Daily GK & Current Affairs Quiz– 24th July 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 24th July 2019

GK & Current Affairs Questions – July 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 24th July 2019. GK & Current Affairs Today Questions June 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz July 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – July 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 24th July 2019


1. Defence Minister Rajnath Singh recently inaugurated two strategically important bridges in Kathua and Samba districts of Jammu and Kashmir built under _________.

A. Project Sampark
B. Project Ayush
C. Project Muskaan
D. Project Khushaali
E. None of these

Spoiler title

Correct Answer – A. Project Sampark

Explanation: The Ujh bridge in Kathua is the longest constructed by the Border Roads Organisation. It has been built at a cost of Rs 50 crore. While, the Basantar bridge in Samba has been built at a cost of Rs 41.7 crore over Basantar river.

2. India observed the 113th birth anniversary of Chandra Shekhar Azad on _______.

A. July 21
B. July 23
C. July 25
D. July 27
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. July 23

Explanation: The revolutionary leader was born on 23 July, 1906 in Bharva, Madhya Pradesh. was the mentor to freedom fighter Bhagat Singh. He was arrested when he was only 15-year-old for his pro-freedom activities.

3. Who became the sixth Indian to be inducted into the ICC Cricket Hall of Fame?

A. Rahul Dravid
B. Sachin Tendulkar
C. Virat Kohli
D. Saba Kareem
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sachin Tendulkar

Explanation: After Bishan Singh Bedi, Kapil Dev, Sunil Gavaskar, Anil Kumble and Rahul Dravid, Tendulkar is the 6th Indian to be inducted. He is the only batsman who has scored 100 international centuries. It is worth noting that he retired in November 2013.

4. Who has been nominated for the International Association of Athletics Federation’s (IAAF) ‘Veteran Pin’?

A. PT Usha
B. Sania Mirza
C. Mary Kom
D. Jwala Gutta
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. PT Usha

Explanation: PT Usha is often called the “queen of track and field”. She became the first Indian to reach the finals of the 400m hurdles in the 1984 Los Angeles Olympics.

5. ___________ embarked on a two-month-long Sagar Maitri Mission-2 from Southern Naval Command in Kochi.

A. INS Sagardhwani
B. INS Viraat
C. INS Shakti
D. INS Vikramaditya
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. INS Sagardhwani

Explanation: Sagar Maitri is DRDO’s unique initiative which aligns with the broad objective of Modi’s policy declaration SAGAR. It has been designed and developed by the Naval Physical and Oceanographic Laboratory.

6. _________is set to be the first recipient of local currency financing by the Asian Infrastructure and Investment Bank (AIIB).

A. India
B. China

Correct Answer – A. India

Explanation: India is the second largest shareholder of Beijing-based AIIB. It is worth noting that the trade war has raised concerns about currency fluctuations because of exposure to US dollar-denominated loans.

[/su_spoiler]

7. Public procurement portal Government eMarketplace (GeM) and ______ signed a pact to set up a project management unit (PMU).

A. SAIL
B. Reliance Industries
C. L&T
D. Infosys
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. SAIL

Explanation: With this MoU, SAIL has become the first PSU (public sector undertaking) to establish GeM Organizational Transformation Team – Project Management Unit (GOTT-PMU). It aims to transform their procurement landscape.

8. Who has been deputed as the Joint Secretary to President Ram Nath Kovind at the Rashtrapati Bhavan?

A. Ajay Bhadoo
B. S Jaishankar
C. Sushma Swaraj
D. Hemant Bajwa
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer- A. Ajay Bhadoo

Explanation: Ajay has been the municipal commissioner of Vadodara since July 2018. It is worth noting that Bhadoo was conferred the Best Collector Award twice in 2008 and 2010.

9. ________ has developed a “smart agricopter” to eliminate manual spraying of pesticides in agricultural fields.

A. IIT-Madras
B. IIT-Bengaluru
C. IIT-Bombay
D. IIT-Delhi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. IIT-Madras

Explanation: Its current version is a hexacopter drone with the capacity to carry 15 liters of pesticide. It will allowing spraying pesticides 10 times faster. It must be mentioned here that the team has also got a Rs 10 lakh worth equity-less funding.

10. Coca-Cola India & South West Asia Chief Financial Officer _________ has been elevated to Vice President-M&A and New Ventures.

A. Jeff Bezos
B. Ramisha Mishra
C. Sarvita Sethi
D. Harsh Bhutani
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Sarvita Sethi

Explanation: She holds a BSc. (Joint Honors) in Economics & Accountancy from City University London. According to the company, she will provide leadership to business incubation through alternate revenue streams in new ventures.

11. Leading stock exchange BSE has inked a pact with ________ to encourage and support state’s micro, small and medium enterprises (MSMEs) to raise capital.

A. Haryana
B. Rajasthan
C. Maharashtra
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Haryana

Explanation: Through BSE SME, small companies can list and raise productive capital, gain visibility and credibility. MSME is also one of the major employment providing sectors in the state.

12. National Broadcasting Day is observed on __________.

A. 22nd July
B. 23rd July
C. 27th July
D. 28th July
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 23rd July

Explanation: On this day, the 1st ever radio broadcast went on the air from the Bombay Station. It is worth noting that All India Radio has 414 stations in 23 languages & broadcasts in 179 dialects. Currently, AIR is one of the largest broadcasting organisations worldwide.

13. Who has been appointed as the next Vice Chief of Army Staff (VCOAS)? 

A. Anil Vajpayee
B. Manoj Mukund Naravane
C. Sheetal Verma
D. Devraj Anbu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Manoj Mukund Naravane

Explanation: Naravane was commissioned into the 7th Sikh Light Infantry in June 1980. He succeeds Lt Gen D Anbu who retires on August 31.

14. Qualcomm, the world’s largest maker of smartphone chips, was fined _________ by the European Union for using predatory pricing.

A. $272 million
B. $371 million
C. $482 million
D. $590 million
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. $272 million

Explanation: Reportedly, the company had abused its dominance in the global market for 3G modem chips. Qualcomm is the world’s largest sixth largest chip supplier. This is not the first time the Qualcomm was fined for anti-competitive practices.

A. Malaysia
B. Bangladesh
C. Sri Lanka
D. Pakistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Sri Lanka

Explanation: It is worth noting that Sri Lanka, an island nation, had witnessed Easter Day bomb attacks on hotels and churches that killed more than 250 people. Notably, Islamic State claimed responsibility for the attacks.



Print Friendly, PDF & Email