Daily GK & Current Affairs Quiz– 18th June 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 18th June 2019

GK & Current Affairs Questions – June 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 18th June 2019. GK & Current Affairs Today Questions June 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz June 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – June 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – May 2019

Daily Current Affairs Questions  – 18th June 2019


1. Many schools across Nepal have made it mandatory for students to learn ________, according to the reports. 

A. French
B. Hindi
C. Chinese
D. Urdu
E. None of these

Spoiler title

Correct Answer – C. Chinese

Explanation: It is worth noting that Chinese government offered Nepal to cover salaries of teachers who teach Mandarin. Mandarin is a group of related varieties of Chinese.

2. World Food India 2019 is to be held in ______.

A. New Delhi
B. Chandigarh
C. Pune
D. Varanasi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. New Delhi

Explanation: WFI 2019 will be held from 1-4th November 2019 in New Delhi. The tagline of the event will be “Forging Partnerships for Growth”. The first such event was conducted in 2017.

3. The fifth meeting of the Governing Council of NITI Aayog was held under the chairmanship of ______.

A. Rajiv Kumar
B. Narendra Modi
C. Sushma Swaraj
D. Nirmala Sitharaman
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Narendra Modi

Explanation: Governing Council is the premier body, which is tasked with evolving a shared vision of national development priorities.

4. _________ will introduce large-denomination bolivar notes i.e. new 10,000, 20,000 and 50,000 bills?

  1. Argentina
  2. Mexico
  3. Venezuela
  4. Kenya
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Venezuela

Explanation: Venezuela’s annual rate of inflation is running at 99,900%. Six-digit inflation has rendered paper money mostly useless in Venezuela.

5. International Day of Family Remittances (IDFR) is observed on _______.

  1. 15th June
  2. 16th June
  3. 17th June
  4. 18th June
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 15th June

Explanation: It recognizes the contribution of over 200 million migrants worldwide. It is estimated that 75% of remittance flows go towards immediate needs.

6. The government has set up an expert panel headed by _________ to consider allowing private firms to sell subsidised cooking gas.

  1. Renuka Ranjan
  2. Viral Acharya
  3. Suman Rao
  4. Kirit Parikh
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – D. Kirit Parikh

Explanation: It will look to review the existing structure of LPG marketing in India. Its ToR also include scope for liberalising government policies for private participation.

7. Which among the following has been awarded the BBC World Service Global Champion Award for the programme?

  1. Save Girl Child
  2. Akshay Patra
  3. Nanhi Chhaon
  4. Khet Haryali
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Akshay Patra

Explanation: The award recognises a person/project that is changing the way the world produces, processes, consumes the food for the better.

8. Who won the 2019 Pacific International Billiards Championship at the Yarraville Club in Melbourne, Australia?

  1. Saurabh Kothari
  2. Peter Gilchrist
  3. VS Ravi
  4. John Dudley
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Peter Gilchrist

Explanation: He is an English-born Singaporean English billiards player. It is worth mentioning that he won the WPBSA World Championships in 1994, 2001 & 2013.

9. Fitch Ratings recently slashed India’s gross domestic product (GDP) growth forecast to ______.

A. 5.6%
B. 6.0%
C. 6.6%
D. 7.1%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 6.6%

Explanation: Citing persistent slowdown in manufacturing and agriculture sectors, Fitch Ratings slashed India’s GDP.

10. According to a new ASSOCHAM-PwC India study, India’s digital payments transaction value is projected to more than double to _________.

A. $135.2 billion
B. $235.2 billion
C. $535.2 billion
D. $735.2 billion
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. $135.2 billion

Explanation: India still has a long way to go to catch up with the global market leader (China). It is worth mentioning that RBI last week waived-off all charges on fund transfer through the RTGS and NEFT systems.

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. ________ will launch the world’s largest underwater theme park in August.

  1. Saudi Arabia
  2. India
  3. Bahrain
  4. Sri Lanka
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Bahrain

Explanation: A Boeing 747 aircraft will be submerged into it. It spans an area of 1,00,000 square metres. It will also feature a replica of a traditional Bahraini pearl merchant’s house.

12. According to the Randstad Employer Brand Research (REBR) 2019, _______ is the most attractive employer brand in the country.

  1. Amazon India
  2. Microsoft India
  3. Sony India
  4. Nestle India
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Amazon India

Explanation: Amazon India scored high on financial health. The Randstad Employer Brand Research, covered 75 per cent of the global economy..

13. __________ has launched a certificate programme in yoga (CPY) ahead of the upcoming International Yoga Day.

  1. Panjab University
  2. IGNOU
  3. DU
  4. JNU
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. IGNOU

Explanation: The course will begin from July 2019 session. The programme will contain 3 courses with 16 credits.

14. The BJP Parliamentary board elected _________ as the party’s national working president. 

  1. Arun Jaitley
  2. JP Nadda
  3. Narendra Modi
  4. Murli Manohar Joshi
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. JP Nadda

Explanation: JP Nadda is expected to work closely with Shah to oversee the party’s election campaign strategy in upcoming assembly elections. He is currently a Rajya Sabha member.

15. Pakistan has appointed ___________ the new Director-General of the powerful spy agency, ISI.

  1. Asim Munir
  2. Faiz Hameed
  3. Suhail Muhammad
  4. Naveed Mukhtar
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Faiz Hameed

Explanation: He has previously served as the head of the Counter Intelligence wing of the ISI. It is worth mentioning that ISI has come under increasing criticism for not having kept terrorist forces in society in check.



Best Books for NABARD Grade A & B 2019

A Complete Book for NABARD Economic & Social Issues (ESI) 2019 A Complete Book for NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) 2019

Print Friendly, PDF & Email