Daily GK & Current Affairs Quiz– 30th July 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 30th July 2019

GK & Current Affairs Questions – July 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 30th July 2019. GK & Current Affairs Today Questions June 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz July 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – July 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 30th July 2019


1. The government has set a target to achieve 100 per cent digitization of waqf properties across the country in its first ________.

  1. 100 days
  2. 150 days
  3. 250 days
  4. 300 days
  5. None of these

Spoiler title

Correct Answer – A. 100 days

Explanation: It is worth it mentioning that Geographic Information System (GIS) mapping is being used on a war footing to achieve the target. Recently, the report of the committee headed by Justice (Retd) Zakiullah Khan has been submitted. It was constituted to review waqf properties lease rule.

2. Gujarat is set to get a new greenfield airport named __________ International Airport. 

  1. Dholera
  2. Navsari
  3. Dohad
  4. Bharuch
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Dholera

Explanation: The Dholera International Airport is a part of Dholera Special Investment Region of Gujarat. This project aims to decongest the saturated Sardar Vallabhbhai Patel International Airport in Ahmedabad.

3. ________ has tapped long-time agency creative Steve Coll to head up its Creative Shop.

  1. Facebook
  2. Microsoft
  3. Twitter
  4. Google
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Facebook

Explanation: Creative Shop is tasked with helping marketers and agencies use its platforms and tools. It is worth mentioning that he served as ECD with Havas and Droga5 earlier.

4. Scientists at ___________ have developed low-cost, environment-friendly solar cells by employing an off-the-shelf dye used to make kumkum or vermilion in India.

  1. IIT Hyderabad
  2. IIT Mumbai
  3. IIT Goa
  4. IIT Delhi
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. IIT Hyderabad

Explanation: Reportedly, the dye-sensitised solar cell is based on New Fuchsin dye. However, it is  limited by huge fabrication costs as silicon processing is very expensive.

5. _________ won the People’s Choice Award at a prestigious sand sculpting festival in the U.S.

  1. Sudarsan Pattnaik
  2. Ramesh Chawla
  3. Vipul Kapoor
  4. Akhtar Waseem
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sudarsan Pattnaik

Explanation: Pattnaik was among the top sand artists selected to participate in the 2019 Revere Beach International Sand Sculpting Festival. The festival ran from July 26-28.

6. ___________ is set to be appointed as Head of English, Infotainment and Kids cluster at Disney-Star India, as per media reports.

  1. Anju Jain
  2. Ramisha Khanna
  3. Anuradha Aggarwal
  4. Rohan Sidana
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. Anuradha Aggarwal

Explanation: It is worth mentioning that Aggarwal was associated with Marico (2015 -2018). She started her career with HUL as Area Sales Manager in 1998.

7. Karnataka Assembly Speaker _________ Kumar resigned from his post recently.

  1. KR Ramesh
  2. Saroj Bala
  3. John Peter
  4. Saleem Abdul
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. KR Ramesh

Explanation: Following the trust vote, Assembly Speaker KR Ramesh Kumar resigned from his post. It is worth mentioning that Yediyurappa’s government has replaced the 14-month-old Congress-JDS alliance.

8. _______ has been appointed as the next Director General (DG) of country’s largest border guarding force, BSF.

  1. Nakul Mehta
  2. VK Johri
  3. Sushant Malik
  4. Chirag Abdul
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. VK Johri

Explanation: Johri is a 1984-batch Indian Police Service officer of Madhya Pradesh (MP) cadre. Presently, he is serving as the Special Secretary in RAW. The BSF has a present strength of about 2.5 lakh personnel.

9. India- Nepal Logistics Summit 2019  was recently held in _________.

  1. New Delhi
  2. Kathmandu
  3. Mumbai
  4. Shimla
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. Kathmandu

Explanation: The event was organised with the theme of transforming logistics landscape. It brought together both nations to discuss on some of the pressing issues related to cross-border trade and logistics.

10. International Day of Friendship is a United Nations (UN) day, that is observed on ______.

  1. 30th July
  2. 10th August
  3. 2nd August
  4. 23rd September
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. 30th July

Explanation: It recognizes the role that friendship plays in promoting peace in many cultures. Reportedly, the 1st World Friendship Day was proposed by the World Friendship Crusade.

11. Global Tiger Day, often called International Tiger Day, is observed on _______.

  1. 27th July
  2. 29th July
  3. 1st August
  4. 5th August
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. 29th July

Explanation: It was created in 2010 at the Saint Petersburg Tiger Summit. Notably, PM Modi launched a census report – ‘The Tiger Estimation Report 2018’. According to the report, population of tigers in India has increased from 2,226 to 2,967 in 2018.

12. World Nature Conservation Day is observed all over the world on ______ of every year.

  1. July 21
  2. July 28
  3. August 6
  4. August 10
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. July 28

Explanation: Its origin and history are unknown. It aims to increase awareness about and protecting the natural resources that the Earth is bestowed with.

13. The Goods and Services Tax (GST) Council, in its 36th meeting, slashed the GST on electric vehicles (EVs) to ____ from 12 percent.

  1. 5%
  2. 7%
  3. 8%
  4. 10%
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. 5%

Explanation: It is worth it mentioning that the government has been pushing for the adoption of EVs. The new rates will be effective from August 1.The Council also approved GST exemption for hiring of electric buses.

14. Who was crowned Miss Deaf World 2019 recently?

  1. Vidisha Baliyan
  2. Meena Kumari
  3. Satya Roop
  4. Aneeta Raj
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Vidisha Balyan

Explanation: The event was held in South Africa. She is battling through hearing-impaired conditions. She was chosen among the 11 finalists from 16 participating countries.

15. Maharashtra state government has removed the BEST Undertaking from the ambit of the BIR Act, 1946. Expand BIR.

  1. Bombay Industrial Relations
  2. Brihanmumbai Industrial Relations
  3. Bombay Industrial Relationship
  4. Bombay Industry Relations
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Bombay Industrial Relations

Explanation: The resolution strips the BEST Workers’ Union of the mantle of the sole recogni

Daily GK & Current Affairs Quiz– 30th July 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 30th July 2019

sed trade union. In other words, this move that will drastically cut the powers of the Brihanmumbai Electric Supply and Transport (BEST) workers.



Print Friendly, PDF & Email