Daily GK & Current Affairs Quiz– 12th June 2019

Daily GK & Current Affairs Quiz– 12th June 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 12th June 2019

GK & Current Affairs Questions – June 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 12th June 2019. GK & Current Affairs Today Questions June 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz June 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – June 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – May 2019

Daily Current Affairs Questions  – 12th June 2019


1. _________ has elected interim leader Kassym-Jomart Tokayev – as the country’s new president.

A. Pakistan
B. Iraq
C. Kazakhstan
D. Iran
E. None of these

Spoiler title

Correct Answer – C. Kazakhstan

Explanation: Tokayev won nearly 71% of the vote in a race against six rivals largely unknown to Kazakh voters. Nazarbayev remains chairman of the influential Security Council.

2. The annual festival of Kheer Bhawani is celebrated in which among the following states?

A. Jammu & Kashmir
B. Punjab
C. Telangana
D. Rajasthan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Jammu & Kashmir 

Explanation: It was celebrated by Kashmiri Pandits with religious fervour at Tulmulla in Kashmir’s Ganderbal.

3. _______ has been designated as the Guest of Honour at the 33rd Feria Internacional del Libro de Guadalajara (Guadalajara International Book Fair), in Mexico.

A. US
B. Canada
C. India
D. Japan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. India

Explanation: The book fair is to be organised from November 30 to December 8. It will be “the largest book fair in the Spanish speaking world.” The dedicated India pavilion at the fair will showcase over 35 Indian authors and artists.

4. India’s leading civil services training institution NCGG will train 1,000 civil servants of _________ over the next five years.

A. Sri Lanka
B. Maldives
C. Myanmar
D. Bangladesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Maldives 

Explanation: Accordingly, the NCGG will be the nodal institution for designing and implementation of customised training modules. Maldives will nominate suitable civil servants, as per agreed timelines.

5. Chaukhandi Stupa, sometimes seen in the news, is located in which among the following states?

A. UP
B. Himachal Pradesh
C. Kerala
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. UP

Explanation: It is one of the important Buddhist Stupas at Sarnath (UP). Stupas have evolved from burial mounds. They serve as a shrine for relic of the Buddha.

6. BharatPe has appointed __________ as its chief marketing officer.

A. Rohan Khanna
B. Suresh Kumar
C. Vineet Bansal
D. Abhishek Shah
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Abhishek Shah

Explanation: Shah was previously country manager (web and digital marketing) at Ikea. He has also worked at Shopclues.com and Tata Group.

7. Shikhar Dhawan has been ruled out of World Cup 2019 for _______ recently. 

A. 2 weeks
B. 3 weeks
C. 5 weeks
D. 6 weeks
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 3 weeks

Explanation: Dhawan had been hit on his left thumb during India’s match against Australia. He had sustained the injury on Sunday but went on to score 117 against Australia. So, he will not be able to play India’s upcoming matches ( scheduled in June )

8. The Ambassador of Conscience Award, sometimes seen in the news, is instituted by _________. 

A. Amnesty International
B. Oxfam
C. ActionAid
D. Sister Cities International
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer-  A. Amnesty International

Explanation: It was conceived in 2003, inspired by the poem “From the Republic of Conscience”. It recognizes remarkable individuals and groups who have promoted and enhanced the cause of human rights. This year, Climate change activist Greta Thunberg and the Fridays for Future movement of school-children have been honoured with this award.

9. Who will receive the inaugural George H. W. Bush Award for Statesmanship in U.S.-China Relations?

A. Jimmy Carter
B. Donald Trump
C. Hillary Clinton
D. Barack Obama
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Jimmy Carter

Explanation: The award goes to people who have made profound contributions to the relations between the U.S and China.

10. Union Home Minister chaired a high level meeting to review the preparedness of State and Central Ministries/Agencies concerned to deal with the situation arising out of ________.

A. Cyclone Vayu
B. Cyclone Titli
C. Cyclone Ockhi
D. Cyclone Bijli
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Cyclone Vayu

Explanation: Cyclone Vayu is expected to have an impact on the Gujarat coast. Indian Coast Guard, the Navy, Army, and Air Force units have also been put on standby.

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. India’s first dinosaur museum and fossil park has been recently inaugurated in _______.

A. Tamil Nadu
B. Gujarat
C. Kerala
D. Telangana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Gujarat 

Explanation: It is situated at Raiyoli village near Balasinor town of Mahisagar district. It is worth noting that Raiyoli is globally known to be the third largest fossil site. The entire infrastructure has been created by the Tourism Corporation of Gujarat Ltd.

12. The government has decided to institute the __________________ in order to encourage the media to help propagate Yoga during the run-up to International Yoga Day on June 21.

A. Antarashtriya Yoga Diwas Media Samman
B. Anmol Yoga Diwas Media Samman
C. Akshay Yoga Diwas Media Samman
D. Abhinay Yoga Diwas Media Samman
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Antarashtriya Yoga Diwas Media Samman

Explanation: In all, 33 awards will be given out, 11 each in the three main formats (print, radio and television). Six juries will be set up to assess the coverage across media platforms from June 10 to June 25.

13. Who has been appointed as the Director General of the Bureau of Police Research and Development (BPR&D)?

A. VS Kaumudi
B. Meenakshi Luthra
C. Ashok Verma
D. Rajiv Kapur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. VS Kaumudi

Explanation: He is a 1986-batch IPS officer of Andhra Pradesh cadre. He’s at present the Additional Director General in the Central Reserve Police Force.

14. Chaukhandi Stupa, sometimes seen in the news, is located in which among the following states?

A. UP
B. Himachal Pradesh
C. Kerala
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. UP

Explanation: It is one of the important Buddhist Stupas at Sarnath (UP). Stupas have evolved from burial mounds. They serve as a shrine for relic of the Buddha.

15. The Peace and Security Council of the African Union (AU) has suspended ______ from all the organization’s activities “until the effective establishment of a civilian-led Transitional Authority”.

A. Sudan
B. South Africa
C. Kenya
D. Zimbabwe
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sudan

Explanation: The AU’s suspension followed the forceful dispersal of the month long sit-ins. The decision will significantly increase pressure on the country’s new military rulers. It also raises the prospect of its diplomatic isolation.



Best Books for NABARD Grade A & B 2019

A Complete Book for NABARD Economic & Social Issues (ESI) 2019 A Complete Book for NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) 2019

Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.