the Unlawful Activities (Prevention) Act, 1967.

15.Unemployment rate in urban areas moderated to ____ in January-March, the lowest in at least four quarters, the Periodic Labour Force Survey for the January-March quarter showed.
A. 9.3%
B. 10.4%
C. 12.9%
D. 15.1%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 9.3%

Explanation: This joblessness rate among males in urban areas was 9% in April-June 2018. 8.9% in July-September and 9.2% in October-December last year. For women, the UR was at 11.6% during January-March 2019.


Print Friendly, PDF & Email