Daily GK & Current Affairs Quiz– 13th June 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 13th June 2019
IBPS PO Free Mock Test 2019

GK & Current Affairs Questions – June 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 13th June 2019. GK & Current Affairs Today Questions June 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz June 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – June 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – May 2019

Daily Current Affairs Questions  – 13th June 2019


1. Who has been appointed as the leader of Rajya Sabha?

  1. Piyush Goyal
  2. Thawar Chand Gehlot
  3. Rahul Gandhi
  4. Amit Shah
  5. None of these

Spoiler title

Correct Answer – B. Thawar Chand Gehlot

Explanation: Mr Gehlot will now occupy the first seat in the House. Thawar Chand Gehlot is a prominent Dalit face of the BJP. He was appointed the Minister of Social Justice and Empowerment.

2. _______ became the first party from the Northeast to be given national status by the Election Commission.

  1. NPP
  2. Asom Gana Parishad
  3. SDF
  4. Bodoland People’s Front
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. NPP

Explanation: It was founded by former Meghalaya CM PA Sangma in 2012. The EC has also allotted the symbol of “Book” to the NPP as per the request of the party.

3. ______________ has recommended that the existing Inter-Creditor Agreement (ICA)  to incorporate the revised voting threshold.

  1. Kasturirangan Committee
  2. Sashakt Committee
  3. Mukherjee Committee
  4. RS Narang Committee
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sashakt Committee

Explanation: The ICA has been executed by 35 banks and financial institutions in 2018. The ICA of July 2018 was operationalised in December 2018 by the Indian Banks Association (IBA).

4. ________ announced the launch of a unique proprietary tool, ‘My Protection Quotient’ (MyPQ).

  1. MaxLife Insurance
  2. HDFC
  3. SBI
  4. PNB Metlife
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. MaxLife Insurance

Explanation: MyPQ is a smart tool designed to gauge the level of individual’s financial protection. It will further fortify its commitment to ensure financial protection in the country.

5. Who has been appointed the deputy leader of Rajya Sabha?

  1. Arun Jaitley
  2. Narendra Modi
  3. Sushma Swaraj
  4. Menaka Gandhi
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Piyush Goyal has been appointed the deputy leader of RS. He is currently a Rajya Sabha member from of Maharashtra. He was formerly the National Treasurer of the BJP.

6. Facebook has honoured Zonel Sougaijam from _________for discovering a WhatsApp bug that violated the privacy of a user. 

  1. Nagaland
  2. Manipur
  3. Arunachal Pradesh
  4. Punjab
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. Manipur

Explanation: His name is currently at the 16th position in the “Facebook Hall of Fame” for this year. It is worth mentioning that Facebook, purchased the messaging service WhatsApp in February 2014.

7. Which Bollywood actor has cleared the loans of over two thousand farmers from Bihar?

  1. Ranbir Kapoor
  2. Amitabh Bachchan
  3. Ajay Devgan
  4. Nana Patekar
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Amitabh Bachchan

Explanation: This is not the first time Bachchan has helped farmers. Last year, he’d cleared the loans of over one thousand farmers in UP.

8. Every year, ________ is celebrated as World Day Against Child Labour. 

  1. June 10
  2. June 12
  3. June 14
  4. June 16
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. June 12

Explanation: The theme for 2019’s World Day against Child Labour is ‘children shouldn’t work in fields, but on dreams. Around 152 million children are still in child labour.

9. Chandrayaan-2, India’s second mission to the moon, would be launched on _____ Indian Space Research Organisation (ISRO) Chairman K Sivan announced.

  1. July 5
  2. July 15
  3. July 30
  4. August 15
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. July 15

Explanation: The launch would take place at 2.51 am on board the GSLV MK-III vehicle from Sriharikota. Chandrayaan-2 is an advanced version of the previous Chandrayaan-1 mission, which was launched about 10 years ago.

10. Indian head coach Ravi Shastri and his support staff have been handed _____ extension beyond ICC World Cup as their contracts were coming to a close at the end of this tournament.

  1. 30 days
  2. 45 days
  3. 60 days
  4. 90 days
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. 45 days

Explanation: Shastri was appointed in 2017 after Anil Kumble’s tenure ended prematurely in controversial circumstances. The Supreme Court-appointed Committee of Administrators decided to grant the extension.

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. International Albinism Awareness Day, sometimes seen in the news, is observed on ______.

  1. June 11
  2. June 13
  3. June 21
  4. June 24
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. June 13

Explanation: “Still Standing Strong” is the theme for this year’s International Albinism Awareness Day. It aims to stop the brutalities against people with albinism. It is a genetic condition resulting in little or no pigmentation in the skin, hair, and eyes.

12. World Blood Donor Day, sometimes seen in the news, is observed on ______.

  1. June 18
  2. June 24
  3. June 30
  4. July 6
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer E. None of these

Explanation: World Blood Donor Day is observed on 14th June every year. It is an opportunity to raise global awareness of the life-saving nature of blood.

13. ________ has decided to invest an amount Rs.13,000 Crore in several ongoing as well as new projects in different states of India’s North- Eastern region.

  1. USA
  2. South Korea
  3. Japan
  4. Nepal
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. Japan

Explanation: The areas of collaboration include Guwahati Water Supply Project,  Northeast Road Network Connectivity Improvement Project, Sustainable Forest Management Project in Tripura, Forest Management Project in Nagaland etc.

14. RBI has set up a committee of experts headed by ___________ to reduce prices for customers on ATM transactions.

  1. Rajiv Kumar
  2. S Jaishankar
  3. Piyush Goyal
  4. VG Kannan
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – D. VG Kannan

Explanation: It has a specific mandate to review the existing interchange fee and pricing structures.

15. Who has once again become the sole Indian in the Forbes 2019 list of world’s highest-paid athletes?

  1. Virat Kohli
  2. MS Dhoni
  3. Sachin Tendulkar
  4. Yuvraj Singh
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Virat Kohli

Explanation: Kohli is last on the list of top-100 athletes. According to the Forbes list, Kohli estimated earnings is $21m (from endorsements) & $4m (from salary and winnings).



Best Books for NABARD Grade A & B 2019

A Complete Book for NABARD Economic & Social Issues (ESI) 2019 A Complete Book for NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) 2019

Print Friendly, PDF & Email