Daily GK & Current Affairs Quiz – 24th November 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 24th November 2019

GK & Current Affairs Questions – 24th November 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 24th November 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & RBI Grade B & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz November 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – November 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 24th November 2019


1.Who recently released a short documentary film on Water Conservation named ‘SHIKHAR SE PUKAR’?
A. HRD Minister
B. Jal Shakti Minister
C. Finance Minister
D. PM
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Jal Shakti Minister

Explanation: The documentary is based on the Mt. Everest journey, by author Ravindra Kumar. He has climbed Mt. Everest twice, first in 2013 and again on May 23, 2019. Notably, ‘Jal Shakti’ ministry aims at providing clean drinking water as well as fight India’s water woes.

2.Which nation has approved the proposal accession to the Hong Kong International Convention for Safe and Environmentally Sound Recycling of Ships, 2009?
A. India
B. US
C. Russia
D. South Africa
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. India

Explanation: India is the leader in the global ship recycling industry ( having share of over 30% of the market ). Statistically, India had demolished 6323 tonnes in 2017, of known ship scrapping across the world.

3.Lok Sabha has recently passed Chit Funds (Amendment) Bill, 2019 recently to amend the _______.
A. Chit Funds Act, 1982
B. Chit Funds Act, 1984
C. Chit Funds Act, 1986
D. Chit Funds Act, 1988
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Chit Funds Act, 1982 

Explanation: This bill seeks to streamline operations of chit funds and protect the interests of investors, mainly the economically weaker sections of the society.

4.The Cabinet cleared a proposal for adoption of PPH programme by the Indian Patent Office (IPO) with patent offices of various other countries or regions. Expand PPH.
A. Patent Prosecution Highway
B. Patent Processing Highway
C. Patent Filing Procedure Highway
D. Patent Premature Highway
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Patent Prosecution Highway

Explanation: For the first time, on a pilot basis, the Indian Patent Office is entering into a pilot programme on PPH with Japan Patent Office, for 3 years. With this, India may have taken a baby step towards harmonising its patent laws with those of other countries.

5.The North American Free Trade Agreement, known usually as NAFTA, is a free trade agreement among Canada, the United States, and ______.
A. UK
B. Mexico
C. India
D. South Africa
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Mexico

Explanation: NAFTA went into effect on January 1, 1994. It is also used to refer to the tripartite trading bloc of North American countries. It was complemented by the North American Agreement for Environmental Cooperation (NAAEC) and the North American Agreement on Labor Cooperation (NAALC).

6.The Centre invoked ____ of the Transaction of Business Rules, 1961 that empowered it to revoke the proclamation of President’s rule in Maharashtra without the prior approval of the Union Cabinet.
A. Rule 8
B. Rule 12
C. Rule 16
D. Rule 20
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rule 12

Explanation: Rule 12 of the Government of India (Transaction of Business) Rules, 1961, allows the PM to depart from laid down norms at his discretion. Usually, for revocation of the President’s rule, a recommendation of the Union Cabinet to the President is required.

7.The latest edition of the Global Terrorism Index, has been released by ___________.
A. Institute for Economics & Peace
B.WEF
C. World Bank
D. UNICEF
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Institute for Economics & Peace

Explanation: The Global Terrorism Index ranks 163 countries according to the impact of terrorism. It is based on factors such as:

  • Number of attacks
  • Fatalities & Injuries
  • Extent of property damage

The global economic impact of terrorism was $33 billion in 2018, 38% lower than in 2017.

8.Kailash Joshi died after suffering from a prolonged illness. He was the former CM of _____.
A. Telangana
B. MP
C. UP
D. Himachal Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. MP

Explanation: Sh. Joshi was called as the ‘saint of politics’. He served as the state’s chief minister from 1977 to 1978. He was MLA for 8 terms. He also served as member of both the Rajya Sabha and the Lok Sabha.

9.______ announced a financial package of Rs 3,795 crore for farmers whose crop was damaged by rains during the 36-day period in the months of October and November. 
A. Maharashtra
B. Telangana
C. Gujarat
D. Punjab
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Gujarat

Explanation: The financial assistance for farmers is in addition to the crop insurance money. The central government will be providing Rs 2,154 crore grant under the State Disaster Response Fund (SDRF), while Rs 1,641 crore will come from the state’s budget.

10.Recently, new rules governing the EB-5 visa came into effect. This category is associated with which among the following nations?
A. US
B. UK
C. Netherlands
D. Spain
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. US

Explanation: In recent years, the EB-5 has emerged as a popular option with Indians. Notably, the EB-5 category of visa enables an individual to apply for permanent residentship in the United States after meeting certain investment and employment-generation criteria.

11.______ has emerged as the top performing state under Ayushman Bharat scheme, as per the National Health Authority.
A. West Bengal
B. Assam
C. Nagaland
D. Gujarat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Gujarat

Explanation: Ayushman Bharat scheme in Gujarat is combination of three schemes. It’s beneficiaries are taken from the Socio-Economic Caste Census 2011. As in September 2019, Gujarat issued 68.32 lakh Golden Cards of Ayushman Bharat. Besides this, 3.4 crore people are enrolled for the state schemes.

12.Who was sworn in as Maharashtra chief minister for a second time?
A. Ajit Pawar
B. Devendra Fadnavis
C. Aaditya Thackeray
D. Sharad Pawar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Devendra Fadnavis

Explanation: BJP made a stunning comeback as Fadnavis took oath as Chief Minister, while Ajit Pawar of the Nationalist Congress Party took oath as Mr Fadnavis’s deputy.

13.The Union Cabinet has recently approved the establishment of the National Institute for Sowa-Rigpa in _____.
A. Leh
B. Chandigarh
C. Puri
D. Chennai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Leh

Explanation: Sowa-Rigpa is a Traditional Medical system of the Himalayan belt in India. It will be an autonomous organisation under the Ministry of AYUSH.

14.Oxford dictionaries has chosen ________ as its word for the year. 
A. Climate Emergency
B. Extinction
C. Eco-Anxiety
D. Youthquake
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Climate Emergency

Explanation: The Oxford Dictionary Word of the Year is one that best encompasses the prevailing mood.

Definition of “Climate Emergency” ( As per Oxford )

“A situation in which urgent action is required to reduce or halt climate change and avoid potentially irreversible environmental damage resulting from it.”

15.Exercise Al Nagah III, third in the series of bilateral joint exercise, was recently held between India and _____.Exercise Al Nagah III, third in the series of bilateral joint exercise, was recently held between India and _____.
A. Oman
B. Pakistan
C. Sri Lanka
D. Mauritius
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Oman

Explanation: Exercise Al Nagah III follows the first two joint exercises held in Oman in 2015 and India in 2017. It contributed immensely in developing mutual understanding and respect for each other’s military.


Print Friendly, PDF & Email