Daily GK & Current Affairs Quiz– 15th July 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 15th July 2019

GK & Current Affairs Questions – July 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 15th July 2019. GK & Current Affairs Today Questions June 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz July 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – July 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 15th July 2019


1. According to the global MPI 2019 report, between 2005-06 and 2015-16, _______ lifted 271 million out of poverty.

A. India
B. Pakistan
C. Saudi Arabia
D. Iran
E. None of these

Spoiler title

Correct Answer: A. India

Explanation:  The global MPI (Multidimensional Poverty Index) tracks 101 nations on deprivations across 10 indicators. India and Cambodia reduced their MPI values the fastest. India’s MPI value reduced to 0.123 in 2015-16.

2. Which social networking app has launched an anti-cyber bullying campaign for the LGBTQ community?

A. Grindr
B. Blued
C. Queer
D. Bigo
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Blued

Explanation: This initiative educates viewers on the measures one must take to be safe on online dating sites It has also launched 24×7 helpline numbers to report any untoward incidents. Notably, Blued is a Gay social networking app.

3. Multinational pharmaceutical group Wockhardt has conferred a lifetime achievement award to _________.

A. Narendra Modi
B. Rahul Gandhi
C. Amartya Sen
D. Kailash Satyarthi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Kailash Satyarthi

Explanation: Satyarthi was felicitated by Group Chairman Dr. Habil Khorakiwala. Mr. Kailash kickstarted his efforts in the field when he founded the Bachpan Bachao Andolan in 1980s. He has rescued over 88,000 bonded and trafficked children.

4. The Ombilin coal mine in Sawahlunto, West Sumatra, located in which among the following countries has been named a World Heritage site by UNESCO?

A. Indonesia
B. Malaysia
C. Myanmar
D. India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Indonesia

Correct Answer – A. Indonesia

Explanation: During the 43rd session of the UNESCO World Heritage Committee in Baku, Azerbaijan, this decision was taken. It was, reportedly, first discovered by Dutch William Hendrik de Greeve (a Dutch geologist).

5. Which among the following countries imported medicines worth ₹136 crore from India in 2019, according to the reports?

A. Sri Lanka
B. Pakistan
C. Iraq
D. Afghanistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Pakistan

Explanation: The imported medicines included life-saving drugs, tablets, vaccines & syrups. Pakistan Health Ministry announced these figures in the Senate.

6. Kalyani Rafael Advanced Systems (KRAS), has received its first major order worth ___________ from overseas partner Rafael to make Barak 8 missile kits.

A. $100 million
B. $200 million
C. $300 million
D. $400 million
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. $100 million

Explanation: The order is associated with the production of 1,000 units of Barak 8 MR-SAM missile kits over the next 4 years. It is worth noting that KRAS is a joint venture between Kalyani Group & Rafael Advanced Defense Systems.

7. _______ and National Skill Development Corporation (NSDC) have collaborated to celebrate ‘World Youth Skills Day 2019’ by launching an in-app campaign ‘Skills4All’. 

A. TikTok
B. Snapchat
C. Twitter India
D. Microsoft
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. TikTok

Explanation: NSDC has joined hands with TikTok to leverage the platform & make aware its 200 million users. It is worth noting that TikTok has become the preferred platform for expression of India’s digital savvy youth.

8. __________ along with its European partners formally inaugurated a new metal dome encasing the destroyed reactor at the infamous Chernobyl plant.

A. Ukraine
B. UK
C. Poland
D. Germany
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ukraine

Explanation: The 1.5 billion euro ($1.7 billion) structure has been sponsored by 45 countries. It has to undergo a year-long pilot operation period.

• The project was partly funded by the European Bank for Reconstruction and Development.

• It has been branded as the world’s largest moveable metal structure.

• The Chernobyl nuclear power station was the scene of civilian nuclear accident in 1986.

9. Cricketer-turned-politician Navjot Singh Sidhu has resigned from the state cabinet. He was a minister in which among the following states?

A. Haryana
B. UP
C. Maharashtra
D. Gujarat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Since the 2019 Lok Sabha polls, Punjab CM Amarinder Singh and Mr. Sidhu have been at loggerheads. Reportedly, he had been upset over the Cabinet reshuffle last month.  Notably, Sidhu had joined the Congress in 2017 after quitting the BJP.

10. __________ agreed to allow year-long visa-free access to Indian pilgrims to the holy Gurudwara of Kartarpur.

A. Afghanistan
B. Pakistan
C. Saudi Arabia
D. Malaysia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Pakistan

Explanation: The second formal meeting between the two sides ( India & Pakistan ) was organized recently. The work is expected to be completed by October 31 this year. It is worth noting that the last scheduled meeting was cancelled over objections over pro-Khalistan elements. India has asked for consular presence at Kartarpur Sahib Gurudwara.

11. ________ is set to become the first state in India to manufacture electric cars.

A. Kerala
B. UP
C. West Bengal
D. Tamil Nadu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Tamil Nadu

Explanation: Tamil Nadu might get this coveted distinction as Hyundai is planning for its Chennai facility the same. Other facts to be noted are as follows:
• The state is aiming to attract Rs 10,000 crore in defence sector on five years.

• Tamil Nadu ranks 3rd in the amount of invested capital in the industrial sector.

12. Risco Caído and the cultural landscape of the sacred mountains of Gran Canaria, located in ________, has been declared as a Unesco World Heritage Site.

A. Israel
B. Kenya
C. Sudan
D. Spain
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Spain

Explanation: Risco Caído show the culture of the ancient island populations. While, the Sacred Mountains of Gran Canaria are a cultural landscape: formed by 1,500 caves & a thousand rocky pubic triangles.

13. Maritime Anti-Corruption Network (MACN) has recently launched __________ to reduce and eliminate integrity issues and bottlenecks to trade during operations in Indian ports.

  1. Port Integrity
  2. Sagarmala
  3. Marine 2020
  4. Blue Beach
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Port Integrity

Explanation: This campaign is a collective action of MACN, international organizations, ans industry stakeholders. It includes:
1. Implementation of integrity training for port officials
2. Establishment of clear escalation and reporting processes

14. Mozu-Furuichi Tumulus Clusters, have been recently added to the World Cultural Heritage site. They are in _____.

A. Japan
B. South Africa
C. Russia
D. US
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Japan

Explanation: The WHC (World Heritage Committee) decided to include a group of ancient tombs to UNESCO’s World Cultural Heritage List. It represents an ancient burial system and the hierarchy of society at the time. With this, the island nation will now have 19 World Cultural Heritage sites in addition to 4 World Natural Heritage sites.

15. World Youth Skills Day is observed on ______.

A. 14th July
B. 15th July
C. 16th July
D. 17th July
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 15th July

Explanation: This day highlights the current rising joblessness among youth, besides the steps, that need to be taken to curb this. This day becomes important as young people are the drivers of a sustainable future.



Print Friendly, PDF & Email