Daily GK & Current Affairs Quiz– 11th July 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 11th July 2019

GK & Current Affairs Questions – July 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 11th July 2019. GK & Current Affairs Today Questions June 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for LIC AAO, SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz July 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – July 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 11th July 2019


1. Rajya Sabha passed a statutory resolution for levying _______ duty on all goods exported from Pakistan.

A. 100%
B. 150%
C. 200%
D. 300%
E. None of these

Spoiler title

Correct Answer – C. 200%

Explanation: It approved the amendment in the first schedule of the Customs Tariff Act. It is worth noting that India had also withdrawn MFN status to Pakistan.

2. __________ reached Tangier in Morocco for a three-day visit, so as to establish India’s credentials as a net security provider in the Indo-Pacific region.

A. INS Virat
B. INS Shakti
C. INS Tarkash
D. INS Vayu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. INS Tarkash

Explanation: The move is a part of India’s continuous process to strengthen its military diplomacy. It aims to strengthen the friendship between India and Morocco.

3. Sharjah’s first Golden Card visa was issued to an Indian expat businessman __________.

A. Lalu Samuel
B. Rajni Saraf
C. Mukesh Khatri
D. Sajan Singh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Lalu Samuel

Explanation: The Golden Card is a 10-year long-term visa eligible for investors and entrepreneurs. The card-holders are entitled to various privileges and facilities.

4. Which among the following is set to be the first train to be operated by private players?

A. Delhi-Varanasi Tejas Express
B. Delhi-Noida Tejas Express
C. Delhi-Ahmedabad Tejas Express
D. Delhi-Lucknow Tejas Express
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Delhi-Lucknow Tejas Express

Explanation: It is worth noting that the Delhi-Lucknow Tejas Express was announced in 2016. And, the Railways might go ahead with its 100-day agenda of handing over its operations to the private sector.

5. Prosecco hills were added to the World Heritage list by the UN cultural organisation. They are located in ______.

A. Germany
B. Russia
C. Israel
D. Italy
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Italy

Explanation: They are home to the world-famous sparkling wine prosecco. This coveted designation safeguards the cultural landscape of this small agricultural area.

6. Pro-Khalistani group SFJ was banned by the government for its alleged anti-national activities. Expand SFJ.

A. Sikhs For Justice
B. Socialist Freedom Justice
C. Sikhism Foreign Justice
D. Social Freedom Fighter Society
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sikhs For Justice

Explanation: It is worth noting that as part of its separatist agenda, SFJ is pushing for Sikh Referendum 2020.

7. Reserve Bank of India (RBI) finalised a three-year roadmap/strategy named _________ to improve regulation and supervision. 

A. Utkarsh 2022
B. Niti 2022
C. Bharat 2022
D. Vikas 2022
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Utkarsh 2022

Explanation: It is in line with the global central banks’ plan to strengthen the regulatory mechanism. RBI’s budget for the July 2019—June 2020 period has also been approved.

8. Who will now be holding the full-time charge of the head of aviation regulator DGCA?

A. Sushil Shinde
B. Arun Kumar
C. Manohar Lal
D. Himansh Modi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer-  B. Arun Kumar

Explanation: Kumar is an IAS officer of 1989 batch of Haryana cadre. It is worth noting that the Appointments Committee of the Cabinet has approved his appointment.

9. Conservative party leader Kyriakos Mitsotakis was sworn in as new prime minister of ________.

A. Greece
B. Poland
C. Spain
D. UK
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Greece

Explanation: Kyriakos is the son of former Prime Minister Konstantinos Mitsotakis. It was Greece’s sixth general election since the global financial crisis in 2008.

10. 19th Commonwealth Foreign Affairs Ministers’ Meeting is to be held in _______.

A. London
B. Sydney
C. New Delhi
D. Lahore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. London

Explanation: The conclave will be held at the Commonwealth’s headquarters in Marlborough House.

11. Britain’s ambassador to the United States, _________, has resigned after a series of leaked diplomatic cables.

A. Kim Darroch
B. Boris Johnson
C. Alan Duncan
D. Geeta Mukherjee
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Kim Darroch

Explanation: This resignation comes owing to the release of confidential memos from the envoy in which he branded the U.S. president’s administration inept. This incident comes at a time when London is mired in the details of how and when to leave the EU.

12. Who was recently appointed as Head of Cricket at the National Cricket Academy (NCA)?

A. Sachin Tendulkar
B. Rahul Dravid
C. Gautam Gambhir
D. Shikhar Dhawan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rahul Dravid

Explanation: He will oversee all cricket related activities at NCA. He’ll also work closely with the National Men’s and Women’s Head Coaches.

13. According to new projections by UNESCO, one in four children in _______ will not be completing primary education by the 2030 deadline SDGs. 

A. India
B. Myanmar
C. Pakistan
D. Afghanistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Pakistan

Explanation: Pakistan will only be half-way to the target of 12 years of education for all, according to the new projections. On a global scale, it also underlines that the world will fail its education commitments without a rapid acceleration of progress.

14. The Second India-Russia Strategic Economic Dialogue (IRSED) was held in _________ recently. 

A. Moscow
B. Beijing
C. New Delhi
D. Mumbai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. New Delhi

Explanation: IRSED (India-Russia Strategic Economic Dialogue) focussed on six core areas of cooperation like tourism & connectivity, small & medium business support, transport infrastructure, digital transformation etc.

15. Union Cabinet has recently approved Grant of Organised _________ status to Indian Railway Protection Force (RPF).

A. Group A
B. Group Z
C. Group M
D. Group C
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Group A

Explanation: This decision will improve career progression of the officers & keep up their motivational level. It is worth noting that in 2012, Delhi HC had directed Railways to grant Group ‘A’ Service status to RPF.



Print Friendly, PDF & Email