Daily GK & Current Affairs Quiz– 22nd July 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 22nd July 2019

GK & Current Affairs Questions – July 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 22nd July 2019. GK & Current Affairs Today Questions June 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz July 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – July 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 22nd July 2019


1. ____________ is set to become the first foreign bank to launch operations at International Financial Services Centre (IFSC) located in Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City).

A. Standard Chartered
B. Barclays Bank
C. Deutsche Bank
D. DBS Bank
E. None of these

Spoiler title

Correct Answer – A. Standard Chartered

Explanation: The bank has received in-principle approval to set up its IFSC banking unit (IBU) in GIFT IFSC. It must be mentioned here that the banking business at GIFT IFSC has seen a 167% jump in the span of 2 years.

2. The government has decided to declare all lanes at toll fee plaza on national highways as ‘FASTag lanes’ from ________.

A. October 15
B. November 1
C. December 1
D. December 31
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. December 1

Explanation: FASTag is a prepaid tag that enables automatic deduction of toll charges. It is worth noting that NHAI has also been asked to identify and resolve logistics.

3. Senior Congress leader Sheila Dikshit passed away. She was the longest-serving CM of _______.

A. Delhi
B. Haryana
C. Uttarakhand
D. HP
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Delhi

Explanation: Smt. Dixit lost the 2013 Delhi state elections after ruling for 3 consecutive terms. It is worth noting that Delhi government declared a two-day mourning as a mark of respect. She had served as Delhi’s chief minister for 15 years from 1998-2013. She ushered in an era of all-round development that transformed the capital into a world class capital.

4. First Meeting of BRICS Vice-Ministers of Agriculture has been hosted by ________ recently.

A. China
B. Brazil
C. India
D. South Africa
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Brazil

Explanation: The BRICS Vice-Ministers reiterated the 5 priority areas by the Joint Action Plan (2017-2020). Indian Delegation led by Shri Sanjay Agarwal, Secretary, Department of Agriculture, participated in this meet.

5. Who has become Israel’s longest-serving prime minister?

A. David Ben Gurion
B. Benjamin Netanyahu
C. Avichai Mandelbli
D. John Dane
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Benjamin Netanyahu

Explanation: The title was earlier held by the country’s founding father and first leader (David Ben-Gurion). He still needs to win a September election and survive the impending corruption cases to continue his tenure.

6. Indian government has approved a sum of Rs _________ for a Central Sector Scheme named ‘Implementation of Agriculture Export Policy’.

A. 206.8 crore
B. 316.8 crore
C. 725.8 crore
D. 1006.8 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 206.8 crore

Explanation: The above mentioned scheme aims to double farmers’ income by the year 2022. It also requires outlay for:
– Post-harvest infrastructure in the clusters
– Capacity building
– Funding towards Public Private Partnership for Integrated Agriculture Development (PPP-IAD) & laboratories

7. Prime Minister Ramush Haradinaj has resigned recently. He was the PM of which among the following countries?

A. Ukraine
B. Spain
C. Kosovo
D. Greenland
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Kosovo

Explanation: Haradinaj served as a rebel commander in the 1998-1999 Kosovo conflict. He has been tried and acquitted twice at the UN tribunal. His decision came as a war crimes court in The Hague summoned him for questioning as a suspect.

8. Pakistan would allow _____ Sikh pilgrims per day throughout the year to visit Gurudwara Kartarpur Sahib.

A. 2500
B. 5000
C. 7500
D. 10,000
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer- B. 5000
Explanation: The corridor will connect Darbar Sahib (Pakistan) with Dera Baba Nanak shrine (India). Moreover, it will facilitate visa-free movement of Indian Sikh pilgrims to visit Kartarpur Sahib.

9. A team of researchers at __________ has built what they describe as a Ramanujan machine.

A. Israel Institute of Technology
B. IIM
C. DRDO
D. ISRO
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Israel Institute of Technology

Explanation: It has been named so as the algorithm reflects the way Srinivasa Ramanujan worked during his brief life. Reportedly, Ramanujan machine is an algorithm that automatically generates conjectures for fundamental constants.

10. Who will assume the role of Chairman of the Board of Management of BMW AG?

A. Oliver Zipse
B. Harald Krüger
C. Anita Bhatia
D. Norbert Reithofer
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Oliver Zipse

Explanation: Zipse has been a member of the Board of Management of BMW AG since 2015. It must be noted here that Zipse began his professional career in the company in 1991 as a trainee.

11. Christine Lagarde will step down as managing director of __________.

A. UNICEF
B. WTO
C. IMF
D. AIIB
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. IMF

Explanation: Reportedly, Ms Lagarde would leave the IMF on 12 September. She is also known as the “rock star” of international finance. It must be noted here that she began her career as a lawyer before moving into politics. This decision came after representatives of 28 European countries picked her as next president of the ECB.

12. __________ has topped the list of “most digitised cities” accounting for highest card payments in a study conducted by payments solution company Razorpay.

A. New Delhi
B. Pune
C. Chandigarh
D. Bengaluru
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Bengaluru

Explanation: In terms of “most digitised cities”, Bengaluru is followed by Hyderabad, Mumbai, Pune and Delhi, according to the Era of Rising Fintech Report. The report has been released by Razorpay Software Pvt Ltd.

13. The US Federal Trade Commission has imposed a _________ penalty on Facebook for the Cambridge Analytica scandal, as per media reports. 

A. $5 billion
B. $10 billion
C. $25 billion
D. $50 billion
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. $5 billion

Explanation: The FTC’s investigation was launched in March 2018. It is worth noting that, reportedly Cambridge Analytica had improperly obtained the private information of more than 50 million Facebook users.

14. ________ has received Nabard’s award for outstanding performance in terms of self-help group (SHG) linkage in Tamil Nadu for 2018-19.

A. Repco MFI
B. Sonata MFI
C. Samasta MFI
D. Madura MFI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Repco Micro Finance

Explanation: Repco Micro Finance currently operates from 90 branches in Tamil Nadu and Puducherry. It is worth noting that Repco Micro Finance is an NBFC-MFI that is promoted by Repco Bank.

15. The government has recently permitted the export of _________ raw sugar under its tariff-rate quota to US.

A. 1,239 tonnes
B. 1,809 tonnes
C. 3,200 tonnes
D. 5,130 tonnes
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 1,239 tonnes

Explanation: TRQ ( Tariff Rate Quota ) is a quota for a volume of exports that enter the US at relatively low tariffs. According to DGFT, additional quantity (1,239 tonnes) of raw cane sugar to be exported to US up to September 30 has been notified.



Print Friendly, PDF & Email