Daily GK & Current Affairs Quiz– 16th June 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 16th June 2019

GK & Current Affairs Questions – June 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 16th June 2019. GK & Current Affairs Today Questions June 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz June 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – June 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – May 2019

Daily Current Affairs Questions  – 17th June 2019


1. World Elder Abuse Awareness Day, sometimes seen in the news, is observed on __________.

A. 13th June
B. 15th June
C. 21st June
D. 23rd June
E. None of these

Spoiler title

Correct Answer – B. 15th June

Explanation: Elder abuse is a global social issue which affects the health and human rights of millions of older persons. Around 1 in 6 older people experience some form of abuse. It is an issue which deserves the attention of the international community.

2. India allowed two state-run trading companies to import __________ of corn at a concessional 15 percent import tax recently.

A. 100,000 tonnes
B. 300,000 tonnes
C. 500,000 tonnes
D. 700,000 tonnes
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 100,000 tonnes

Explanation: It is worth noting that MMTC and NAFED were each allowed to import 50,000 tonnes of corn for poultry firms.

3. _________ will start phasing out the use of plastic products in July.

A. Bahrain
B. Pakistan
C. Nepal
D. Sri Lanka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Bahrain

Explanation: Its 1st phase would focus on single-use plastic bags. Later phases will witness a permanent ban on the use of plastic bags at supermarkets.

4. Jammu and Kashmir administration has approved the second phase of a comprehensive plan for flood management work on ________ at a cost of over Rs 5,400 crore recently.

A. Indus River
B. Jhelum River
C. Ravi River
D. Satluj River
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Jhelum River

Explanation: The State Administrative Council (SAC), accorded in-principle approval to the Comprehensive Plan for Flood Management Works on Jhelum-II.

5. “Chalo App”, sometimes seen in the news, has been launched in which among the following states?

A. Haryana
B. Assam
C. West Bengal
D. Odisha
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Assam

Explanation: This app would allow commuters in Guwahati to know the live arrival time of their bus. In addition, passengers will be able to buy a mobile pass or a ticket through this app.

6. Bishkek Declaration, sometimes seen in the news, is associated with which among the following?

A. SAARC
B. SCO
C. ASEAN
D. G20
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. SCO

Explanation: The 19th annual SCO summit was held on 13-14 June 2019 in Bishkek. India and other members of the SCO, in the Bishkek Declaration, condemned terrorism in all its forms and manifestations. It is worth noting that The SCO is a China-led 8-member economic and security bloc.

7. ________ recently launched a universal old age pension scheme—Mukhyamantri Vridhajan Pension Yojna (MVPY).

A. Haryana
B. Bihar
C. UP
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bihar

Explanation: Till now, only BPL persons (60 years+) were covered under the prevalent scheme. It aims to cover an estimated 36 lakh senior citizens who were still not privy to any salary, pension or family pension.

8. Maritime Information Sharing Workshop was recently held in _______. 

A. Varanasi
B. Mumbai
C. Gurugram
D. Jammu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Gurugram

Explanation: Over 41 delegates from 29 countries of the Indian Ocean Region have participated in⁷ the two-day event. It has been hosted by the Indian Navy.

9. According to the annual report on internet trends by venture capitalist Mary Meeke, India accounts for ______ of the world’s internet users.

A. 8%
B. 12%
C. 19%
D. 26%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 12%

Explanation: According to the report, initiatives such as Digital India, Google wi-fi at railway stations, Reliance Jio 4G services have drastically brought down the cost of internet subscription. It is worth noting that India adds 40 Mn internet users on a Y-o-Y basis.

10. Which nation has the most internet users in the world, about 21% of the world’s total internet users?

A. India
B. China
C. Indonesia
D. Pakistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. China

Explanation: Chinese companies took 7 of the top 30 spots for internet market cap leaders. According to 2019 edition of Mary Meeker’s Internet Trends report, there are now 3.8 billion Internet users globally.

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. Australia & ________ will be the guest teams to participate in next year’s Copa America, the South American Football Federation, CONMEBOL.

A. India
B. Qatar
C. Saudi Arabia
D. US
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Qatar

Explanation: The 2022 FIFA World Cup host Qatar is making its Copa America debut this year. It is worth noting that Argentina and Colombia will each host six teams during the group stage.

12. 16th Asia Media Summit, sometimes seen in the news, concluded recently in ______.

A. Japan
B. South Korea
C. India
D. Cambodia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Cambodia

Explanation: It is an annual summit of the Asia-Pacific Institute for Broadcasting Development. It was established in 1977 under the auspices of UNESCO.

13. The theme of 2019 World Elder Abuse Awareness Day is ____________.

A. Raising the Voice
B. Let’s Protect them
C. Helping Hands
D. Lifting Up Voices
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Lifting Up Voices

Explanation: This day is observed on 15 June every year. It aims to raise awareness about the problems that elder people face.

14. Who was recently conferred with the highest national award of Kyrgyzstan, the Manas Order of the First Degree? 

A. Narendra Modi
B. Xi Jinping
C. Imran Khan
D. Sooronbay Jeenbekov
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Xi Jinping

Explanation: This award recognizes Xi’s special contributions to the development of the Kyrgyzstan-China comprehensive strategic partnership.

15. ________ has announced single-use plastics will be banned across the country as early as 2021.

A. US
B. Nepal
C. Bhutan
D. Canada
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Canada

Explanation: Currently, less than 10% of plastics used in Canada are recycled. Each year, millions of birds & marine mammals are injured/killed by becoming entangled in plastic or ingesting it. It is worth noting that single-use items represent about 70% of the plastic waste.



Best Books for NABARD Grade A & B 2019

A Complete Book for NABARD Economic & Social Issues (ESI) 2019 A Complete Book for NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) 2019

Print Friendly, PDF & Email