Daily GK & Current Affairs Quiz– 23rd June 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 23rd June 2019

GK & Current Affairs Questions – June 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 23rd June 2019. GK & Current Affairs Today Questions June 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz June 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – June 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – May 2019

Daily Current Affairs Questions  – 23rd June 2019


1. ___________ has become the first Arab country to join the Financial Action Task Force (FATF). 

A. Israel
B. Saudi Arabia
C. Oman
D. Libya
E. None of these

Spoiler title

Correct Answer – B. Saudi Arabia

Explanation: Saudi Arabia’s accession comes as FATF celebrates its 30th anniversary. It is worth noting that the Kingdom obtained an observer status in the Group in June 2015.

2. Who was sworn in as the second Chief Justice of the Telangana High Court recently?

A. Pardeep Chopra
B. Sunil Jagota
C. RS Chauhan
D. D Rao
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. RS Chauhan

Explanation: He had been Acting Chief Justice since the first week of April.

3. ________ has accepted Kerala’s offer of 20 lakh litres drinking water recently amid an ongoing water crisis.

A. Maharashtra
B. Telangana
C. Tamil Nadu
D. Andhra Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Tamil Nadu

Explanation: Several parts of the state, have been reeling under water scarcity. The water shortage has adversely affected the agriculture sector in the state.

4. More than 12,000 farmers have committed suicide in which among the following states between 2015 and 2018?

A. Punjab
B. Maharashtra
C. UP
D. Gujarat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Maharashtra

Explanation: Around 6888 cases were found to be eligible for government aid, out of the total farmer suicides during the three-year period.

5. Which among the following become India’s favourite tourist destination of 2019, according to travel site TripAdvisor’s Travellers’ Choice Awards?

A. Dharavi
B. Taj Mahal
C. Delhi Bazaar Walk
D. Rock Garden
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Dharavi

Explanation: Asia’s largest slum- Dharavi lies right in the middle of India’s financial capital. This proved that experiencing local culture has become an important part of travelling.

6. Indian Ocean Tuna Commission (IOTC)’s 23rd session was recently held in _______.

A. Kochi
B. Hyderabad
C. Mumbai
D. Varanasi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Hyderabad

Explanation: Tuna market is doing well on a global level. Its market reached to USD 11.38 billion in 2017. IOTC nations contribute about 20% of global catch.

7. President Trump nominated _________ to be the next defense secretary.

A. Jim Mattis
B. Mike Pompeo
C. Mark T. Esper
D. Nikki Haley
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Mark T. Esper

Explanation: He is who is currently serving as the Secretary of the Army. Previously, he served as a Vice President for Government Relations at the Raytheon Company.

8. Who has been appointed to the Technical Committee of the International Skating Union (ISU)?

A. Ksenia Stolbova
B. Fyodor Klimov
C. Maxim Trankov
D. Tatiana Volosozhar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Fyodor Klimov

Explanation: It is worth noting that he was part of the Russian squad which secured gold at the Sochi 2014 Winter Olympics.

9. International Widows Day annually takes place on _________.

A. 21st June
B. 23rd June
C. 25th June
D. 30th June
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 23rd June

Explanation: According to the latest figures, 14.6% of women aged 55–59 globally were widowed. This day is dedicated to raising awareness about the plight of widows around the world.

10. Who would be India’s Sherpa at the G20 meet?

A. Nitin Gadkari
B. Sushma Swaraj
C. S Jaishankar
D. Narendra Modi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – E. None of these

Explanation: Suresh Prabhu would be India’s Sherpa at the G20 meet. It is to be noted that the G-20 economies account for nearly 90% of the gross world product. This will be the sixth time that Modi will attend a G20 Summit. Sherpa is a personal representative of the leaders participating at the G-20.

11. The second edition of the World Tolerance Summit will be held in ___________ from November 14-16.

A. Riyadh
B. New Delhi
C. Dubai
D. Islamabad
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Dubai

Explanation: This edition is themed Tolerance in Multiculturalism: Achieving the Social, Economic and Humane Benefits of a Tolerant World. The first edition (2018) was attended by 1,866 participants.

12._________ has been fined 25 percent of his match fee for breaching Level 1 of the ICC Code of Conduct during the ICC Cricket World Cup match against Afghanistan at Southampton.

A. Rohit Sharma
B. MS Dhoni
C Virat Kohli
D. Hardik Pandya
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Virat Kohli

Explanation: He was found to have breached Article 2.1 of the ICC Code of Conduct. It relates to “Excessive appealing during an International Match”. It is worth noting that on-field umpires (Aleem Dar and Richard Illingworth), third umpire and fourth official Michael Gough levelled the charges.

13. _________ will become the first Asian country to host rugby union’s marquee event.

A. Japan
B. Sri Lanka
C. Maldives
D. India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Japan

Explanation: For the first time, it will be held in Asia. Japan 2019 will be the ninth Rugby World Cup.The first ever competition was joint-hosted by Australia and New Zealand, in 1987.

14. India exported goods worth _________ to the United States (US) in 2018 under their export incentive programme GSP.

A. $3.8 billion
B. $4.1billion
C. $5.9 billion
D. $6.3 billion
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. $6.3 billion 

Explanation: The total duty concessions due to GSP were USD 240 million in 2018. The US has rolled back incentives under its Generalised System of Preferences (GSP) programme from June 5.

15. GST Council meeting has extended the date for filing annual returns under the Goods and Services Tax (GST) regime by two months to _________.

A. July 15
B. August 20
C. August 30
D. September 10
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. August 30

Explanation: This is its 1st meeting after the recently concluded Lok Sabha elections. It also approved an electronic invoicing system & e-ticketing in multiplexes.



Best Books for NABARD Grade A & B 2019

A Complete Book for NABARD Economic & Social Issues (ESI) 2019 A Complete Book for NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) 2019

Print Friendly, PDF & Email