Daily GK & Current Affairs Quiz– 29th June 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 29th June 2019

GK & Current Affairs Questions – June 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 29th June 2019. GK & Current Affairs Today Questions June 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz June 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – June 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – May 2019

Daily Current Affairs Questions  – 29th June 2019


1. Lok Sabha recently approved to extend the President’s rule in Jammu and Kashmir for another __________ beginning July 3.

A. 4 months
B. 6 months
C. 8 months
D. 12 months
E. None of these

Spoiler title

Correct Answer – B. 6 months

Explanation: Home Minister Amit Shah moved a statutory resolution in the Lok Sabha to extend President’s Rule in J&K for a period of six months. It is worth noting that this is the first proposal Shah has moved in the lower house after being appointed as the home minister.

2. India’s Ahmedabad and Japan’s _______ will now be sister cities, according to the letter of Intent (LoI).

A. Kobe
B. Nagoya
C. Tokyo
D. Osaka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Kobe

Explanation: The concept of sister cities/twin towns is a legal and social agreement to promote cultural & commercial ties. It is worth noting that PM Modi is in Japan to attend G20 Summit which will be held in Osaka.

3. ___________ has extended its eastern airspace ban for commercial flights to and from India for the fourth time.

A. Iran
B. Pakistan
C. Saudi Arabia
D. Sri Lanka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Pakistan

Explanation: On February 27, Pakistan first shut its airspace for all civilian flights following IAF strike at terror camps at Balakot. Consequently, passengers bound for Europe & the U.S. would continue to suffer longer flights & higher airfares.

4. Prime Minister Narendra Modi held an informal meeting of the BRICS in _______.

A. New Delhi
B. Osaka
C. Beijing
D. Moscow
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Osaka

Explanation: BRICS leaders, PM Modi, Jair Bolsonaro (Brazil), Vladimir Putin (Russia), Xi Jinping (China) and Cyril Ramaphosa (South Africa) attended the meeting to exchange ideas. In his remarks, PM spoke about strengthening the WTO, ensuring energy security and the need to work together to fight terrorism.

5. Current account deficit (CAD) increased to $57.2 billion or ______ of GDP in FY19 as against 1.8% in the previous year, according to the Reserve Bank.

A. 2.1%
B. 2.3%
C. 2.5%
D. 2.9%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 2.1%

Explanation: According to the RBI statistics, from a forex reserves perspective, there was a $3.3 billion depletion during the year. The CAD is the net of foreign exchange inflows and outflows. Overall trade performance was the prime influencer.

6. Taiwanese firms are in the process of setting up an IT and electronics cluster in which among the following cities?

A. Noida
B. Chandigarh
C. Bengaluru
D. Kochi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bengaluru

Explanation: The annual bilateral trade between India and Taiwan was around $7 billion last year. The proposed cluster will deepen their engagement in the domestic market.

7. Treaty of Versailles, which ended the state of war between Germany and the Allied Powers, was signed on ___________.

A. 29 June 1934
B. 30 June 1900
C. 21 June 1907
D. 28 June 1919
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 28 June 1919

Explanation: June 28, 2019 marks the centenary of the Treaty of Versailles. This treaty formally ended World War I.

8. _________ banned food imports from the European Union until the end of 2020.

A. Iran
B. Russia
C. Kazakhstan
D. India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Russia

Explanation: Russia first imposed the embargo on a wide range of imports from the EU and other countries in 2014.

9. International Day of the Tropics, sometimes seen in the news, is observed on ________.

A. June 29
B. June 30
C. July 5
D. July 10
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. June 29

Explanation: The Tropics host nearly 95% of the world’s mangrove forests by area. It aims to raise awareness to the specific challenges faced by tropical areas.

10. ___________ decided to issue “red cards” to men who harass women on streets.

A. Chandigarh Police
B. Noida Police
C. Jaipur Police
D. Ahmedabad Police
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Noida Police

Explanation: The red cards will act as warnings. The cards will be handed out on suspicion by the state’s ‘anti-Romeo squads’. On an average, eight women are raped and 30 abducted every day in UP.

11. NASA just announced an ambitious plan to send a drone to Titan. Titan is the largest moon of which among the following planets?

A. Jupiter
B. Saturn
C. Mercury
D. Venus
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Saturn

Explanation: Titan is Saturn’s largest moon. It is considered to be a richly organic world of its own. The Dagonfly drone will be launched in 2026. Titan is the second largest moon in our solar system.

12. In a study published in Nature Communications journal, the researchers maintained that the energy demand would rise by at least ________ due to global warming by 2050.

A. 7%
B. 11%
C. 17%
D. 25%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 11%

Explanation: The researchers’ team led by International Institute for Applied Systems Analysis carried out this analysis.

13. Exporters body FIEO has elected ____________ as its new President.

A. Sharad Kumar Saraf
B. Ramesh Saini
C. UK Mishra
D. V Naipaul
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sharad Kumar Saraf

Explanation: Saraf, at FIEO, has served twice as Vice-President and 4 times as Regional Chairman. He has replaced renowned exporter Ganesh Kumar Gupta. FIEO stands for Federation of Indian Export Organisations.

14. __________ is India’s expensive city, according to the survey by global consulting leader Mercer.

A. Mumbai
B. Chandigarh
C. Pune
D. Bengaluru
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Mumbai

Explanation: According to Mercer’s 25th Annual Cost of Living Survey, Mumbai is India’s most expensive city owing to having one of the highest residential housing prices.

15. Which among the following has appointed Madhukar Kumar as its Chief Analytics Officer?

A. Indeed
B. Shine
C. Amazon
D. Flipkart
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Shine

Explanation: It is worth noting that Shine.com is currently focusing on ramping up its senior management team. He has over 13 years of experience across Artificial intelligence (AI), Machine learning (ML), data sciences, predictive analytics etc.



Print Friendly, PDF & Email