Daily GK & Current Affairs Quiz – 21st November 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 21st November 2019
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

GK & Current Affairs Questions – November 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 21st November 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & RBI Grade B & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz November 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – November 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 21st November 2019


1.Rajya Sabha passed the Jallianwala Bagh National Memorial (Amendment) Bill 2019, paving the way for removal of the ________ as a permanent member of the Trust.
A. Congress President
B. BJP President
C. DMK President
D. TMC President
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Congress President

Explanation: This bill deletes the provision of the Congress chief being a permanent member of the trust. It is worth noting that the trust runs the Jallianwala Bagh National Memorial. The Lok Sabha has passed this bill on 2 August.

2.Road accidents in India claimed over _______ lives in the country in 2018, with over-speeding of vehicles being the biggest reason for casualties, a government report said.
A. 1.5 lakh
B. 2.0 lakh
C. 2.5 lakh
D. 3.0 lakh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 1.5 lakh

Explanation: According to road transport and highways ministry report on ‘Road Accidents in India, 2018’, India accounts for almost 11% of accident-related deaths in the world. During 2018, young adults in the age group of 18-45 accounted for nearly 69.6% of the road accident victims.

3.Women’s Entrepreneurship Day (WED) is observed on ______.
A. 19th Nov
B. 23rd Nov
C. 26th Nov
D. 30th Nov
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 19th Nov

Explanation: According to 6th Economic Census, women constitute around 14% of the total entrepreneurship i.e. 8.05 million. The average employment in women-owned enterprises is only 1.67 people per business.

4.The 2nd edition of South Asia Safety Summit was held in ________.
A. New Delhi
B. Tehran
C. Colombo
D. Islamabad
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. New Delhi

Explanation: This summit aimed to highlight the issue of safety while individuals and communities are connected on the digital platform. Facebook also announced a slew of initiatives to accelerate digital literacy efforts in India.

5. National Integration Day is celebrated on ______ every year.
A. 19th Nov
B. 2nd Dec
C. 18th Dec
D. 25th Dec
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 19th Nov

Explanation: National Integration Day is celebrated as the birthday anniversary of the first woman prime minister of the India Indira Gandhi. National integration day is also renowned as the Quami Ekta Divas.

6.“Africa Industrialization Day” is observed annually on which among the following dates?
A. 15th Nov
B. 20th Nov
C. 25th Nov
D. 30th Nov
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 20th Nov

Explanation: This year, its theme is “Positioning African Industry to supply the African Continental Free Trade Agreement (AfCFTA) Market”. It was first observed on November 20, 1990.

7.______ will host India’s home matches during the 2020 Hockey Pro League.
A. Bhubaneswar
B. Nagpur
C. Kolkata
D. Chandigarh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Bhubaneswar

Explanation: Bhubaneswar has become a hockey hub in India. The first team that India will host is the Netherlands on January 18. The Pro League will feature 144 matches in the coming season.

8.The Reserve Bank can now seek resolution of non-banking financial companies having assets worth of at least Rs ______ under the insolvency law.
A. 2500 crore
B. 1000 crore
C. 5000 crore
D. 500 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 500 crore

Explanation: This move is likely to help in addressing woes in the NBFC sector. Now, the insolvency resolution and liquidation proceedings of this category shall be undertaken in accordance with the provisions of the Insolvency and Bankruptcy Code, 2016.

9. World COPD 2019 has been observed on ______.
A. 20th Nov
B. 24th Nov
C. 28th Nov
D. 30th Nov
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 20th Nov

Explanation: Its aim is to raise awareness about chronic obstructive pulmonary disease (COPD). The 2019 theme for World COPD Day will be “All Together to End COPD.” According to WHO, COPD will become the third leading cause of death in the whole world by 2030.

10.______ has installed first of its kind high-end reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR) machines in India for quick detection of diseases like dengue, tuberculosis and swine flu.
A. Kolkata
B. Delhi
C. Patna
D. Mumbai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Kolkata

Explanation: These machines are to serve as a ‘third umpire’ in situations when medical reports/blood tests reveal contradictory results. Four machines have been installed in the initial stages of the project at:

1. Hatbagan in North Kolkata
2. Behala
3. Jadavpur
4. Haji Mohammad Mohsin Square

11.______ passed the Climate Protection Act in an attempt to reach its climate target by 2030.
A. Germany
B. Spain
C. France
D. Netherlands
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Germany

Explanation: The law aims to cut Germany’s greenhouse gas emissions to 55% of the 1990 levels by 2030. The package also includes:

• A domestic carbon pricing scheme

• Bigger incentives for buying electric cars,

• Higher road tolls for trucks from 2023

• Surcharges on domestic flights and plans

12.Who has been named People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) India’s Person of the Year for 2019?
A. Sachin Tendulkar
B. Virat Kohli
C. Priyanka Chopra
D. Himansh Kohli
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Virat Kohli

Explanation: According to the PETA, Kohli has regularly vouched for improvement of conditions of animals. Also, he sent a letter to officials for the release of Malti, an elephant used for rides at Amer Fort. Past recipients of PETA India’s Person of the Year award include:

• Congress leader Shashi Tharoor

• Former Supreme Court Justice KS Panicker Radhakrishnan

• Anushka Sharma, Hema Malini, R Madhavan, and Jacqueline Fernandez

13.Universal Children’s Day is celebrated annually on ________.
A. 30th Oct
B. 14th Nov
C. 23rd Nov
D. 3rd Dec
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: World Children’s Day is celebrated annually on 20 November. World Children’s Day is promoted and coordinated by UNICEF and the United Nations Children’s Fund.

14.The Bangladesh Cricket Board banned former national team fast bowler Shahadat Hossain for _____.
A. 2 years
B. 4 years
C. 5 years
D. 7 years
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 5 years

Explanation: Notably, Shahadat attacked young bowler Arafat Sunny Jr during a game between Dhaka and Khulna. Shahadat, who played 38 Tests and 51 one-day internationals for Bangladesh.

15.The Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC), reported a ____ year-on-year (YoY) rise in the net profit.
A. 3%
B. 14%
C. 23%
D. 35%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 14%

Explanation: The rise in the profits got possible owing to almost doubling of the online e-ticketing segment. The revenue from the online ticketing segment saw a jump of just over 80% to Rs 199 crore.