Daily GK & Current Affairs Quiz– 31st July 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 31st July 2019

GK & Current Affairs Questions – July 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 31st July 2019. GK & Current Affairs Today Questions June 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz July 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – July 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 31st July 2019


1. According to NITI Aayog CEO Amitabh Kant, an inter-ministerial panel has sanctioned _____ electric buses for operations in 65 cities.

A. 2342
B. 3621
C. 5645
D. 8158
E. None of these

Spoiler title

Correct Answer – C. 5645

Explanation: It is worth noting that India has been taking initiatives to popularise eco-friendly electric vehicles. Earlier, the Centre has also approved Rs 10,000 crore under the FAME II scheme.

2. Who has been appointed Executive Director of Dentsu Aegis Network (DAN) Entertainment & Sports, according to media reports?

A. Mike Nakamura
B. John Andree
C. Gordon Bowen
D. Nicholas Rey
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Mike Nakamura

Explanation: Mike will now oversee the consolidation of product, content business & market strategy. In addition to this, Nakamura will retain his role as global president of Dentsu X.

3. Which among the following states cancelled the birth anniversary celebrations of Tipu Sultan?

A. Karnataka
B. J&K
C. Goa
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Karnataka

Explanation: The decision has been taken by new Yediyurappa government. The Tipu Jayanti celebrations began under the Siddaramaiah-led Congress government. It must be mentioned here that Tipu was a ruler of the erstwhile Kingdom of Mysore.

4. The Indian Navy commissioned the sixth ship of the Landing Craft Utility (LCU) MK IV class IN LCU ____ into its fleet.

A. L56
B. M78
C. W21
D. U90
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. L56

Explanation: Notably, it can move with a sustained speed of 15 knots. The amphibious ship is the 100th warship built by the Garden Reach Shipbuilders & Engineers. It will be administered and based in Port Blair.

5. _________ is set to become home to the first-ever Bamboo Industrial Park in the northeast.

A. Sikkim
B. Nagaland
C. Assam
D. Tripura
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Assam

Explanation: It will be set up in Manderdisa in Assam’s Dima Hasao district. The project is set to be completed by March 2021. It will be built in an area of 75 hectares at a total cost of Rs 50 crores.

6. ________ has signed a pact with the New Okhla Industrial Development Authority (NOIDA) to install nearly 100 public charging stations in the city and bolster the adoption of electric vehicles.

A. EESL
B. FICCI
C. CII
D. NITI Aayog
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. EESL (Energy Efficiency Services Ltd)

Explanation: Reportedly, the initiative is estimated to save over 4.04 tonnes of carbon emissions per e-car per year. It is a major step towards promotion of cleaner mobility alternatives. This step will, no doubt, fast-track the adoption of e-mobility in Noida.

7. Fagu Chauhan, a six-time member of the Uttar Pradesh Assembly, was sworn in as the 29th Governor of _______.

A. Bihar
B. MP
C. Odisha
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Bihar

Explanation: Chauhan was administered the oath of office by Chief Justice of Patna High Court. It is worth noting that he started his political career in 1985 from the political party Dalit Mazdoor Kishan Party.

8. Government has formed a high-level committee under the chairmanship of _________ to coordinate and strategise the preparation for the 2020 Tokyo Olympics and 2024 Paris Olympics.

A. Sonia Gandhi
B. Amit Shah
C. Kiren Rijiju
D. Smriti Irani
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer-  C. Kiren Rijiju

Explanation: Its object is to ensure that the performance of the athletes are optimised in the Olympics and other sporting events. The committee comprises prominent sportspersons like Leander Paes and shooter Gagan Narang.

9. Which among the following states announced the launch of “Didi ke bolo” campaign?

A. West Bengal
B. Punjab
C. Sikkim
D. Arunachal Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. West Bengal

Explanation: Being an online platform, it will be monitored by a special IT team. It is worth noting that the campaign aims to highlight and solve issues that the people decide to bring into the notice of the administration.

10. Ten centrally protected monuments across the country will be open to public from sunrise till ______, according to the government sources.

A. 7 PM
B. 8 PM
C. 9 PM
D. 10 PM
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. 9 PM

Explanation: This decision has been taken so that tourists have more time to enjoy the sites. Currently, these monuments were open from 9 a.m. to 5.30 p.m.

11. Nandan Nilekani has now come up with an industry body called _________, an account aggregator model.

A. Sahamati
B. Utkarsh
C. KrishiJagran
D. AadharPro
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Sahamati

Explanation: It is worth noting that this model will help individuals & small businesses share their digital financial data with third-parties in a secure way. It will apply for the SRO (self-regulatory organisation) licence with the RBI.

12. Who has been appointed the chairman of the estimates committee recently?

A. Amit Shah
B. Narendra Modi
C. Girish Bapat
D. Manish Chhabra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Girish Bapat

Explanation: Estimates committee is one of the three financial standing committees of the parliament. The members of Estimates Committee include Parvesh Sahib Singh Verma, Danish Ali, Rajiv Pratap Rudy, Rajyavardhan Rathore, D Maran, Kamlesh Paswan, Dilip Ghosh, PP Choudhary & KC Patel.

13. India’s seventh Economic Census began from _______ recently.

A. Assam
B. Tripura
C. Odisha
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Tripura

Explanation: The 7th Economic Census is being conducted by the Ministry of Statistics and Programme Implementation (MOSPI). CSC e-Governance Services India Limited, has been selected as the implementation agency for the development of ICT platform system.

14. The new terminal of the Trichy International Airport has been shortlisted for the LEAF awards. Expand LEAF.

A. Leading European Architecture Forum
B. Leading Eurasian Architecture Forum
C. Leading European Artistic Forum
D. Leading European Architecture Findings
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Leading European Architecture Forum

Explanation: It is worth noting that the Pascall+Watson has designed the new terminal building of Trichy international airport. It is an international architectural firm. The LEAF Awards programme is operated by the Leading European Architects Forum (LEAF), founded in 2001.

15. Which among the following has received the geographical indication (GI) tag for its local version of the Rasgulla?

A. Odisha
B. Punjab
C Andhra Pradesh
D. Bihar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Odisha

Explanation: The GI tag is a name/sign used on products originating in a specific geographical location. Earlier, West Bengal won its own GI tag for the delectable eastern sweet.



Print Friendly, PDF & Email