Daily GK & Current Affairs Quiz– 23rd July 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 23rd July 2019

GK & Current Affairs Questions – July 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 23rd July 2019. GK & Current Affairs Today Questions June 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz July 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – July 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 23rd July 2019


1. _______ captured 17 spies working for the US intelligence agency, the CIA, and some have been sentenced to death.

A. Iran
B. Saudi Arabia
C. Syria
D. Sri Lanka
E. None of these

Spoiler title

Correct Answer – A. Iran

Explanation: There have been months of growing tension between Iran and USA since tighter US sanctions came into effect. Earlier in June too, Iran claimed it had broken up an alleged CIA spy ring. But President Trump dismissed the claims as “more lies and propaganda”.

2. Who became India’s first gold-medallist at the President’s Cup boxing tournament after getting a walkover in the finals in Astana, Kazakhstan?

A. Shiva Thapa
B. Mukesh Agnihotri
C. Zakir Hussain
D. Abdullah Yameen
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Shiva Thapa

Explanation: Thapa had defeated Kyrgyzstan’s Argon Kadiribekuulu (4-1) in the last-four stage bout. This was India’s 1st ever gold medal at this tournament since its inception in 2006.

3. Yukiya Amano has passed away recently. He was the director general of _____.

A. UNESCO
B. IAEA
C. BRICS
D. AIIB
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. IAEA (International Atomic Energy Agency)

Explanation: He had wide experience in disarmament, non-proliferation diplomacy and nuclear energy issues. He was extensively involved in negotiations over Iran’s nuclear program.

4. Who has been appointed as the Commonwealth Table Tennis Federation?

A. Vivek Kohli
B. MP Sharma
C. Alok Verma
D. Sanjay Kapoor
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Vivek Kohli

Explanation: It is worth noting that the CTTF elections were held in Bhubaneswar. In addition to this, M P Singh has been elected as its secretary general. The CTTF president’s post is held by Dushyant Chautala.

5. _________ is to set up country’s first state-of-the-art Space Systems Park.

A. Tamil Nadu
B. West Bengal
C. Assam
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Kerala

Explanation: Kerala government will transfer around 20 acres as lease to the Kerala State Information Technology Infrastructure Ltd. The project will be implemented by the Electronics and IT department.

6. _______ unveiled the country’s first prototype of a body protector for women personnel.

A. CRPF
B. BSF
C. NSG
D. Assam Rifles
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. CRPF

Explanation: The “gender-specific protective gear” weighs 6 kg. The prototype has been developed by CRPF in collaboration with the Defence Institute of Physiology and Allied Sciences.  It is worth noting that CRPF has about 8,000 women personnel in its combat ranks.

7. Paramarsh scheme, sometimes seen in the news, is associated with _______.

A. HRD Ministry
B. Finance Ministry
C. Corporate Affairs Ministry
D. MSME Ministry
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. HRD Ministry

Explanation: To promote Quality Assurance in Higher Education, this scheme is primarily for mentoring NAAC Aspirant Institutions. It is worth noting that it will be operationalized through a “Hub & Spoke” model. Reportedly, this scheme will target 1000 Higher Education Institutions.

8. Pi Approximation Day is celebrated worldwide on _______ every year.

A. 12th July
B. 18th July
C. 22nd July
D. 30th July
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 22nd July

Explanation: Pi can be expressed as the fraction 22/7. And, 22nd July could also be written as 22 July or 22/7. Pi Approximation Day is also known as Casual Pi Day. The mathematical constant pi is normally designated as a Greek letter.

9. Ntangki National Park, sometimes seen in the news, is in _________.

A. Nagaland
B. Assam
C. UP
D. Andhra Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Nagaland

Explanation: This park is located about 35 kms from Dimapur, Peren district. Ntangki National Park was declared a national park in the year 1993. The Park is also referred to as Intanki National Park.

10. Chandrayaan 2 will make India the _______ country to soft land on the lunar surface.

A. 2nd
B. 4th
C. 5th
F. 6th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. 4th

Explanation: After Russia, America and China, India is to become the 4th country to do so. It was launched from Satish Dhawan Space Centre at Sriharikota, Andhra Pradesh. The spacecraft weighs around 3,850 kg. It comprises an orbiter, the lander and the rover. It is worth noting that the Chandrayaan-2 has 13 payloads in total.

11. India’s Lightest Bullet Proof Jacket __________ was launched at the International Police Expo 2019.

A. Bharat Kavach
B. Virat Kavach
C. Bhabha Kavach
D. Vikram Kavach
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Bhabha Kavach

Explanation: Reportedly, Bhabha Kavach is built from layers of high-density thermo-sealed polyethelene. It is worth noting that this Kavach has four hard armour plates, which protect the wearer from the front, back, and either side.

12. 11th edition of the biennial DefExpo will be held in ______.

A. Ahmedabad
B. Mumbai
C. Lucknow
D. Chandigarh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Lucknow

Explanation: It is worth noting that Uttar Pradesh is going to host the biennial show for the first time ever. It is excellent opportunity for the defence sector to showcase its capabilities to the world. Its theme will be ‘India: The Emerging Defence Manufacturing Hub’.

13. The Health Ministry has ordered a ban on using antibiotic _______ in food-producing animals, poultry and aqua farms. 

A. Colistin
B. Bacitracin
C. Erythromycin
D. Tylosin
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Colistin

Explanation: This move is likely to curb the growing problem of antimicrobial resistance in humans through animals. Colistin is a kind of “reserve” antibiotic. So, it is supposed to be considered a “last-resort” option in treatment, according to WHO.

14. Nishagandhi Monsoon Ragas, the five-day annual music festival, has been recently inaugurated in ______.

A. Kerala
B. Maharashtra
C. UP
D. Punjab
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Kerala

Explanation: It will feature both vocalists and instrumentalists of various streams. The fest brings a rare treat of classical and ethnic musical traditions of the sub-continent.

15. Union Minister Dr Harsh Vardhan recently inaugurated the Next Generation Sequencing (NSG) facility at the Centre for Cellular and Molecular Biology in _______.

A. Kochi
B. Hyderabad
C. Bengaluru
D. Gandhinagar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Hyderabad

Explanation: The Next Generation Sequencing (NSG) would help prenatal genetic screening and counselling. It is worth noting that the machine has been acquired at a cost of Rs. 8 crore. It can sequence 18,000 samples in 8 minutes.



Print Friendly, PDF & Email