Daily GK & Current Affairs Quiz– 25th June 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 25th June 2019

GK & Current Affairs Questions – June 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 25th June 2019. GK & Current Affairs Today Questions June 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz June 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – June 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – May 2019

Daily Current Affairs Questions  – 25th June 2019


1. International Olympic Committee (IOC) formally opened its new headquarters in ________.

A. India
B. Switzerland
C. Russia
D. Spain
E. None of these

Spoiler title

Correct Answer – B. Switzerland

Explanation: The new headquarters costs 145 million US Dollars. It has been designed by architecture firm 3XN of Denmark.

2. As a memorable gesture, Japan gifted __________, a museum of peace built on the memories of one of the fiercest battles of the Second World War.

A. Tripura
B. Manipur
C. Nagaland
D. Assam
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Manipur

Explanation: It is barely 20km southwest of Manipur’s capital Imphal. It has been developed on 10 acres of land at the foothill of Red Hill.

3. Which among the following states has come out with a unique flood hazard atlas on the basis of historic flood inundation captured through satellite imagery?

A. Odisha
B. MP
C. Telangana
D. Andhra Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Odisha

Explanation: The atlas was prepared by the National Remote Sensing Centre (Hyderabad) and Odisha State Disaster Management Authority.

4. ReCAAP or RECAAP, sometimes seen in the news, stands for _________.

A. Regional Cooperation Agreement on Combating Piracy and Armed Robbery against ships in Asia
B. Regional Cooperation Agreement on Combating Piracy and Armed Robbery against ships in South America
C. Regional Cooperation Agreement on Combating Piracy and Armed Robbery against ships in South Asia
D. Regional Cooperation Agreement on Combating Piracy and Armed Robbery against ships in Africa
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Regional Cooperation Agreement on Combating Piracy and Armed Robbery against ships in Asia

Explanation: It is the first regional government-to-government (G2G) agreement to promote cooperation against piracy and armed robbery. The ReCAAP Information Sharing Centre (ReCAAP ISC) was established in Singapore on November 29, 2006.

5. Cash-strapped Pakistan secured a bailout package of USD 3 billion from which among the following countries?

A. Qatar
B. USA
C. India
D. Saudi Arabia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Qatar

Explanation: Qatar is the fourth nation that has come forward to rescue Pakistan from default. Recently, Pakistan conferred the visiting Qatari Emir with the ‘Nishan-e-Pakistan’.

6. Hormozgan, sometimes seen in the news, is one of the provinces of ________.

A. Iran
B. Pakistan
C. Saudi Arabia
D. Syria
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Iran

Explanation: It was in news as Iran’s elite Revolutionary Guards have shot down a US “spy” drone in Hormozgan. Tension between Iran and the United States has spiked since last year.

7. ________ is observed worldwide as the Day of the Seafarer.

A. June 24
B. June 25
C. June 27
D. June 30
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. June 25

Explanation: It aims to give thanks to seafarers for their contribution to the world economy & the civil society. IMO decided to designate June 25th as the International Day of the Seafarer, in 2010.

8. NDA government would on ________ unveil the full budget for 2019-20.

A. July 1
B. July 5
C. July 10
D. July 12
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. July 5

Explanation: On February 1, the government had presented an Interim Budget. The customary tradition of the ‘halwa ceremony’ took place to mark the beginning of printing of documents related to the Union budget 2019.

9. India has been introduced to a state-of-the-art ___________ that will help regulate air traffic at capacity-constrained Indian airports. 

A. C-ATFM
B. D-ATKL
C. U-GDVT
D. M-AQVB
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. C-ATFM

Explanation: C-ATFM stands for Central Command Centre for Air Traffic Flow Management. The central ATFM system integrates flight data from various subsystems. It’s primarily meant to balance the capacity against the demand to achieve optimum utilisation.

10. International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking, is observed annually on ___________.

A. June 26
B. July 7
C. July 19
D. August 5
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. June 26

Explanation: According to the UNODC, nearly 200 million people are using illicit drugs such as cocaine, cannabis.

11. India & World Bank, signed a $147 Million Loan Agreement to provide basic urban services to the people of ____________ and help improve the management capacity of the urban local bodies (ULBs) in the State.

A. Chattisgarh
B. Jharkhand
C. Gujarat
D. Telangana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Jharkhand

Explanation: Most of these components will be open to all 43 ULBs in the state. Over 350,000 urban residents of the participating ULBs are expected to benefit.

12. _________ has become the first country in the Gulf to launch a new reporting platform developed by the United Nations Office on Drugs and Crime to curb organised crimes.

A. Saudi Arabia
B. Qatar
C. UAE
D. Israel
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. UAE

Explanation: It launched the new anti-money laundering platform ‘goAML’. All financial institutions in the UAE must register on the new platform by June 27 to avoid penalties.

13. Which among the following has launched National Freight Index (NFI)?

A. Infosys
B. Rivigo
C. TCS
D. MindTree
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rivigo

Explanation: Indian road freight market size is estimated at $150 billion-$160 billion. NFI will also give historical spot price movements of the road freight industry.

14. According to the TeamLease Services’ biannual ‘Employment Outlook’ report, The logistics sector is likely to add ________ new jobs between April and September.

A. 149,000
B. 79,000
C. 201,000
D. 245,000
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 149,000

Explanation: The logistics sector will witness a growth of 3%. The sector is forecast to witness 14.19% job growth.

15. ________ has banned its employees from using the free version of Slack, reportedly due to security concerns.

A. Google
B. Microsoft
C. Twitter
D. Apple
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Microsoft

Explanation: Microsoft has a list of prohibited software & services. The prohibited list makes a lot of sense for security-related matters.



Best Books for NABARD Grade A & B 2019

A Complete Book for NABARD Economic & Social Issues (ESI) 2019 A Complete Book for NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) 2019

Print Friendly, PDF & Email