Daily GK & Current Affairs Quiz– 24th June 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 24th June 2019

GK & Current Affairs Questions – June 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 24th June 2019. GK & Current Affairs Today Questions June 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz June 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – June 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – May 2019

Daily Current Affairs Questions  – 24th June 2019


1. Who has become the second Sri Lankan after Muttiah Muralitharan to pick 50-plus wickets in World Cup history?

A. Lasith Malinga
B. Nuwan Pradeep
C. Kusal Prera
D. Rama Chasing
E. None of these

Spoiler title

Correct Answer – A. Lasith Malinga

Explanation: After Muttiah Muralitharan, he is now the 2nd Sri Lankan to join the club. It is worth noting that only four bowlers have reached the landmark of 50 World Cup wickets.

2. United Nations Public Service Day is celebrated on _________ of every year.

A. June 22
B. June 23
C. July 06
D. July 12
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. June 23

Explanation: In 2002, the UNGA designated June 23 of each year as United Nations Public Service Day. It aims to celebrate the value and virtue of public service to the community.

3. The Goods & Services Tax (GST) Council decided to extend the tenure of the National Anti-profiteering Authority (NAA) by _________.

A. 1 year
B. 2 years
C. 4 years
D. 5 years
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2 years

Explanation: The NAA’s term was coming to end on November 30. It will now be extended to November 30, 2021. It is worth noting that the authority has passed 65 orders involving established profiteering amount of ₹606 crore as on May 01.

4. World’s largest multi-stage, multi-purpose lift irrigation project was dedicated to the nation by Telangana Chief Minister K Chandrashekhar Rao. Name the project.

A. Kaleshwaram Lift Irrigation Project
B. Warangal Lift Irrigation Project
C. Karimnagar Lift Irrigation Project
D. Khammam Lift Irrigation Project
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Kaleshwaram Lift Irrigation Project

Explanation: It will lift the water to a height of half-a-kilometer. The foundation stone for the Rs 80,500 crore project was laid in 2016. It has been built across Godavari river.

5. Odisha decided to increase the retirement age of physicians for contractual engagement in various state-run hospitals to _______.

A. 65 years
B. 68 years
C. 70 years
D. 73 years
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 70 years

Explanation: Now, CDMOs and district collectors can recruit contractual doctors and paramedics (if required). They have to submit a report on the number of vacant doctors’ posts by July 15.

6. ________ beat Japan 3-1 in the summit clash to win the International Hockey Federation (FIH) Series Finals.

A. China
B. South Africa
C. India
D. North Korea
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. India

Explanation: India is currently ranked No. 9 in the world. This win will now improve India’s ranking. It is worth noting that Indian men won the FIH Series Finals in Bhubaneswar.

7. Sri Lankan President Maithripala Sirisena recently issued a proclamation extending Emergency in the country by ______.

A. 1 month
B. 3 months
C. 6 months
D. 8 months
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 1 month

Explanation: Following serial bombings in Sri Lanka on Easter Sunday, the state of emergency was first imposed on April 21. It is worth noting that Emergency can be declared for a month at a time, and ought to be ratified by Parliament within ten days.

8. Which state/UT is all set to launch its flagship universal health insurance scheme ‘Sarbat Sehat Bima Yojana’ (SSBY) from July this year?

A. Delhi
B. Punjab
C. UP
D. Haryana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Punjab

Explanation: The state will provide an annual health coverage of Rs. 5 lakh per family per annum. This scheme isn’t based on caste, gender or religion but includes all rural and urban families.

9. India is the second largest fish producing country in the world as it accounts for ________ of the global fish production.

A. 6.3%
B. 10.9%
C. 12.6%
D. 14.7%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 6.3%

Explanation: Sustaining 14.5 million fishermen, the fisheries sector is growing at the rate of 7%. It is a sun rise sector in India, considering the commercially viable global tuna market.

10. Who has been conferred ‘Innovative Research Excellence Award 2019’ at Asian Leadership Summit held at Thimphu?

A. Rakesh Gujral
B. Gaurav Nigam
C. Teerath Vajpayee
D. Sujal Khatri
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Gaurav Nigam

Explanation: He was selected for the award for excellence in school education on basis of his excellent performance. He has been advocating for implementing STEM education approach.

11. AV500 unmanned helicopter, sometimes seen in the news, is associated with which among the following countries?

A. China
B. North Korea
C. India
D. Japan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. China

Explanation: It was in news as China’s AV500 has successfully conducted its first night operation under challenging conditions. It can carry a 175-kg payload & fly at a maximum speed of 170 km/hr.

12. Net employment creation in the formal sector was reported at ________ in April 2019, according to the latest EPFO payroll data.

A. 5.66 lakh
B. 7.83 lakh
C. 10.43 lakh
D. 15.70 lakh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 10.43 lakh

Explanation: April 2019 has the highest net job creation numbers, in the twenty-month period since September 2017. The EPFO manages social security funds of workers in the organised or semi-organised sector in India.

13. Speaker Irakli Kobakhidze recently stepped down. She held this position of which among the following countries’ parliament?

A. Thailand
B. Ukraine
C. Georgia
D. Sudan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Georgia

Explanation: It is worth noting that Georgia and Russia fought a brief war in 2008. Eventually, Russia recognized the independence of Georgia’s two breakaway republics (Abkhazia and South Ossetia). The clashes were sparked by a Russian lawmaker who took the speaker’s seat as a group of international lawmakers met at the Georgian parliament.

14. __________will bear the expenses of 3,000 students from Below Poverty Line( BPL) families if they want to study in private schools from next academic year.

A. Nagaland
B. Punjab
C. MP
D. Tripura
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Tripura

Explanation: The RTE was implemented in Tripura only in 2011 after the state rules were formulated. Schools have to admit 25% of total students from local poor families at the entry point, according to the act. Tripura currently has 4,398 government and government-aided schools & 335 private schools.

15. Who has stepped down as Johnson & Johnson’s Global Chief Marketing Officer?

A. VK Mishra
B. Alison Lewis
C. Alex John
D. Jack Samuel
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Alison Lewis

Explanation:  Lewis has held the position since 2013. According to the reports, this role has been made redundant following the adoption of a new business model.



Best Books for NABARD Grade A & B 2019

A Complete Book for NABARD Economic & Social Issues (ESI) 2019 A Complete Book for NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) 2019

Print Friendly, PDF & Email