Daily GK & Current Affairs Quiz– 22nd June 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 22nd June 2019

GK & Current Affairs Questions – June 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 22nd June 2019. GK & Current Affairs Today Questions June 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz June 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – June 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – May 2019

Daily Current Affairs Questions  – 22nd June 2019


1.NITI Aayog has published a new report in which it recommends that all vehicles on the country’s roads be fully electric after the year ______.

A. 2022
B. 2025
C. 2028
D. 2030
E. None of these

Spoiler title

Correct Answer – D. 2030

Explanation: Niti Aayog has also proposed extending financial incentives like cash subsidy. It has also proposed local manufacturing of 50 GWh batteries by 2030.

2. The number of people fleeing war, persecution and conflict exceeded ________ in 2018, according to the UNHCR.

A. 30 million
B. 50 million
C. 60 million
D. 70 million
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 70 million

Explanation: In 2018, every second refugee was a child. High income countries on average host 2.7 refugees per 1000 of population. The greatest number of new asylum applications in 2018 was from Venezuelans.

3. National Health Authority and _________ have signed an agreement to train 15,000 state and district personnel and Pradhan Mantri Arogya Mitras.

A. ICICI Foundation
B. HDFC
C. Yes Bank
D. NITI Aayog
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. ICICI Foundation

Explanation: Arogya Mitras serve as the first-point contact for beneficiaries. They help them in availing the services.

4. Asian Development Bank (ADB) has put ________ on top in terms of speed of growth among 45 Asia-Pacific nations.

A. India
B. China
C. Bangladesh
D. Sri Lanka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bangladesh

Explanation: Bangladesh’s strong growth will help South Asia remain the fastest-growing subregion in the world. In contrast, Pakistan’s outlook is for a sharp drop in growth.

5. PM Modi will attend the 14th G20 Summit to be held in ________.

A. Saudi Arabia
B. Russia
C. Japan
D. China
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Japan

Explanation: Former Union Minister Suresh Prabhu will be India’s sherpa at the G20 meet. It is centred around the theme “Human-centred future society”.

6. This year, the northern summer solstice falls on _______.

A. June 19
B. June 21
C. June 23
D. June 25
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. June 21

Explanation: Solstices occur because Earth’s axis of rotation is tilted about 23.4 degrees relative to Earth’s orbit around the sun. Solstice literally means “Sun stands still” in Latin.

7. _______ is gearing up for the launch of the country’s premier solar-powered cruise boat by December.

A. Himachal Pradesh
B. Maharashtra
C. Kerala
D. Tamil Nadu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Kerala

Explanation: The initiative comes from the State Water Transport Department (SWTD). The hybrid vessel will be powered by a motor that can source energy from solar panels, battery, and generator.

8. The theme of 5th International Yoga Day 2019 is ________.

A. Healthy Life
B. Karmic Zindagi
C. Climate Action
D. Yoga For Peace
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Climate Action

Explanation: The theme focuses on the way how yoga can help us to solve the problem of climate change. The word ‘yoga’ is derived from Sanskrit and means ‘to join’/to unite’.

9. Strait of Hormuz, sometimes seen in the news, is a strait between the Persian Gulf and __________.

A. Gulf of Oman
B. Bay of Fundy
C. Hudson Bay
D. Bay of Biscay
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Gulf of Oman

Explanation: A third of the world’s LNG & almost 20% of total global oil consumption passes through the strait. This strait was in news as US military surveillance drone has been shot down by Iranian forces while flying over this strait.

10. The Controller General of Patents, Designs and Trade Marks has granted ___________ a Geographic Indication (GI) tag, across four districts each in Maharashtra and Karnataka.

A. Kolhapuri Chappals
B. Chundan Vallam
C. Nenthra-Kaya Upperi
D. Nilavilakku
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Kolhapuri Chappals

Explanation: The move is expected to further better the product’s domestic & international prospects.

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. Indian Navy launched ___________ in the Gulf of Oman to re-assure Indian Flagged Vessels operating/ transiting through Persian Gulf and Gulf of Oman.

A. Operation Sankalp
B. Operation Shakti
C. Operation Virat
D. Operation Insaniyat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Operation Sankalp

Explanation: It is to be noted that nearly 75% of the world’s maritime trade is conducted through the Indian Ocean Region (IOR). This operation has come in the wake of the attack on oil tankers raising tensions between US & Iran.

12. Nystagmus Awareness Day 2019, sometimes seen in the news, is observed on ________.

A. June 18
B. June 20
C. June 22
D. June 24
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. June 20

Explanation: This day brings attention to a condition that can cause severe vision problems among other concerns. Approximately 1 in 1000 babies are born with nystagmus.

13. Global Garbage Man Day, sometimes seen in the news, is observed on ________.

A. June 26
B. July 6
C. July 18
D. July 29
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: It is celebrated on June 17th, every year. This day is observed to pay respect to the sanitation workers.

14. Coolpad has announced the appointment of _______ as its new India CEO. 

A. Fisher Yuan
B. Sunil Malhotra
C. Rajeev Munjal
D. Syed Tajuddin
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Fisher Yuan

Explanation: Fisher moves to the CEO position after being in several leadership roles at Coolpad. He’ll create a strategic roadmap for optimum market penetration.

15. Who recently won “Global Social Media Icon 2019” at Malaysia Social Media Week?

A. Vijay Sharma
B. Nishant Aggarwal
C. Mehul Chauhan
D. Malini Agarwal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Malini Agarwal

Explanation: Agarwal is India’s first digital millennial influencer and entrepreneur. She is the founder of MissMalini Entertainment. The event was held at the Malaysia International Trade and Exhibition Centre at Puchong.



Best Books for NABARD Grade A & B 2019

A Complete Book for NABARD Economic & Social Issues (ESI) 2019 A Complete Book for NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) 2019

Print Friendly, PDF & Email