Daily GK & Current Affairs Quiz– 26th June 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 26th June 2019

GK & Current Affairs Questions – June 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 26th June 2019. GK & Current Affairs Today Questions June 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz June 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – June 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – May 2019

Daily Current Affairs Questions  – 26th June 2019


1. Ministry of Information and broadcasting (MIB) will distribute around ________ free STBs of DD Free Dish among people living in far flung and border areas in Jammu and Kashmir.

A. 30,000
B. 50,000
C. 70,000
D. 90,000
E. None of these

Spoiler title

Correct Answer – A. 30,000

Explanation: It is worth noting that DD Free Dish will allow people in far flung and border areas to view 100 channels for free.

2. Chief Minister of which among the following states kick-started his village stay campaign ‘Grama Vastavya 2.0’?

A. Karnataka
B. Tamil Nadu
C. Punjab
D. Haryana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Karnataka

Explanation: This has been launched to keep his party afloat and boost the prospects of the Janata Dal (S)-Cong coalition government in the state. It is worth noting that Kumaraswamy, in 2006-07, had popularised the ‘Grama Vaastavya’ in north Karnataka.

3. The third Indo-French cyber dialogue was held in _________ recently.

A. New Delhi
B. Paris
C. Mumbai
D. Nagpur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Paris

Explanation: Both parties shared their threat analysis and presented the latest developments. Both nations reaffirmed their commitment to an open, reliable, secure, and peaceful cyberspace. France and India will hold the fourth Indo-French cyber dialogue in India.

4. The Hindu Group, has announced the appointment of ___________ as Head of Brand Marketing recently.

A. Suresh Balkrishna
B. Gagan Narang
C. Aparajita Biswas
D. Harish Khare
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Aparajita Biswas

Explanation: She is a marketing specialist with more than 12 years of experience in Brand Strategy & Corporate Communication. Her last stint was with Vodafone Idea Limited.

5. __________ has emerged as the top ranking state in the second health index launched by NITI Aayog.

A. Tamil Nadu
B. MP
C. Kerala
D. Andhra Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Kerala

Explanation: According to the report titled ‘Healthy States, Progressive India: Report on Rank of States and UTs’, Kerala has emerged as the top ranking state. This index is a composite measure of States and UTs based on 23 health indicators.

6. A 24×7 toll-free helpline number – _____________ has been made operational by NOTTO to disseminates information on Organ donation.

A. 1800114770
B. 1800116142
C. 1800110000
D. 1800139914
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 1800114770

Explanation: An apex-level NOTTO has been set up in New Delhi. Besides this, five Regional Organ and Tissue Transplant Organizations have been established. The acronym NOTTO stands for “National Organ and Tissue Transplant Organisation.”

7. Bangladesh received net foreign direct investment (FDI) amounting to ___________ dollars in 2018, which is its highest ever.

A. 2.35 billion
B. 3.61 billion
C. 4.24 billion
D. 5.67 billion
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 3.61 billion

Explanation: It is worth noting that Japan Tobacco Inc invested around 1.47 billion dollars in purchasing the business from a Bangladeshi company. The figures were compiled by United Nations Conference on Trade and Development (Unctad).

8. Who has recently bagged the prestigious RedInk Award for ‘Journalist of the Year’?

A. Hemant Khare
B. Rachna Khaira
C. Sudhir Chaudhary
D. Arnab Goswami
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rachna Khaira

Explanation: Mumbai Press Club has instituted the RedInk Awards for Excellence in Journalism. She was awarded for her expose on the functioning of the Unique Identification Authority of Indian (UIDAI) and its Aadhar data cache.

9. Reserve Bank of India (RBI) Deputy Governor ____________ resigned from his post citing to personal reasons.

A. Viral Acharya
B. Shaktikanta Das
C. S Jaishankar
D. Raghuram Rajan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Viral Acharya

Explanation: Acharya, when became, was the youngest deputy governor. He has been a strong advocate of conservatism when it came to both monetary policy and financial markets. He was a close aide of former governor Urjit Patel.

10. ____________ has agreed to revoke the citizenship of billionaire diamantaire Mehul Choksi after massive diplomatic pressure from India.

A. UAE
B. Antigua
C. Sri Lanka
D. Phillipines
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Antigua

Explanation: He is a key accused in the PNB scam. Choksi is currently based in the Caribbean nation of Antigua.

11. Who has been named as the new chairman of Internet and Mobile Association of India (IAMAI)?

A. Amit Agarwal
B. Rajan Anandan
C. Dhruv Shringi
D. Mehul Verma
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Amit Agarwal

Explanation: Agarwal will succeed former Google India MD Rajan Anandan. The tenure of the new council is for two years.

12. ____________ is conducting the world’s first-ever trial to construct roads using industrial waste from coal-fired power stations and steel manufacturing.

A. New Delhi
B. Sydney
C. Washington
D. Moscow
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sydney

Explanation: This initiative can lower the pollution and greenhouse gases emitted during the production of concrete. Concrete contributes 7% of all greenhouse gas emissions.

13. The anniversary of the National Emergency has been observed recently across the country. Late PM Indira Gandhi declared Emergency across the country on _________.

A. June 23, 1971
B. June 25, 1975
C. June 27, 1980
D. June 30, 1984
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. June 25, 1975

Explanation: The state of emergency was officially issued by President Fakhruddin Ali Ahmed. It came to effect from June 25, 1975, and lasted till March 21, 1977.

14. India proposed to host the 2023 International Olympic Committee (IOC) session in __________.

A. New Delhi
B. Bengaluru
C. Kolkata
D. Mumbai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Mumbai

Explanation: An IOC Session is the general meeting of the members of the Committee. It is held once a year. Each member has one vote in this.

15. ________ has recently the right to host the 2026 Winter Olympics.

A. Milan-Cortina
B. Stockholm-Are
C. Pyeongchang
D. Sochi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Milan-Cortina

Explanation: It is worth noting that Italy has twice hosted Winter Olympics in the past (Cortina and Turin). But it will be the first held in Milan.



Best Books for NABARD Grade A & B 2019

A Complete Book for NABARD Economic & Social Issues (ESI) 2019 A Complete Book for NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) 2019

Print Friendly, PDF & Email