Daily GK & Current Affairs Quiz– 27th June 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 27th June 2019

GK & Current Affairs Questions – June 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 27th June 2019. GK & Current Affairs Today Questions June 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz June 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – June 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – May 2019

Daily Current Affairs Questions  – 27th June 2019


1. BJP named ____________ as its candidate for a Rajya Sabha seat from Gujarat.

A. S Jaishankar
B. Amit Shah
C. Narendra Modi
D. Arun Jaitley
E. None of these

Spoiler title

Correct Answer – A. S Jaishankar

Explanation: He is a career diplomat and former foreign secretary. It is worth noting that a minister who is not a member of Parliament has to be elected as its member within 6 months of his/her swearing in.

2. ___________ issued visas to 463 Indian Sikh pilgrims who are going to that country to observe the death anniversary of Maharaja Ranjit Singh.

A. Pakistan
B. Iran
C. Canada
D. Nepal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Pakistan

Explanation: The 463 Indian Sikh pilgrims will visit the neighbour country to observe Maharaja Ranjit Singh’s death anniversary from June 27-July 6. This was done within the framework of the Pak-India Protocol on Visits to Religious Shrines of 1974.

3. UNHCR, the UN Refugee Agency, will hold its first Global Refugee Forum in __________.

A. Spain
B. Switzerland
C. Portugal
D. Canada
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Switzerland

Explanation: The event will take place on 17 and 18 December 2019. The first Global Refugee Forum will focus on six areas:
• Arrangements for burden and responsibility-sharing
• Education
• Jobs and Livelihoods
• Energy and infrastructure
• Solutions
• Protection capacity

4. Who will be conferred Neerja Bhanot Award-2018 on Neerja’s birth anniversary in Chandigarh?

A. Wendy Sue Knecht
B. Ritu Malhotra
C. Teerath Singh
D. Sifiya Haneef
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Sifiya Haneef

Explanation: The annual Neerja Bhanot Award was instituted in 1990. She is to awarded this for her exemplary contribution towards helping widows in distress.

5. Which among the following has recently been bestowed with the Golden Arrow Recognition, a prestigious citation given out through the use of the ASEAN Corporate Governance Scorecard?

A. Asia United Bank
B. SBI
C. Metrobank
D. Federal Reserve
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Asia United Bank

Explanation: It is worth noting that ASEAN Scorecard Golden Arrow Recognition ranks publicly-listed companies based on the ones that are best governed.

6. Who became the 1st Bangladesh batsman to score 1000 World Cup runs?

A. Shakib Al Hasan
B. Tamim Iqbal
C. Mushfiqur Rahim
D. Liton Das
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Shakib Al Hasan

Explanation: Overall, Shakib is the 19th batsman to score 1000 World Cup runs. He has played 4 World Cups from 2007 to 2019. He reached the milestone in his 27th World Cup match.

7. ___________ named Dasarathi Satpathy as secretary of the legislative assembly.

A. Haryana
B. Odisha
C. Uttar Pradesh
D. Telangana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Odisha

Explanation: Satpathy is an Odisha Administrative Service officer of 2005 batch. The post was lying vacant after the retirement of Amiya Kumar Sarangi.

8. Who among the following is popularly called the Modi of Odisha?

A. Pratap Chandra Sarangi
B. Anubhav Mohanty
C. Baijayant Panda
D. Jay Panda
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Pratap Chandra Sarangi

Explanation: Sarangi defeated two high-profile candidates in Balasore. He is fondly called ‘Nana’ & revered like an older brother. He was also the state president of Bajrang Dal.

9. Southeast Asian countries will jointly bid to host the football World Cup in _______.

A. 2024
B. 2026
C. 2030
D. 2034
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 2034

Explanation: The region is home to more than 640 million people. So far, the 2002 edition is the only World Cup to have been hosted by more than one nation.

10. Who has been appointed as the next director general of Indian Coast Guard?

A. Rajendra Singh
B. Krishnaswamy Natarajan
C. Munish Chadha
D. Alka Lamba
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Krishnaswamy Natarajan

Explanation: Krishnaswamy Natarajan is an alumnus of the Defence Services Staff College, Wellington. He will take over from Rajendra Singh, who retires on June 30.

11. Who was nominated the leader of the opposition (LoP) in the Maharashtra Assembly?

A. Vijay Waddetiwar
B. Priyanka Chaturvedi
C. Sanjay Nirupam
D. Alka Sirohi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Vijay Waddetiwar

Explanation: It is worth noting that he served as a minister in the Congress-NCP government. In 2014, he got elected as an MLA from Brahmapuri seat.

12. Who has been elected as the head of Asia-Pacific Group of the ILO?

A. Narendra Modi
B. Mohammad  Shariatmadari
C. Imran Khan
D. Xi Jinping
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Mohammad  Shariatmadari

Explanation: The appointment was made during the 108th session of the International Labor Conference. International Labor Organization aims to promote social justice and decent work by setting international labor standards.

13. In 12th edition of the Asian Fest, _________ was the featured country.

A. India
B. South Africa
C. North Korea
D. Japan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: The 12th Annual Asian Fest was presented by Asian American Alliance. South Korea was the featured country in the 12th edition.

14. LESA, sometimes seen in the news, aims to rescue an astronaut should he or she suffer an injury on the lunar surface. Expand LESA.

A. Lunar Evacuation System Assembly
B. Lunar Evacuation Service Assembly
C. Lunar Evacuation Sci-Fi Assembly
D. Lunar Evacuation Sonar Assembly
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Lunar Evacuation System Assembly

Explanation: It has been developed by the European Space Agency (ESA). It can be operated by a single astronaut to rescue a fallen colleague.

15. NDA government recently appointed ______________ as the new Research and Analysis Wing chief. 

  1. Arvind Bakshi
  2. Ramesh Kapoor
  3. Ajit Doval
  4. Samant Goel
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Samant Goel

Explanation: It is worth mentioning that Goel played an instrumental in planning the February 2019 Balakot air strikes and also the 2016 surgical strikes. Goel is currently the second seniormost officer in R&AW.



Best Books for NABARD Grade A & B 2019

A Complete Book for NABARD Economic & Social Issues (ESI) 2019 A Complete Book for NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) 2019

Print Friendly, PDF & Email