Daily GK & Current Affairs Quiz– 29th July 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 29th July 2019

GK & Current Affairs Questions – July 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 29th July 2019. GK & Current Affairs Today Questions June 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz July 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – July 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 29th July 2019


1. The Indian Council for Medical Research (ICMR)’s National Institute for Medical Statistics (ICMR – NIMS), in partnership with Population Council, recently launched the NDQF.

A. National Data Quality Forum
B. National Data Quantum Forum
C. National Database Quality Forum
D. Nationalised Data Quality Forum
E. None of these

Spoiler title

Correct Answer – A. National Data Quality Forum

Explanation: NDQF will integrate learnings from scientific and evidence-based initiatives. In addition to this, it will guide actions through periodic workshops and conferences.

2. Which state government has introduced the Japanese Miyawaki method of afforestation?

A. Telangana
B. Andhra Pradesh
C. Tamil Nadu
D. Odisha
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Telangana

Explanation: Miyawaki is a technique pioneered by Japanese botanist Akira Miyawaki. It helps build dense, native forests. In other words, it is a technique of growing dense plantations in a short time.

3. Central government appointed _____________, Additional Director of CBI as the Director General of Fire Services, Civil Defence and Home Guard.

A. M Nageswar Rao
B. Ramesh Chand
C. Abdullah Yameen
D. Vikram Bajwa
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. M Nageswar Rao

Explanation: He will continue to hold the post till superannuation in July 2020. Rao is a 1986-batch IPS officer from Odisha cadre.

4. Who has been felicitated with the prestigious ‘Indian Woman of Influence’ award at the House of Lords, the United Kingdom Parliament, London?

A. Priya Priyadarshini Jain
B. Ritu Kumar
C. Neeta Luthra
D. Anamika Khanna
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Priya Priyadarshini Jain

Explanation: The awards were presented by the Barons of the UK Parliament. his award assures that women of Indian origin are the leaders in their respective fields in the countries they presently live.

5. ____________ has set up the Centralised MSME & Retail Group (Cen-MARG) for credit facilities at its head office in the national capital.

A. Punjab & Sind Bank
B. Bank of Baroda
C. SBI
D. PNB
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Punjab & Sind Bank

Explanation: In a phased manner, the Cen-MARG would be linked with pan-India branches. It has been envisioned to ensure:
– Qualitative improvement in credit appraisal
– Improved turnaround time
– Uniform documentation
– Efficient monitoring

6. Under ‘Pradhan Mantri Laghu Vyapari Maan-dhan Yojana‘, each subscriber of the scheme shall receive minimum assured lifelong pension of _________ per month.

A. Rs 2000
B. Rs 3000
C. Rs 4000
D. Rs 5000
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rs 3000

Explanation: Its each subscriber will receive minimum assured lifelong pension of Rs 3000/- per month after attaining the age of 60 years. The entry age for PMLVMY is between 18 to 40 years.

7. Confederation of Indian Industry (CII) is organising the third edition of Global Ayurveda Summit 2019 in _______.

A. Telangana
B. Kerala
C. UP
D. Delhi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Kerala

Explanation: The main theme will be ‘Mainstreaming Ayurveda Startups, Innovation and Branding.’ Over 500 industry leaders and experts are expected to participate.

8. Who has been appointed Chairman of the Committee on Public Accounts (PAC of Parliament)?

A. Amit Shah
B. Rahul Gandhi
C. Arun Jaitley
D. Adhir Ranjan Chowdhury
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Adhir Ranjan Chowdhury

Explanation: Chowdhury is the lone member of the party in the PAC from the House. It is worth noting that Mallikarjun Kharge was the Chairman of the PAC earlier. PAC has 15 members from Lok Sabha and seven from Rajya Sabha.

9. India held First Ever Artificial Limb Fitment Camp in _________.

A. South Africa
B. Kenya
C. Uganda
D. Tanzania
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Tanzania

Explanation: The six-week-long Artificial Limb Fitment Camp benefited over 500 differently abled Tanzanians. The camp provided free of cost artificial limbs to differently abled Tanzanians by Bhagvan Mahaveer Viklang Sahayata Samiti (BMVSS), Jaipur.

10. ______ has signed a secret deal to allow its military troops to be stationed at a naval base in Cambodia.

A. China
B. Nepal
C. Russia
D. India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. China

Explanation: Reportedly, Cambodian PM has agreed to give China access to the Ream naval base on the Gulf of Thailand. The Cambodian naval base in question is adjacent to Dara Sakor.

11. Who has been appointed as director of Institute of Banking Personnel Selection (IBPS)?

A. B Harideesh Kumar
B. Ramesh Chopra
C. Yash Hinduja
D. Anitha Kumar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Harideesh Kumar

Explanation: Earlier, he was Executive Director of Canara Bank. He hails from Dakshina Kannada district of Karnataka.

12. ________ will reline the Ferozepur feeder for the Indira Gandhi Canal system to increase its water carrying capacity.

A. Punjab
B. Delhi
C. UP
D. Himachal Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Punjab

Explanation: Punjab government will soon submit a detailed project report (DPR) to the Central Water Commission in this respect. Notably, the Indira Gandhi Canal, is also getting contaminated water from Harike Barrage.

13. ________ banned visits by Myanmar’s army chief and three other top officers due to their role in the “ethnic cleansing” of the Rohingya minority.

A. US
B. UK
C. France
D. Spain
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. US

Explanation: These sanctions are the most visible sign of US disappointment with Myanmar. Reportedly, they were involved in the violence that led about 740,000 Rohingya to flee across the border to Bangladesh.

14. Eighteen hundred mid-career civil servants from ________ will be trained at the National Centre for Good Governance (NCGG) in Mussoorie between 2019-2025.

A. Myanmar
B. Bangladesh
C. Sri Lanka
D. Maldives
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bangladesh

Explanation: Based on the Memorandum of Understanding, Bangladeshi civil servants are being trained at the National Centre for Good Governance. It is worth noting that such trainings provide an opportunity to share experiences of administration between civil servants.

15. __________ in a 1.36 trillion naira ($4.4 bln) flotation turning the telecom’s company into the bourse’s third-largest stock by market value.

A. Tata Africa
B. Jio Africa
C. Airtel Africa
D. BSNL Africa
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Airtel Africa

Explanation: The company is owned 68.3 per cent by India’s Bharti Airtel. It is worth noting that Airtel Africa operates across 14 African countries.



Print Friendly, PDF & Email