Daily GK & Current Affairs Quiz– 17th June 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 17th June 2019

GK & Current Affairs Questions – June 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 17th June 2019. GK & Current Affairs Today Questions June 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz June 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – June 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – May 2019

Daily Current Affairs Questions  – 17th June 2019


1. __________ & KL Rahul broke a 23-year-old record set by Sachin Tendulkar & Navjot Singh Sidhu for the highest opening partnership in a World Cup match against Pakistan. 

A. Rohit Sharma
B. Virat Kohli
C. MS Dhoni
D. Hardik Pandya
E. None of these

Spoiler title

Correct Answer – A. Rohit Sharma

Explanation: Tendulkar & Sidhu had stitched a 90-run stand for the opening wicket in the 1996 World Cup match (vs Pak). It is worth noting that Rohit Sharma hit his fastest ODI fifty in just 34 balls.

2. ________ broke Sachin Tendulkar’s record to become the fastest cricketer to reach 11,000 runs in one-day internationals. 

A. Rohit Sharma
B. Yuvraj Singh
C. MS Dhoni
D. Virat Kohli
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Virat Kohli

Explanation: Virat Kohli reached the milestone in 222 innings, while Sachin Tendulkar had achieved the milestone in 276 innings.

3. ___________ has recently announced the release of its new feature called ‘Selfiewala KYC’ for first-time mutual fund investors.

A. FundzBazaar
B. PNB Metlife
C. SBI Life
D. Reliance
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. FundzBazaar

Explanation: It is hassle-free & investors can complete their KYC process from the comfort of their home or office. FundzBazar is an online Mutual Fund investment platform launched by Prudent.

4. Green Mizoram Day is being organised every year on _______ since 1999.

A. June 8
B. June 11
C. June 14
D June 17
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. June 11

Explanation: CM Zoramthanga and others planted thousands of saplings with the aim of improving the environment. It is worth noting that over 38.46 lakh saplings among the people for planting during 1999 – 2018.

5. ____ is all set to roll out “Tech Bee”, a company initiative under which it trains and hires students who have completed Plus Two.

A. Infosys
B. L&T
C. Unacademy
D. HCL
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. HCL

Explanation: Enrolled students are paid stipend of ₹10,000 p.m. They can enrol in higher education programmes offered by BITS Pilani and SASTRA University etc., while working at HCL.

6. Climate scientists have created a history by installing world’s highest operating weather station at __________.

A. Mount Everest
B. Mount Elbert
C. Mount Massive
D. Mount Rainier
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Mount Everest

Explanation: Tom Matthews and Baker Perry, along with a crew of engineers, erected the weather station that can withstand extreme winds and cold weather.

7. Election Commission announced bypolls to _____ Rajya Sabha seats on July 5.

A. 4
B. 6
C. 10
D. 14
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 6

Explanation: Notifications will be issued on June 18. While, elections and counting of votes will be held on July 5.

8. Recently, HDFC offloaded another _________ stake in Gruh Finance for Rs 899.43 crore. 

A. 1.67%
B. 4.22%
C. 7.49%
D. 9.01%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 4.22%

Explanation: It is worth noting that HDFC has been paring stakes in Gruh Finance to meet the requirement for Bandhan Bank merger stipulated by the RBI.

9. Juneteenth is an annual observance on _____ to remember when Union soldiers enforced the Emancipation Proclamation and freed all remaining slaves in Texas.

A. June 17
B. June 15
C. June 18
D. June 19
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. June 19

Explanation:  It is an opportunity for people to celebrate freedom and equal rights in US. Juneteenth is a combination of June and 19th. It’s also known as Emancipation Day or Freedom Day.

10. Who was recently crowned Miss India 2019?

A. Aditi Chawla
B. Renuka Sagar
C. Suman Rao
D. Anukreethy Vas
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Suman Rao

Explanation: Rao from Rajasthan has won the Femina Miss India World 2019 beauty pageant. She will now represent India at Miss World 2019 in Thailand.

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. Bharat Dynamics Limited (BDL) has recently signed a contract worth of Rs _________ for supply of Heavy Weight Torpedoes – Varunastra – to the Indian Navy.

A. 1187 crore
B. 1634 crore
C. 2139 crore
D. 3467 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. 1187 crore

Explanation: Varunastra has been designed with the latest technologies like software-driven intelligence, conformal array acoustic homing. The execution of the contract will be over the next 42 months.

12. Global Wind Day is a worldwide event that is observed on ______.

A. 13 June
B. 15 June
C. 21 June
D. 23 June
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 15 June

Explanation: Global Wind Day was first observed in Europe in 2007. It is worth noting that a total of 591GW of wind capacity is installed globally across 91 countries.

13. IRDAI has increased the third party (TP) motor insurance premium for small and medium private cars by ______ per cent for 2019-20.

A. 12-12.5
B. 17-17.5
C. 20-21.5
D. 23-23.5
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 12-12.5

Explanation: The new rates have come into effect from June 16. It is worth noting that every year, IRDAI decides the third party insurance premium. It’s compulsory to insure vehicles with at least third-party insurance cover, according to the law.

14. World Day to Combat Desertification and Drought is observed on _______.

A. 15 June
B. 17 June
C. 21 June
D. 26 June
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 15 June

Explanation: It promotes public awareness relating to international cooperation to combat desertification and the effects of drought. This year’s campaign will run under the slogan ’25 YEARS – Let’s grow the future together’.

15. PM Modi will resume his monthly radio programme Mann Ki Baat from ______.

A. June 26
B. June 30
C. July 10
C. July 17
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. June 30

Explanation: It will be the first episode of the second season of the programme. The final episode of the last season was aired on February 24.



Best Books for NABARD Grade A & B 2019

A Complete Book for NABARD Economic & Social Issues (ESI) 2019 A Complete Book for NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) 2019

Print Friendly, PDF & Email