Daily GK & Current Affairs Quiz – 23rd November 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 23rd November 2019

GK & Current Affairs Questions – 23rd November 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 23rd November 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & RBI Grade B & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz November 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – November 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 23rd November 2019


1.‘Aruna Bhoomi’, the first Hindi daily in the north-eastern state, has been launched in _______.
A. Nagaland
B. Arunachal Pradesh
C. Assam
D. Tripura
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Arunachal Pradesh

Explanation: This daily would be flexible as far as grammar is concerned and patronize writings in Arunachalee Hindi. It will be published and edited by Takam Sonia, who also heads the Arunachal Hindi Sanstha.

2.___ cleared the sale of sophisticated naval MK-45 guns worth $1 billion to India. 
A. US
B. South Korea
C. Israel
D. Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. US

Explanation: This move would enhance the lethal capabilities of the Indian Navy. The MK-45 naval artillery gun is intended for surface-to-surface either on land or water, and can also be fired against air targets.

3.______ will host the first-ever counter-terrorism exercise for the Quad countries.
A. India
B. Japan
C. Australia
D. US
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. India

Explanation: The ‘CT-TTX’ (counter-terrorism table-top exercise) is first such engagement among the Quad countries. The dialogue between the Quad countries was initiated in 2007. The renewed negotiations commenced from 2017 onwards. The Quadrilateral Group consists of India, Australia, Japan and the U.S. It has a shared objective to ensure and support a “free, open and prosperous” Indo-Pacific region.

4.Nearly 17,000 migratory birds have died so far at the country’s largest inland water saltwater lake named _______.
A. Renuka Lake
B. Sambhar Lake
C. Vishnu Lake
D. Prayag Lake
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sambhar Lake

Explanation: Sambhar Lake is India’s largest inland saltwater lake. It has a catchment area of 5,700 square km. It is worth noting that Rajasthan hosts one of India’s largest migratory bird populations. Every October, hundreds of thousands of birds begin to fly in to Rajasthan.

5. ______ released the new Land Policy 2019 prepared after 30 years.
A. Assam
B. Kerala
C. Himachal Pradesh
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Assam

Explanation: It was last prepared in 1989. It has been prepared by the Revenue and Disaster Management Department after 30 years. The policy is expected to address the various issues confronted by the indigenous people especially with reference to land.

6._______ emerged as India’s highest-ranked city at No. 83 in a new index of the world’s 113 cities in terms of economic and social inclusivity, according to the PICSA Index.
A. Bangalore
B. Mumbai
C. New Delhi
D. Varanasi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Bangalore

Explanation: The Prosperity & Inclusion City Seal and Awards (PICSA) Index has been commissioned by Basque institutions and compiled by D&L Partners. Delhi at 101 and Mumbai at 107 are the other Indian cities to make at the index. It was topped by Zurich, followed by Vienna and Copenhagen.

7.A Swedish teen activist was awarded an international children’s peace prize. Name him/her.
A. Greta Thunberg
B. Malala Yousafzai
C. Kailash Satyarthi
D. Divina Maloum
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Greta Thunberg

Explanation: In 2018, Thunberg began a lone protest outside Sweden’s parliament, saying would refuse to attend school on Fridays until the government tackled the growing ecological crisis. Greta Thunberg, was also nominated for the Nobel peace prize.

8.Susan Choi has won the fiction prize at the National Book Awards in New York for her novel __________.
A. Trust Exercise
B. My Education
C. American Woman
D. Camp Tiger
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Trust Exercise

Explanation: The 70th annual National Book Awards were presented, with winners each receiving $10,000. In the ‘Trust Exercise’, high school romance is spun out into a web of memories and perspectives.

9.Which among the following released the ‘World Energy Outlook 2019,’ recently?
A. UNICEF
B. IEA
C. ICJ
D. BRICS
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. IEA

Explanation: • Global energy consumption will grow 20–30% or more through 2040 and beyond

• Oil demand will start to level off by the 2030s as a result of vehicle fuel-efficiency gains and the rise of electric vehicles

10.India has been ranked ___ in the countries suffering the most deaths from terrorism in 2018, according to 2019 Global Terrorism Index Report.
A. 6th
B. 7th
C. 9th
D. 12th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. 7th

Explanation: India has recorded a slight improvement in the number of terrorist attacks in the country. Globally, terrorism-related deaths have fallen for the 4th consecutive year after peaking in 2014. The Taliban has overtaken ISIL to become the deadliest terrorist group in the world. The global economic impact of terrorism was US$33 billion in 2018.

11.Who has been officially elected as Mayor of the Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC)?
A. Suhaas Wadkarand
B. Kishori Pednekar
C. Swati Kate
D. Mohan Dhore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Kishori Pednekar

Explanation: BMC has a total of 227 seats. Congress and Nationalist Congress Party (NCP) did not field their candidates for the posts. While the Shiv Sena has 94 corporators, BJP, Congress, and NCP have 83, 29 and 8, respectively.

12.Who has been appointed as the head of a high-level committee to suggest necessary policy initiatives for attracting more investments into the Petroleum, Chemicals and Petrochemical Investment Regions?
A. Nitish Kumar
B. Rajat Bhargava
C. Amit Shah
D. Nripendra Mishra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rajat Bhargava

Explanation: Bhargava is currently the AP Industry and Infrastructure Principal Secretary. The Centre approved four PCPIRs (Petroleum, Chemicals and Petrochemical Investment Regions) at:

• Dahej (Gujarat)

• Visakhapatnam- Kakinada (Andhra Pradesh)

• Paradeep (Odisha)

• Cuddalore- Nagapattinam (Tamil Nadu)

13.______ has rolled out its K12 Education Transformation Framework more widely to schools across India to empower students with future-ready skills.
A. Microsoft
B. Google
C. Facebook
D. TikTok
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Microsoft

Explanation: This framework provides a holistic framework to facilitate a comprehensive digital transformation of schools. The framework comprises four pillars —

• Leadership and Policy

• Modern Teaching and Learning

• Intelligent Environments

• Technology Blueprint

14._________ became the first woman pilot of the Indian Navy.
A. Lieutenant Mahira
B. Lieutenant Shruti
C. Lieutenant Kanika
D. Lieutenant Shivangi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Lieutenant Shivangi

Explanation: Lieutenant Shivangi will join naval operations on completion of operational training in Kochi on December 2. She’s been undergoing intensive training at the Southern Naval Command currently.

15.’Arundhati Swarna Yojana’, sometimes seen in the news, has been launched by ______.
A. Himachal Pradesh
B. Arunachal Pradesh
C. Nagaland
D. Assam
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Assam

Explanation: Under the scheme, the state government will offer 10 grams of gold as a gift to every adult bride. The government is planning to spend an amount of Rs. 800 crores per year for this scheme.


Print Friendly, PDF & Email