Daily GK & Current Affairs Quiz– 30th June 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 30th June 2019

GK & Current Affairs Questions – June 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 30th June 2019. GK & Current Affairs Today Questions June 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz June 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – June 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – May 2019

Daily Current Affairs Questions  – 30th June 2019


1. NASA’s Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) has discovered a new planet. It has been named __________.

A.  L 98-59b
B.  L 97-59c
C.  L 18-89j
D.  L 78-00k
E. None of these

Spoiler title

Correct Answer – A.  L 98-59b

Explanation: L 98-59b is around 80% Earth’s size. One of TESS’s goals is to build a catalogue of small, rocky planets on short orbits for atmospheric study.

2. ______ is celebrated as National Doctor’s Day 2019 in India.

A. July 2
B. July 4
C. July 8
D. July 10
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: 1st July marks National Doctor’s Day in India. It is celebrated to honour the legendary physician Dr Bidhan Chandra Roy. He was born on 1 July, 1882 & also died on the same date in 1962.

3. India’s foreign exchange reserve touched a life-time high of USD ___________ in the week to 21 June.

A. 426.42 billion
B. 326.42 billion
C. 786.42 billion
D. 646.42 billion
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 426.42 billion

Explanation: This significant rise in reserves was on account of increase in foreign currency asset. It includes the effect of appreciation/depreciation of non-US units ( like euro ).

4. India has moved to _______ rank in terms of money parked by its citizens and enterprises with Swiss banks, according to the statistics released by the Swiss National Bank (SNB).

A. 65th
B. 74th
C. 97th
D. 110th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 74th

Explanation: The funds officially held by Indians with banks in Switzerland now accounts for only 0.07% of the total funds. In comparison, UK accounted for more than 26% of the total foreign funds parked there.

5. Who has become the first sitting US president to set foot in North Korea?

A. Donald Trump
B. Barack Obama
C. Robert Mueller
D. Joe Biden
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Donald Trump

Explanation: Both countries agreed to set up teams to resume stalled nuclear talks. The snap Sunday meeting is an extraordinary development in the mutual relations of these countries.

6. The second anniversary of Good & Services Tax (GST) is to be observed on ________.

A. 1st July
B. 4th July
C. 6th July
D. 8th July
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 1st July

Explanation: GST was launched on the 1st July, 2017 in a majestic ceremony held in the Central Hall of Parliament on the midnight of 30th June, 2017.

7. Under the Motor Vehicles (Amendment) Bill, there will be a Rs ________ fine for not giving way to emergency vehicles.

A. 5000
B. 10,000
C. 20,000
D. 50,000
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 10,000

Explanation: The decision is undoubtedly good. Because many a times patients in critical condition have to wait for the path of an ambulance to clear on the road. It was introduced following several cases that surfaced where ambulances were stuck for hours.

8. The World Bank and the Government of India have signed a loan agreement of _________ for the Program Towards Elimination of Tuberculosis (TB).

A. $400 million
B. $600 million
C. $800 million
D. $1000 million
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. $400 million

Explanation: The program aims to improve the coverage and quality of TB control interventions. It kills an estimated half a million people in India every year.

9. India & ___________ signed a Loan Agreement of $328 Million to help improve the quality and responsiveness of public health services in Andhra Pradesh.

A. ADB
B. World Bank
C. EBRD
D. IMF
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. World Bank

Explanation: Andhra Pradesh has over the years demonstrated a strong commitment to improving health outcomes. Non-communicable diseases form 60 percent of Andhra’s burden of disease.

10. A Memorandum of Agreement (MoA) was signed between Ministry of Shipping and ____________ to set up Centre for Inland & Coastal Maritime Technology (CICMT).

A. IIM-Ahmedabad
B. IIT-Delhi
C. IIT-Roorkee
D. IIT-Kharagpur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. IIT-Kharagpur

Explanation: CICMT is the first of its kind centre in India. It will focus on indigenisation of ship designing, building and testing.

11. The Ministry of Tribal Affairs and TRIFED has launched _____________ to create awareness and promote tribal arts and crafts, as well as aid in socio-economic welfare of over 700 Indian tribes.

A. Adivasi Uthan
B. Go Tribal Campaign
C. Tribes & India
D. Adivasi Kranti
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Go Tribal Campaign

Explanation: It aims to promote the tribal communities of India and their art. Besides this, it also has an objective to help them to go global and providing them opportunities to attain a sustainable livelihood.

12. ________ is the day designated to celebrate the International Day of Parliamentarism.

A. June 28
B. June 30
C. July 4
D. July 8
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. June 30

Explanation: This day celebrates parliaments & the ways in which such systems of government improve the lives of people the world over.

13. RBI has set an average base rate of _______ for non-banking financial companies and micro finance institutions.

A. 8.16%
B. 9.18%
C. 10.56%
D. 12.34%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 9.18%

Explanation: It is worth noting that the average base rate for NBFC-MFIs is set on the basis of average of base rate of the 5 largest commercial banks.

14. One of India’s largest cryptocurrency exchange, __________, shut down recently owing to regulatory troubles. 

A. Libra
B. Koinex
C. WannaCry
D. Peta
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Koinex

Explanation: Koinex was set up in 2017. Within four months, it was the country’s largest digital assets trading fund.

15. Which among the following released “Renewable Power Generation Costs” report?

A. World Bank
B. IRENA
C. IMF
D. UNICEF
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. IRENA

Explanation: It determined that costs from all renewable power generation technologies dropped in 2018. It is worth noting that onshore wind and solar PV power are now often less expensive than any fossil fuel option.



Print Friendly, PDF & Email