Daily GK & Current Affairs Quiz– 20th July 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 20th July 2019
IBPS PO Free Mock Test 2019

GK & Current Affairs Questions – July 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 20th July 2019. GK & Current Affairs Today Questions June 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz July 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – July 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 20th July 2019


1. U.S. authorities finally began the process of excluding ________ from the F-35 program due to its decision to acquire the Russian S-400 air defense system.

A. India
B. Turkey
C. Pakistan
D. South Africa
E. None of these

Spoiler title

Correct Answer – B. Turkey

Explanation: It is worth noting that by 2020, the industrial participation of Turkey in the F-35 program will be completely withdrawn. It must be mentioned here that the F-35 stealth fighter jet is the world’s most advanced jet fighter.

2. Mindtree Ltd. has appointed _______ as the company’s new non-executive chairman.

A. AM Naik
B. Satish Mishra
C. Pankaj Sharma
D. Anil Kapoor
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. AM Naik

Explanation: A few days ago, L&T became the new promoter of Mindtree after buying a 60.59% stake. It is worth mentioning that Naik has been the group chairman of L&T for the past 20 years.

3. The year-old Ebola epidemic in ______ is now considered a global health emergency, according to the World Health Organization.

A. Democratic Republic of Congo
B. Kenya
C. South Korea
D. Zimbabwe
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Democratic Republic of Congo

Explanation: WHO has declared this crisis a “public health emergency of international concern”. The outbreak, being the second largest in history, started in August 2018.

4. The sixth tranche of CPSE ETF has been subscribed over two times. Expand ETF.

A. Exchange Traded Fund
B. Emission Tracking Fund
C. Electric Trading Funded Securities
D. Event Term Fund
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Exchange Traded Fund

Explanation: The CPSE ETF tracks shares of 11 central public sector enterprises (CPSEs). It is worth mentioning that the government aims to raise record Rs 1.05 lakh crore through disinvestment in 2019-20. For institutional investors, the issue opened for subscription on July 18.

5. _______ has signed an agreement with India to upgrade tracks in a key railway segment connecting the north and south at a cost of $ 91.26 million.

A. Sri Lanka
B. Malaysia
C. Maldives
D. Bangladesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sri Lanka

Explanation: The agreement comes as part of India’s support to develop railways of Sri Lanka. So far, India committed Lines of Credit worth $1.3 billion. The terms of the agreement, include:

– Interest rate of 1.75 %
– Grant element of 31.37 %
– Repayment period of 20 years (Along with a five-year moratorium)

6. ________ have been suspended from the ICC with immediate effect.

A. Pakistan
B. Zimbabwe
C. India
D. South Africa
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Zimbabwe

Explanation: Zimbabwe Cricket was in breach of Article 2.4 (c) and (d) of the ICC Constitution. It is worth noting that Zimbabwe Cricket had been unable to provide a process for conducting free and democratic elections.

7. Larsen and Toubro Infotech Ltd has signed a definitive agreement to acquire Bengaluru-headquartered Lymbyc Solutions Pvt. Ltd for _________.

A. Rs 38 crore
B. Rs 77 crore
C. Rs 63 crore
D. Rs 102 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rs 38 crore

Explanation: Lymbyc is a specialist AI machine learning and advanced analytics company. It has customers in the U.S., U.K., Africa, and India. It is worth noting that Lymbyc is the fifth acquisition by L&T Infotech.

8. ________ recently launched a new digital platform ‘InstaBIZ’ curated specially for MSMEs.

A. HDFC
B. ICICI
C. PNB
D. DCB Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. ICICI

Explanation: This first-of-its-kind comprehensive digital platform will provide:

– Instant overdraft facility (upto Rs 15 lakh)
– Business loans
– Easy bulk collection & payments
– Automatic bank reconciliation
– Export-import transactions

Additionally, MSMEs, can also download ‘InstaBIZ’ to enjoy its unparalleled convenience.

9. National Disaster Management Authority (NDMA) conducted the largest Mock Exercise on floods in _________.

A. UP
B. Haryana
C. Tamil Nadu
D. Telangana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. UP

Explanation: This exercise is a part of the Centre’s 100-day Action Plan on disaster preparedness. This exercise was preceded by an orientation-cum-coordination conference. It helped improve the administration’s capacity in mobilising resources.

10. India’s first garbage cafe has been inaugurated in which among the following states?

A. Haryana
B. Jammu & Kashmir
C. Chattisgarh
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Chattisgarh

Explanation: Under this program, any person fetching a kilo of plastic waste will be assured of a full meal. The Garbage Cafe scheme is linked to the Government’s flagship campaign ‘Swachh Bharat Abhiyan’. The budget has allocated Rs 5 lakhs for the Garbage Café Scheme.

11. India’s ambitious second mission to the Moon, Chandrayaan-2 will now lift off on ________.

A. July 20
B. July 22
C. July 24
D. July 26
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. July 22

Explanation: Reportedly, the launch will now take place from Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota at 2.43 pm. It must be mentioned here that due to technical snag, Chandrayaan-2 launch was called off on July 15. It will take 54 days to accomplish the task of landing on the Moon.

12. Reliance Brands has completed acquisition of British toy retailer Hamleys for about __________ in an all-cash deal.

A. ₹620 crore
B. ₹920 crore
C. ₹1522 crore
D. ₹2514 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. ₹620 crore

Explanation: Hamleys was founded in London in 1760. It is one of the world’s oldest retailers of toys. Through a special purpose vehicle (SPV) company set up in UK, Reliance Brands, a subsidiary of Reliance Industries, has completed this acquisition.

13. India’s long-distance runner Sanjivani Yadav has been suspended for _________by the IAAF’s Athletics Integrity Unit (AIU) for a doping violation.

A. 1 year
B. 2 years
C. 4 years
D. 5 years
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2 years

Explanation: Yadav has won the 10,000m bronze at the 2019 Asian Championships. In addition to this, 5000m bronze was also won in 2017. She has been tested positive for probenecid (a banned substance under the category Diuretics and Masking Agents).

14. Athivaradar festival, sometimes seen in the news, is being held in which among the following states?

A. Odisha
B. Tamil Nadu
C. West Bengal
D. UP
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Tamil Nadu

Explanation: The 48-day festival commenced on July 1 and will go on till August 17. Athivaradar is a 9-feet idol made out of the fig tree. This fest came in the spotlight after 4 people died in a stampede there.

15. Bulgarian lawmakers recently ratified a hefty 1.3-billion US Dollar deal to buy eight F-16 fighter jets from _____.

A. US
B. France
C. Israel
D. Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. US

Explanation: Reportedly, it is Bulgaria’s biggest military equipment purchase. Lockheed Martin is the US manufacturer of the F-16s. According to the sources, US is expected to cover $60 million of the maintenance and pilot training costs.



Print Friendly, PDF & Email