Daily GK & Current Affairs Quiz– 26th July 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 26th July 2019

GK & Current Affairs Questions – July 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 26th July 2019. GK & Current Affairs Today Questions June 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz July 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – July 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 26th July 2019


1. The government has set a target for the installation of Rooftop Solar projects of forty thousand MegaWatt by ______ in the country.

  1. 2020
  2. 2022
  3. 2024
  4. 2026
  5. None of these

Spoiler title

Correct Answer – B. 2022

Explanation: Gujarat has stood 1st  with total 261.97 MW of installed rooftop solar capacity. It is worth mentioning that the Cabinet Committee on Economic Affairs has given its approval for the Phase-II of Grid Connected Rooftop Solar Programme in February 2019.

2. _______ unanimously passed an amendment bill raising reservation in government jobs and education for Other Backward Classes (OBC) to 27%.

  1. MP
  2. Telangana
  3. Andhra Pradesh
  4. Punjab
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. MP

Explanation: In this regard, MP Public Service (Reservation for Scheduled Castes, Scheduled Tribes, and Other Backward Classes) Amendment Bill 2019 has been passed. While, reservation for SC in MP is 16 percent and for Scheduled Tribe (ST) stands at 20 percent.

3. The finance ministry has extended the deadline for filing income tax return (ITR) for FY2018-19 by individuals to ________.

  1. August 15
  2. August 31
  3. September 5
  4. September 20
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. August 31

Explanation: Earlier, July 31 was the deadline to file income tax returns for most individuals and HUF. The extension notice came as a reprieve, as chartered accountants have been facing multiple snags while filing returns.

4. _______ launched a global digital product compliance lab in Hyderabad with international standards for reliability, safety and security for customers across industries.

  1. Infosys
  2. Wipro
  3. Reliance
  4. L&T
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Wipro

Explanation: It is worth noting that Wipro has over 20 years of experience in end-to-end product and engineering services across industries. The lab will serve customers in:

– Automotive

– Defence

– Consumer electronics

– Aerospace

– Telecom, Medical

– Energy and manufacturing sectors

5. Who among the following is known as “Butcher of Beijing”?

  1. Li Peng
  2. Deng Xiaoping
  3. Xi Jinping
  4. Celia Hatton
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Li Peng

Explanation: Former Chinese Premier Li Peng has died at the age of 90. He was known as “Butcher of Beijing” for his role in the Tiananmen Square crackdown on pro-democracy protesters (1989).

6. The government has decided to extend the Parliament session till _________.

  1. August 5
  2. August 7
  3. August 9
  4. August 11
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. August 7

Explanation: The session began on June 17. It was scheduled to end on July 26. The decision was taken at a meeting of the Cabinet Committee on Parliamentary Affairs.

7. Who became the new Chairman of the Haryana Public Service Commission (HPSC)?

  1. Manbir Singh
  2. Ranjit Kumar Pachnanda
  3. Bhupinder Singh
  4. Rakesh Asthana
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ranjit Kumar Pachnanda

Explanation: Mr. Pachnanda also served a Security Adviser to Assam CM. He is also the recipient of:

– Indian Police Medal for Meritorious Service (1999)

– President’s Police Medal for Distinguished Service (2007)

He will be first IPS officer to head the constitutional body.

8. The BCCI has approved the ICA: the body formed as per the board’s new constitution to look after the interest of former players. Expand ICA. 

  1. Indian Cricketers Association
  2. Indian Cricketers Authority
  3. Indian Cricket Mentors Association
  4. Indian Cricket Veterans Association
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Indian Cricketers Association

Explanation: It is only open to former men and women cricketers. Its functioning will be independent of BCCI’s functioning. Kapil Dev, Ajit Agarkar and Shantha Rangaswamy are the directors at ICA.

9. ________ has been officially confirmed as the world’s first National Park City.

  1. New Delhi
  2. London
  3. Beijing
  4. New York
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. London

Explanation: Mayor of London Sadiq Khan co-signed the National Park City Charter for London. It is worth noting that NPCF created the first International Charter for National Park Cities (NPC).

10. Who won the acolade of iPhone Photographer of the Year for his/her portrait titled Big Sister?

  1. Gabriella Cigliano
  2. Shruti Chopra
  3. Yuliya Ibraeva
  4. Peng Hao
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Gabriella Cigliano

Explanation: The annual iPhone Photography Awards showcases the potential of mobile photography. The award-winning photograph was shot using the iPhone X.

11. Who was appointed economic affairs secretary in the finance ministry?

  1. Atanu Chakraborty
  2. Subhash Chandra Garg
  3. Bimal Jalan
  4. Mukesh Agnihotri
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Atanu Chakraborty

Explanation: Earlier, Chakraborty was the Director General of Hydrocarbons (DGH) in the petroleum ministry. He was instrumental in garnering ₹80,000 crore through disinvestment proceedings (2018-19).

12. BCCI announced that _______ has replaced Oppo India as the official Team India sponsor

  1. Vivo India
  2. Samsung
  3. Unacademy
  4. Byju’s
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Byju’s

Explanation: Byju’s logo will be seen on the jersey of Indian team from September 2019 onwards. Byju’s will be taking all associated sponsor rights of the current team sponsor.

13. ___________ was appointed Officer on Special Duty in the Home Ministry.

  1. Ajay Bhalla
  2. Rajiv Gauba
  3. Rakesh Kapoor
  4. Seema Munjal
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ajay Bhalla

Explanation: Mr. Bhalla will take over as the new Union Home Secretary. He will succeed Rajiv Gauba when he retires on August 31. Bhalla is a 1984 batch IAS officer of the Assam-Meghalaya cadre.

14. International shark meet was recently held in _______ on July 24. 

  1. Kochi
  2. Hyderabad
  3. Ahmedabad
  4. Chandigarh
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Kochi

Explanation: It has been organised at the Central Marine Fisheries Research Institute. It is a platform for researchers from across the globe working on shark and ray trade.

15. Indian cricketer Mahendra Singh Dhoni, will join his battalion in ______ at the end of the month and carry out duties with the troops.

  1. Himachal Pradesh
  2. UP
  3. Jammu & Kashmir
  4. Telangana
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Jammu & Kashmir

Explanation: It is worth mentioning that Dhoni is not part of Indian cricket team’s tour of the West Indies. He will be with the 106 Territorial Army battalion from 31st July to 15th August.



Print Friendly, PDF & Email