Daily GK & Current Affairs Quiz– 9th July 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 9th July 2019
IBPS PO Free Mock Test 2019

GK & Current Affairs Questions – July 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 9th July 2019. GK & Current Affairs Today Questions June 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz July 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – July 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 9th July 2019


1. __________ beat the Netherlands 2-0 to win the 2019 FIFA Women’s World Cup title.

A. India
B. Mexico
C. US
D. Japan
E. None of these

Spoiler title

Correct Answer – C. US

Explanation: It is worth noting that the U.S. has won four World Cup titles in its history. USA claimed their first championship in Canada four years ago.

2. Jammu and Kashmir Bank (J&K) appointed _________ as its chief financial officer as part of its succession planning.

A. Vishal Monga
B. Rajni Saraf
C. Himansh Anuj
D. Nikhil Vajpayee
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rajni Saraf

Explanation: It is worth noting that Saraf has an experience of more than 30 years in the banking industry.

3. ______ has been ranked the best place in the world to live and work, according to HSBC’s Expat 2019 Global Report.

A. Singapore
B. Switzerland
C. Spain
D. Turkey
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Switzerland

Explanation: It is worth noting that more than 18,000 adults living overseas took part in the survey. While Singapore has been pushed into second place overall.

4. Securities and Exchange Board of India will now have to transfer ______ of its surplus from the general fund every year to the Consolidated Fund of India.

A. 50%
B. 60%
C. 75%
D. 80%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 75%

Explanation: As per its 2017 balance sheet, SEBI has a surplus of ₹3,170 crore. It is worth noting that the General Fund is all the amount that the regulator gathers during the entire year via fees & other payments.

5. World Zoonoses Day is held every year on _______.

A. July 4
B. July 6
C. July 8
D. July 10
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. July 6

Explanation: It is worth noting that Louis Pasteur successfully administered the 1st vaccine against Rabies virus on 6th July, 1885.

6. World Population day, sometimes seen in the news, is an annual event observed on _______ every year.

A. July 8
B. July 11
C. July 14
D. July 17
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. July 11

Explanation: It was established as World Population Day in 1989 by the United Nations. This day was initiated to combat the issue of growing population.

7. A portal named ‘Meri Fasal Mera Byora’ has been launched in which among the following states?

A. Punjab
B. Haryana
C. Maharashtra
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Haryana

Explanation: It has been designed to ensure that the farmers get the benefits offered by the state. This initiative is a step forward towards realizing the vision of doubling the farmer’s income by 2022.

8. A model village built with Indian assistance as part of a housing project was inaugurated in _______.

A. Maldives
B. Sri Lanka
C. Japan
D. Myanmar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sri Lanka

Explanation: To build 100 model villages consisting of a total of 2,400 houses, India has partnered with the island nation. It was inaugurated at Ranidugama in Gampaha.

9. The government has fixed the price at Rs ______ per gram for the new series of sovereign gold bonds (SGBs).

A. 2789
B. 3011
C. 3443
D. 3799
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 3443

Explanation: The SGB scheme was launched in 2015. It aims to reduce the demand for physical gold.

10. BSF has launched a massive exercise, code named _________ to fortify the ‘anti-infiltration grid’ along the Pakistan border in Punjab and Jammu.

A. Shakti
B. Viraat
C. Sudarshan
D. Meenakshi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Sudarshan

Explanation: The operation was launched on July 1. It would cover the entire Indo-Pak International Border. It is worth noting that BSF is the primary force guarding this frontier as the ‘first line of defence’.

11. IndusInd Bank Ltd. has picked up a _____________ stake in microfinance firm Satin Creditcare Network Ltd.

A. 2.58%
B 6.74%
C. 9.11%
D. 11.9%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. 2.58%

Explanation: IndusInd has been allotted 13,43,283 equity shares of Satin Creditcare ( representing 2.58% stake ). The stake in Satin Creditcare held by Trishashna Holdings & Investments has also gone up to 27.04%

12. Indian Railway Finance Corporation (IRFC) has raised Rs _________ via issuance of 15 years bonds through book building process.

A. 2,120 crore
B. 2,700 crore
C. 3,110 crore
D. 4,120 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 2,120 crore

Explanation: IRFC is a dedicated financing arm of the Indian Railways. It mobilises funds from domestic as well as overseas capital markets. It is worth noting that the issue consists of 21,200 bonds of Rs 10,00,000 each (at coupon of 7.85% p.a.).

13. The world’s first ever floating farm has been built in _________.

A. Netherlands
B. Switzerland
C. Ukraine
D. Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Netherlands

Explanation: The project is located in the warehousing area of Rotterdam’s Merwehaven harbor. It is worth noting that Rotterdam is often considered as one of the world cities best adapted to sea level rise.

14. Vice President of India, has released the book _________ in 10 languages. It is a concise book of aphorisms that contains glimpses of India’s wisdom.

A. DeshDarpan
B. Vivekadeepini
C. BharatMala
D. SagarKosh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Vivekadeepini

Explanation: “The pieces of wisdom initially written by Adi Shankaracharya in Prashnottara Ratnamalika have universal relevance”, said Sh. Naidu. It is worth noting that this book is a summary of Prashnottara Ratnamalika (written by Adi Shankaracharya).

15. The ancient Mesopotamian city of Babylon has been declared a Unesco World Heritage Site. It is located in _______.

A. Syria
B. Bangladesh
C. Sri Lanka
D. Iraq
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Iraq

Explanation: It was once a tourist attraction before Iraq suffered one war after another in the past decades. Babylon is one of the archaeological sites across Iraq, many of which were destroyed by ISIS/ISIL.



Print Friendly, PDF & Email