Daily GK & Current Affairs Quiz– 25th July 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 25th July 2019

GK & Current Affairs Questions – July 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 25th July 2019. GK & Current Affairs Today Questions June 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz July 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – July 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 25th July 2019


1. Eight routes under regional connectivity scheme ______ have become functional, taking the total number of operational routes to 194.

A. UDAN
B. PMJDY
C. APY
D. Stand Up India
E. None of these

Spoiler title

Correct Answer – A. UDAN

Explanation: To stimulate regional air connectivity, the ministry had launched the UDAN (Ude Desh ka Aam Nagrik) scheme in 2016. It wants to make air travel affordable to the masses.

2. _________ has decided to reduce the minimum land requirement for setting up private universities in the state from 35 acres to 25 acres. 

A. Punjab
B. Odisha
C. Nagaland
D. Assam
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Punjab

Explanation: This step aims at boosting investment in higher education. This decision has been taken as the cost of land in Punjab is high as compared to other states.

3. __________ became the first state to reserve 75% jobs for local youth in industrial units, factories, joint ventures and projects set up under public-private partnership mode.

A. Telangana
B. Andhra Pradesh
C. Maharashtra
D. Haryana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Andhra Pradesh

Explanation: With the passage of Andhra Pradesh Employment of Local Candidates in Industries/Factories Act, 2019, it has recently become the 1st state to offer 75% reservation to locals in private jobs.

4. National Thermal Engineer Day is observed on _________.

A. 22nd July
B. 24th July
C. 26th July
D. 28th July
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 24th July

Explanation: This day recognizes the importance of thermal management in the electronics industry. In 2014, Advanced Thermal Solutions founded National Thermal Engineer Day.

5. ___________ reported 233 cases of ATM fraud in 2018-19, the highest in the entire country.

A. Kerala
B. Punjab
C. Maharashtra
D. Rajasthan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Maharashtra

Explanation: In Maharashtra, people lost Rs 4.8 crore to  bank fraud. It is worth noting that last year, RBI had mandated banks to replace all existing magnetic stripe-only cards with EMV chip cards. The most commonly used trick is installing skimmer devices on ATMs to fraudulently copy data.

6. A total of _____ satellites were launched by ISRO’s commercial arm Antrix Corporation in the last three years, garnering revenue of ₹6,289 crore, the government informed Parliament.

A. 134
B. 163
C. 201
D. 239
E. None of these

Correct Answer – D. 239

Explanation: Antrix Corporation Limited is a marketing arm of ISRO for:

– Promotion and commercial exploitation of space products
– Technical consultancy services
– Transfer of technologies developed by ISRO

It is worth noting that this corporation is engaged in providing space products and  services to international customers worldwide.

[/su_spoiler]

7. Boris Johnson has been elected new Conservative leader in a ballot of party members and will become the next PM of _____.

A. UK
B. Germany
C. Spain
D. Ukraine
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. UK

Explanation: Reportedly, Johnson faces an uphill battle to deliver Brexit by the 31 October deadline. He was Mayor of London from 2008 to 2016.

8. CCEA has approved the creation of buffer stock of ________ for one year from the 1st of next month. 

A. 30 LMT
B. 40 LMT
C. 50 LMT
D. 60 LMT
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 40 LMT

Explanation: CCEA has approved the creation of buffer stock of 40 LMT ( Lakh Metric Tonnes ). This decision will lead to:

– Improvement in the liquidity in sugar inventories
– Stabilization in sugar prices

Under the Sugarcane (Control) Order, 1966, the Fair and Remunerative Price of sugarcane is determined.

9. The International Federation of Association Football (FIFA) has awarded the hosting rights for the 10th edition of the Under-20 Women’s World Cup to be held in 2020, to ________.

A. South Africa
B. India
C. Nigeria
D. Kenya
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Nigeria

Explanation: Nigeria will now become the first African country to ever host the tournament. It is worth noting that both India and South Korea withdrew their bids.

10. The committee led by _________ recommended that private cryptocurrencies be banned completely in India.

A. Ramesh Ahuja
B. Subhash Chandra Garg
C. Meena Mukherjee
D. Tripendra Mehta
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Subhash Chandra Garg

Explanation: The committee has drafted a law titled ‘Banning of Cryptocurrency & Regulation of Official Digital Currency Bill, 2019’. It mandates a fine and imprisonment of up to 10 years. Cryptocurrencies don’t have any intrinsic value of their own and lack any of the attributes of a currency, according to the report.

11. India improved its ranking in the Global Innovation Index to _________.

A. 40th
B. 52nd
C. 67th
D. 88th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. 52nd

Explanation: GII ranks 129 economies based on 80 indicators. Switzerland retained its number-one spot on the index. This is the first time that the GII has been launched in Asia.

12. The Singapore-headquartered Global Indian International School (GIIS) will launch India’s first SMART campus in _______.

A. Pune
B. Chandigarh
C. Kochi
D. Hyderabad
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Pune

Explanation: It is worth noting that GIIS plans to introduce the same pedagogy and initiatives at all its existing campuses in India. GIIS was founded in 2002. It will invest over Rs 420 crore over the coming years towards this.

13. PENCIL portal, sometimes seen in the news, is associated with which among the following?

A. Women Empowerment
B. Child Labour
C. Renewable Energy
D. Terrorism
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Child Labour

Explanation: PENCIL stands for Platform for Effective Enforcement for No Child Labour. It is an electronic platform that aims in achieving the target of child labour free society. The PENCIL Portal has various components:
– Child Tracking System
– Complaint Corner
– State Government
– National Child Labour Project
– Convergence

14. World Hepatitis Day is recognized annually on ______.

A. July 27th
B. July 28th
C. July 29th
D. July 30th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. July 28th

Explanation: This day aims to raise global awareness of hepatitis. 28th July is the birthday of Nobel-prize winning scientist Dr Baruch Blumberg. He discovered hepatitis B virus (HBV).

15. The Congress-JD(S) coalition government in Karnataka headed by ___________ collapsed, after losing a vote of confidence in the assembly.

A. HD Kumaraswamy
B. Vajubhai Vala
C. P R Ramesh Kumar
D. B S Yeddyurappa
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. HD Kumaraswamy

Explanation: This has set the stage for the BJP’s return to power in Karnataka. It is worth noting that Kumaraswamy was asked to continue as caretaker chief minister till alternative arrangements are made. The coalition lost the trust vote 99-105.



Print Friendly, PDF & Email