Daily GK & Current Affairs Quiz– 28th June 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 28th June 2019

GK & Current Affairs Questions – June 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 28th June 2019. GK & Current Affairs Today Questions June 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz June 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – June 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – May 2019

Daily Current Affairs Questions  – 28th June 2019


1. The Odisha government has appointed ______________ as the new Advocate General for the state.

  1. Ashok Parija
  2. Ramesh Chand
  3. Tulsi Prasad
  4. Hemant Khare
  5. None of these

Spoiler title

Correct Answer – A. Ashok Parija

Explanation: He was designated as a Senior Advocate in 2003 in the Orissa High Court. He will replace erstwhile Advocate General Surya Prasad Misra.

2. ________ of children will still be stunted by the 2022 deadline, according to an analysis of the country’s food and nutrition security.

A. 23.5%
B. 31.4%
C. 38.6%
D. 43.9%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 31.4%

Explanation: The report is a baseline analysis of the country’s progress in achieving the second SDG. India should reduce stunting by at least 2% annually to reach the target of 25% by 2022.

3. The beekeeping development committee had proposed numerous recommendations to the PM to enhance the contribution of the sector in achieving the 2022 target of doubling farmer incomes. It was led by ________.

  1. Rajiv Kumar
  2. Nadeem Akhtar
  3. Tushar Mehta
  4. Bibek Debroy
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Bibek Debroy

Explanation: The committee was set up to identify ways of advancing beekeeping in India. The panel has recommended renaming the National Bee Board as the Honey and Pollinators Board.

4. All panchayats will be provided high speed broadband connections under which among the following projects by March 2020?

  1. RailWire
  2. IndiaGoogle
  3. BharatNet
  4. MuftSeva
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. BharatNet

Explanation: BharaNet is a digital connectivity initiative. It was originally launched under UPA-II government.

5. The Appointments Committee of the Cabinet has approved the extension of Amitabh Kant’s tenure for a further period of _________.

  1. 1 year
  2. 2 years
  3. 4 years
  4. 5 years
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 2 years

Explanation: He was appointed as the CEO of the government think-tank in 2016.

6. Who became the fastest batsman to score 20,000 international runs?

  1. Virat Kohli
  2. Sachin Tendulkar
  3. Rohit Sharma
  4. Shikhar Dhawan
  5. None of these
Show Correct Answers

Virat surpassed Tendulkar & Brian Lara to get to the landmark. Kohli has been in superb form in the ICC cricket World Cup 2019.

7. Who has won the unanimous support of all countries in the Asia-Pacific Group at the United Nations in support of its bid for a non-permanent seat at UNSC for a two-year term in 2021-22?

  1. Saudi Arabia
  2. India
  3. China
  4. Pakistan
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. India

Explanation: It is worth noting that Pakistan and China supported this move. The Asia-Pacific Group gets to nominate one of its members for the forthcoming elections to a non-permanent seat on the UNSC.

8. According to the Bombay High Court, the Maratha reservation should not be 16 per cent but _________ per cent as recommended by the backward commission.

  1. 11-12%
  2. 9-10%
  3. 7-8%
  4. 12-13%
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 12-13%

Explanation: The Maratha Reservation Bill was passed by the Maharashtra legislature. It had proposed 16% reservation in education and government jobs.

9. Which became the first central university to introduce answer sheet display system before result declaration?

  1. JNU
  2. Delhi University
  3. MANUU
  4. AMU
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. MANUU

Explanation: The students are provided opportunity to learn till the declaration of their results, through this system. According to Hyderabad-based Maulana Azad National Urdu University, it is the first central university in the country to introduce this system.

10. The bank accounts of beleaguered diamantaire Nirav Modi, and his sister have been frozen by __________.

  1. Argentina
  2. Switzerland
  3. Portugal
  4. Spain
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Switzerland

Explanation: The accounts, at present, have deposits totalling Rs 283.16 crore. They have been frozen on the request of the ED.

11. Wildlife experts have discovered the Impressed Tortoise in which among the following states?

  1. Manipur
  2. Arunachal Pradesh
  3. Nagaland
  4. Uttar Pradesh
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Arunachal Pradesh

Explanation: The Impressed Tortoise measures one feet. This is a landmark development because there have been no concerted efforts to investigate and survey turtles in Northeast India. It’s sighting will account for a 5% increase in the diversity of the species in the country.

12. ___________ is observed as MSME Day to promote and showcase innovations from Micro, Small, and Medium Enterprises around the world.

  1. June 25
  2. June 27
  3. June 29
  4. July 5
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. June 27

Explanation: The contribution of the MSME sector to India’s GDP is around 30%. MSMEs are the backbone of most economies worldwide.

13. National Statistics Day is celebrated every year on _______.

  1. June 28
  2. June 29
  3. July 6
  4. July 17
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. June 29

Explanation: It marks the birth anniversary of renowned statistician Prof. P.C. Mahalanobis. He was born on 29 June 1893. He was an Indian Bengali scientist and applied statistician.

14. Kalu police station has been ranked the best PS in the country. It is situated in which among the following states?

  1. Uttar Pradesh
  2. Rajasthan
  3. Haryana
  4. Kerala
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rajasthan

Explanation: On its performance in crime prevention, detection, community policing, Kalu emerged at the No.1 position. The 2018 survey covered of a set of police stations short listed from across the country.

15. Korean Ambassador to India Bong-kil Shin  launched __________ to provide financial and technical assistance to further research and development collaboration in the med-tech sector specifically in the area of prosthetic limbs, bionic arms.

  1. Jaipur Foot Korea
  2. Ranchi Foot Korea
  3. Chandigarh Foot Korea
  4. Kochi Foot Korea
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Jaipur Foot Korea

Explanation: It is a collaborative initiative between Korea and Bhagwan Mahaveer Viklang Sahayata Samiti (BMVSS), a prosthetic limb organisation.



Print Friendly, PDF & Email