Daily GK & Current Affairs Quiz– 11th June 2019

Daily GK & Current Affairs Quiz– 11th June 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 11th June 2019

GK & Current Affairs Questions – June 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 10th June 2019. GK & Current Affairs Today Questions June 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz June 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – June 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – May 2019

Daily Current Affairs Questions  – 11th June 2019


1. _______ recently adopted the National Strategy for Wellbeing 2031.

  1. France
  2. UAE
  3. India
  4. US
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. UAE

Explanation: The National Strategy for Wellbeing 2031 aims to make the UAE a world leader in quality of life. One of the most important initiatives is the development of the first ‘National Wellbeing Observatory’.

2. Cabinet secretary Pradeep Kumar Sinha was on Friday given _________ extension recently. 

  1. 2 months
  2. 3 months
  3. 6 months
  4. 9 months
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 3 months

Explanation: This is the 3rd extension given to Sinha, whose tenure was increased by one-year each in 2017 and 2018. It is worth noting that with this, Pradeep Kumar Sinha becomes the longest-serving cabinet secretary in the country’s history.

3. Imports from Pakistan to India has declined by _____ to 2.84 million US dollars in March this year after imposition of 200% customs duties on all products following Pulwama terror attack.

  1. 34%
  2. 65%
  3. 78%
  4. 92%
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 92%

Explanation: It is worth noting that India had revoked the MFN (Most Favoured Nation) status to Pakistan in the aftermath of the terror attack. Under the MFN pact, a WTO member country is obliged to treat the other trading nation in a non-discriminatory manner.

4. The five newly elected states will take up their seats as non-permanent members of the Security Council in _________.

  1. January 2020
  2. June 2021
  3. August 2019
  4. December 2022
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. January 2020

Explanation: Every year, five countries are elected to the 15-member Council (10 of whom are non-permanent) for a two-year term. Niger, Tunisia and Vietnam were elected unopposed.

5. Mount Sinabung, sometimes seen in the news, is located in which among the following countries?

  1. India
  2. Maldives
  3. Sri Lanka
  4. Indonesia
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Indonesia 

Explanation: Mount Sinabung  (2475m high) is located in Karo district of North Sumatra province. It is among 129 active volcanoes in Indonesia.

6. RBI relaxed the leverage ratio (LR) for banks in a bid to help them expand their lending activities. The leverage ratio stands reduced to 4% for Domestic Systemically Important Banks (DSIBs) and ____ for other banks.

  1. 2.5%
  2. 3.0%
  3. 3.5%
  4. 4.5%
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. 3.5%

Explanation: The leverage ratio is Tier-I capital as a percentage of the bank’s exposures. It is worth noting that banks have been required to publicly disclose their Basel-III leverage ratio on a consolidated basis from 1 April, 2015.

7. Reserve Bank of India has slapped a penalty of Rs. _______ on Kotak Mahindra Bank, for the non-state lender’s failure to adhere to the regulator’s diktat on promoter shareholding.

  1. 1 crore
  2. 2 crore
  3. 5 crore
  4. 10 crore
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2 crore

Explanation: Since 2014 over the failure to meet the milestone for stake reduction by Uday Kotak, RBI has been engaged in a dispute with Kotak Mahindra.

8. __________ has been named the ‘World’s Most Punctual Airline’ for the second consecutive time. 

  1. Air India
  2. Srilankan Airlines
  3. GoAir
  4. Emirates
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Srilankan Airlines 

Explanation: With over 90 per cent of its flights in May being “on time”, the airline won this tag. It is worth noting that global flight tracker, Flightstats analysed data of 41 carriers.

9. The share of e-Money in India’s payment systems grew to ________ in 2017 from 0.8 per cent in 2012, according to a new report prepared by the Reserve Bank of India (RBI).

A. 16.2%
B. 18.5%
C. 19.5%
D. 21.5%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 21.5%

Explanation: According to the report titled “Benchmarking India’s Payment Systems”, India (with Rs 3,459 million e-Money transactions) was only behind Japan and the US in 2017 w.r.t. the volume of e-Money transactions.

10. _______ has announced plans to introduce segregated portfolios (side pockets) in three schemes.

  1. PNB Metlife
  2. SBI Life
  3. Tata Mutual Fund
  4. Franklin India
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Tata Mutual Fund

Explanation: Side pocketing is a procedure introduced by SEBI. It allows AMCs to separate out a section of their portfolio corresponding to the bad debt held by them.

एसबीआई क्लर्क पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर (2018-2016) – डाउनलोड करें फ्री पीडीएफ

11. American Philosophical Society has elected _______________ as an international member at its Annual Spring Meeting.

  1. Romila Thapar
  2. Upinder Singh
  3. R Guha
  4. Irfan Habib
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Romila Thapar

Explanation: She is Professor Emerita of history at Jawaharlal Nehru University (JNU) in New Delhi.

12. __________ has introduced the first tourist train service that carries passengers through its Arctic region, heading for Norway in Northern Europe.

  1. Canada
  2. Spain
  3. Russia
  4. China
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Russia

Explanation: The train (named “Zarengold”), will travel from Saint Petersburg through Petrozavodsk, the historic town of Kem and Murmansk. The whole trip will take 11 days and allow passengers to discover areas difficult to access by other means.

13. Jammu and Kashmir government removed J&K Bank Chairman Parvez Ahmad and appointed _______ as an interim chairman.

  1. Sakshi Kumari
  2. Anitha Subramanian
  3. RK Chibber
  4. Nitish Mehta
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. RK Chibber

Explanation: In November 2018, the proposal to turn J&K Bank to a Public Sector Undertaking (PSU), was rolled back. J&K state holds a majority or 59.3 per cent stake in the bank.

14. Andhra Pradesh chief minister YS Jagan Mohan Reddy has inducted 25 ministers including ____ deputy chief ministers in his cabinet. 

  1. Three
  2. Five
  3. Six
  4. Seven
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. Five

Explanation: One each from SC, ST, backward, minority and Kapu communities would be made a Deputy CM.

15. The Dzükou Valley is located at the border of the states of ______ and ______.

  1. UP, Bihar
  2. Sikkim, Tripura
  3. West Bengal, Assam
  4. Manipur, Nagaland
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Manipur, Nagaland

Explanation: It is also known as the Valley of Flowers. It is surrounded by the mighty Japfu hilly ranges. The valley’s picturesqueness largely derives from its interesting topography.



Best Books for NABARD Grade A & B 2019

A Complete Book for NABARD Economic & Social Issues (ESI) 2019 A Complete Book for NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) 2019

Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.