Daily GK & Current Affairs Quiz– 12th July 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 12th July 2019

GK & Current Affairs Questions – July 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 12th July 2019. GK & Current Affairs Today Questions June 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz July 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – July 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 12th July 2019


1. __________ has defied the global trend in the battle against measles, with the country declared free of the highly infectious disease by the WHO.

A. Maldives
B. India
C. Pakistan
D. Sri Lanka
E. None of these

Spoiler title

Correct Answer – D. Sri Lanka

Explanation: The last case of measles was reported by the country caused by an indigenous virus in 2016. In WHO South-East Asia Region, Sri Lanka is the 4th country after Bhutan, Maldives and Timor-Leste, to eliminate measles.

2. According to the “Global Prime Office Occupancy Costs”, ________ continues its position to be the most expensive location in the world for the second consecutive year. 

A. Hong Kong
B. Karachi
C. New Delhi
D. Mumbai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Hong Kong

Explanation: The report tracks the cost of leasing prime office space globally. Notably, 6 of the world’s 10 most expensive office markets are found in Asia.

3. India’s first cow sanctuary will be privatised by the Congress-led government. It is located in _______.

A. UP
B. Madhya Pradesh
C. Telangana
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Madhya Pradesh

Explanation: It was set up by Madhya Pradesh government in 2017. Around 4,000 cows are living in the sanctuary.

4. __________ is to introduce an ‘eco-tax’ on all outgoing flights from 2020.

A. UK
B. India
C. France
D. Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bahrain

Explanation: The  decision was made by France’s ecological defence council. This will encourage a more environmentally-friendly approach to travel.

5. The UNESCO World Heritage Committee added Dilmun Burial Mounds located in _________ to the World Heritage List for its “globally unique characteristics.”

A. India
B. Pakistan
C. Bahrain
D. Saudi Arabia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bahrain

Explanation:
The burial grounds, include 21 archeological sites built between 2050 and 1750 BC.The Dilmun Burial Mounds is Bahrain’s third World Heritage Site.

6. India recently handed over prefabricated 200 houses to __________, under RSDP for $25 million.

A. Bangladesh
B. Myanmar
C. Maldives
D. Sri Lanka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Myanmar

Explanation: It is worth mentioning that India had signed into a development pact for Rakhine State in Myanmar in 2017.

7. _______ will host the 44th session of the World Heritage Committee in 2020.

A. India
B. China
C. Spain
D. Germany
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. China

Explanation: Fuzhou, a Chinese city, will host the 44th session of the World Heritage Committee in 2020. It is worth mentioning that the World Heritage List now features 1,121 sites in 167 countries.

8. Who became the first Indian woman track and field athlete to clinch a gold medal in the World Universiade?

A. Dutee Chand
B. Hima Das
C. Meenakshi Pawar
D. Gurleen Kaur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Dutee Chand

Explanation: Chand is a student at Kalinga Institute of Industrial Technology, Bhubaneswar. She clocked 11.32 seconds to win the gold.

9. ___________ announced Rs 7 lakh as compensation to families of farmers who committed suicide in the last five years.

A. Telangana
B. Andhra Pradesh
C. MP
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Andhra Pradesh

Explanation: It is worth noting that between 2014 and 2019, approximately 1,513 farmers had killed themselves.

10. Union Budget 2019 has proposed to tax buyback of shares by companies at _____.

A. 5%
B. 10%
C. 20%
D. 25%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. 20%

Explanation: This decision may nudge companies to payout surpluses through dividends (rather than buybacks). It is worth noting that under buyback, a company repurchases a certain amount of its outstanding shares.

11. Menstrual Hygiene Scheme, sometimes seen in the news, is for adolescent girls in the age group of ______.

A. 8-16
B. 9-17
C. 10-19
D. 12-21
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. 10-19

Explanation: The scheme was initially implemented in 2011. It aims to increase awareness among adolescent girls on Menstrual Hygiene.

12. Indian Haj mission in Saudi Arabia has adopted digital technology to reach out to a large number of pilgrims as part of which among the following initiatives?

A. Sagarmala
B. New India
C. Jan Dhan
D. Digital India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Digital India

Explanation: India is trying to form a bridge with the pilgrims to facilitate a smooth Haj operation, besides receiving grievances and feedbacks to improve the service.

13. Reliance Industries Ltd (RIL) went past _____ to become the most-valued firm in terms of market valuation.

A. TCS
B. Infosys
C. L&T
D. MindTree
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. TCS

Explanation: It is worth mentioning that the m-cap of companies changes daily with stock price movement. In the list of top-five domestic firms, RIL was placed at the top followed by TCS, HDFC Bank, HDFC and HUL.

14. _______ has been awarded the best innovation award in Indian Railways for the 2018-19 fiscal, for ‘Plan Bee.’

A. South Central Railway
B. Eastern Railway
C. Northeast Frontier Railway
D. South Central Railway
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Northeast Frontier Railway

Explanation: It is an amplifying system to keep wild elephants away from railway tracks. It is worth mentioning that a mix of Plan Bee and other measures have helped them.

15. Global Study on Homicide 2019 has been recently published by _______.

A. WHO
B. UNODC
C. IMF
D. UNICEF
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. UNODC

Explanation: The 2017 average global homicide rate masks dramatic regional variations. Globally, some 81% of homicide victims recorded in 2017.



Print Friendly, PDF & Email