Daily GK & Current Affairs Quiz– 27th July 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 27th July 2019

GK & Current Affairs Questions – July 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 27th July 2019. GK & Current Affairs Today Questions June 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz July 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – July 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 27th July 2019


1. Who became the first Indian-origin person to ever hold the British home secretary post?

A. Priti Patel
B. Rahul Thukral
C. Sajid Javid
D. Ramesh Kapoor
E. None of these

Spoiler title

Correct Answer – A. Priti Patel

Explanation: Patel, along with 10 other MPs , is a member of the British Parliament’s FAC – Foreign Affairs Committee. She is known for her outspoken criticism of former prime minister Theresa May. She was elected as a Conservative MP for Witham in Essex in 2010.

2. In a first, _______ is planning to ply ‘water taxis’ in its inland waterways.

A. Goa
B. Telangana
C. Rajasthan
D. Himachal Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Goa

Explanation: The performance budget of the River Navigation department (RND) for the financial year 2019-2020 has bee tabled in Goa. Notably, Sagarmala project has also funded reconstruction of 9 jetties in Goa.

3. Pakistan’s ambassador to the United Nations __________ was unanimously elected as one of the four vice presidents of the Economic and Social Council (Ecosoc).

A. Maleeha Lodhi
B. Sultana Ahmed
C. Razia Begum
D. Malala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Maleeha Lodhi

Explanation: Ambassador Lodhi was elected after her candidature was endorsed by the 54-member body. It is worth mentioning that it was the 2nd time in the last three years that Pakistan had been given the position.

4. Panasonic India has appointed __________ as Head of Brand and Marketing Communications.

A. Shirish Agarwal
B. Rohan Ahuja
C. Sikander Sharma
D. Reema Chaturvedi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Shirish Agarwal

Explanation: He is a Marketing Communications professional with 15 years of experience. Among others, he has worked with brands like Samsung India, Hewlett-Packard India and Times Internet.

5. Who has been re-elected as President of the Advertising Agencies Association of India (AAAI) for the year 2019-20?

A. Rakesh Munjal
B. Sunil Chhetri
C. Ashish Bhasin
D. Rupinder Gill
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ashish Bhasin

Explanation: The Advertising Agencies Association of India (AAAI) was formed in 1945. The announcement was made at the AAAI Annual General Body Meeting. Moreover, Anupriya Acharya has been re-elected as Vice-President of the Association.

6. ________ will take part in the Russian Navy Day parade.

A. INS Viraat
B. INS Vikramaditya
C. INS Shaurya
D. INS Tarkash
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. INS Tarkash

Explanation: More than 40 ships will take part in the naval parade, in addition to 40 planes and helicopters. Notably, it is interesting to note that Chinese destroyer Xian will also participate in the celebrations.

7. Who took over as the new power secretary recently?

A. AK Bhalla
B. SC Garg
C. Raman Mishra
D. K Gupta
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. SC Garg

Explanation: Earlier, he was in charge of the Department of Economic Affairs (DEA). He is a 1983 batch IAS officer of Rajasthan cadre. It is worth mentioning that reportedly after this, Garg applied for voluntary retirement. He was due to retire on October 31, 2020.

8. Who was sworn in as chief minister of Karnataka for the fourth time? 

A. BS Yediyurappa
B. KR Ramesh
C. JP Nadda
D. Amit Shah
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. BS Yediyurappa

Explanation: In 2007, Yediyurappa became Karnataka chief minister for the 1st time. This will be his fourth stint. None of his previous lasted the full term.

9. In a move to help geriatric care, students of ________ have built an app “CARE4U”?

A. IIT-Kharagpur
B. IIT-Delhi
C. IIT-Bombay
D. IIT-Roorkee
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. IIT-Kharagpur

Explanation: The network-based fall detection algorithm can detect whether the elderly has fallen down. It also has a ‘Medicine Reminder’ feature, to remind the person to take medicine.

10. Over $36 million of anti-rabies and anti-venom vaccines have been imported by _______ from India.

A. Pakistan
B. Sri Lanka
C. Malaysia
D. Myanmar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Pakistan

Explanation: The neighbor country imported anti-rabies & anti-venom vaccines worth over $36 million. It is worth mentioning that Pakistan was buying the vaccines despite the chill in bilateral ties.

11. Aaykar Diwas, sometimes seen in the news, is observed on ________.

A. 22nd July
B. 24th July
C. 26th July
D. 28th July
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. 24th July

Explanation: 24th July, 2019 has been observed by Central Board of Direct Taxes (CBDT) as Aaykar Divas. On this day, Income Tax (IT) was introduced for 1st time in India by Sir James Wilson.

12. Who has joined VFS Global as Chief Marketing Officer from July 2019?

A. Belson Coutinho
B. Zubin Karkaria
C. Ritu Chopra
D. Indra Nooyi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Belson Coutinho

Explanation: Coutinho will be responsible for driving the company’s global marketing. It is worth mentioning that he has been instrumental in setting up and managing Jet Airways’ Voice of Guest strategy.

13. The Union Cabinet has approved the sale of 481.79 acres of land held by Fertilizers and Chemicals Travancore Ltd (FACT) to _________.

A. Kerala
B. Telangana
C. Andhra Pradesh
D. Punjab
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Kerala

Explanation: This approval will help FACT to reduce the bank borrowings. The sale proceeds will be utilized by FACT to address its working capital deficiency.

14. ________ would establish the world’s first dedicated office to police Facebook Inc and Google. 

A. Australia
B. New Zealand
C. Russia
D. UK
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Australia

Explanation: This is designed to rein in the US technology giants, setting a precedent for global lawmakers. It would form the antitrust watchdog to scrutinize how the companies used algorithms to match advertisements with viewers.

15. Lasith Malinga is set to retire from one-day international cricket. He is associated with which among the following teams?

A. Sri Lanka
B. Pakistan
C. UK
D. Bangladesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sri Lanka

Explanation: His retirement was first announced by skipper Dimuth Karunaratne. It is worth mentioning that he was Sri Lanka’s highest wicket-taker at the World Cup.



Print Friendly, PDF & Email