Daily GK & Current Affairs Quiz – 31st December 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 31st December 2019

GK & Current Affairs Questions – 31st December 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 31st  December 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz December 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – December 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 31st December 2019


1.Finance Minister Nirmala Sitharaman launched _______, an e-auction platform to enable online auction of attached assets by banks.
A. eBkmay
B. eBksay
C. eBkuay
D. eBkray
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. eBkray

Explanation: The eBkray platform provides navigational links to all PSB e-auction sites. It also presents single-window access to information on properties up for e-auction. As on December 27, a total of 35,000 properties had been uploaded on the e-auction platform by PSBs.

2.A rhino believed to the world’s oldest has died at the age of 57 in _______.
A. South Africa
B. Zimbabwe
C. Tanzania
D. Kenya
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Tanzania

Explanation: Her health deteriorated from 2016 after hyena attacks, when she was taken into refuge. The life expectancy of rhinos is between 37 and 43 years in the wild.

3.Only ___ of the funds released under the Poshan Abhiyaan have been utilised by the State governments and the Union Territories.
A. 10%
B. 20%
C. 30%
D. 40%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 30%

Explanation: Until October 31, 2019, only 29.97% of the funds granted were used. Notably, Poshan Abhiyaant is the centre’s flagship programme which aims at improving nutritional outcomes among pregnant women, lactating mothers and children.

4.The Taliban’s ruling council has agreed to a temporary ceasefire in ________.
A. Iran
B. Syria
C. Turkey
D. Afghanistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Afghanistan

Explanation: Afghanistan has been ravaged by war since 2001 when a US-led coalition overthrew the Taliban. The ceasefire had been demanded by Washington before any peace agreement could be signed.

5.General ________ will be India’s first Chief of Defence Staff (CDS)
A. Bipin Rawat
B. Rajinder Singh
C. Hari Verma
D. Partha Sarth
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Bipin Rawat

Explanation: Rawat will take over as the nation’s first CDS or tri-service chief. As per the latest rules, a CDS can serve till the age of 65. The charter for CDS is quite vast. If implemented properly, it would led to synergy among the three services.

6._______ retained the top rank while Bihar was adjudged as the worst performer in Niti Aayog’s SDG India Index 2019.
A. Kerala
B. Telangana
C. MP
D. Uttarakhand
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Kerala

Explanation: India’s composite score improved from 57 in 2018 to 60 in 2019-20. According to ‘SDG India Index 2019’, Uttar Pradesh, Odisha and Sikkim have shown maximum improvement.

7.The total tree and forest cover in the country increased by ____ square kilometers in the last two years.
A. 3146
B. 4616
C. 5188
D. 6831
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 5188

Explanation: According to the report, the top three states in terms of forest cover are Karnataka, Andhra Pradesh and Kerala. The ISFR assesses the forest and tree cover, bamboo resources, carbon stock and forest fires.

8.NCP leader _______ was sworn in as Maharashtra’s deputy chief minister.
A. Ajit Pawar
B. Arun Chaudhary
C. Devendra Fadnavis
D. Sonal Chauhan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Ajit Pawar

Explanation: Ajit Pawar had earlier rebelled against his party and took oath as deputy CM along with Devendra Fadnavis as CM.

9.Jharkhand CM _____ decided to withdraw all sedition cases registered during the Pathalgadi movement.
A. Hemant Soren
B. Shivraj Chauhan
C. Amarinder Singh
D. Ajit Pawar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Hemant Soren

Explanation: Over its decision to amend Chhota Nagpur Tenancy Act and Santhal Pargana Tenancy Act, 1949, the BJP government faced massive protests from tribals in 2018. The Pathalgadi movement, a vociferous campaign, asserted that no project or programme can be implemented without the consent of the gram sabha.

10.________ is gearing up to drop the moniker “Holland” as it rebrands itself in 2020.
A. Netherlands
B. UK
C. Switzerland
D. Norway
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Netherlands

Explanation: The Netherlands will stop using Holland as its nickname come January. Holland is a region of the Netherlands, but the two names are often used interchangeably to describe the northern European country.

11.The Abu Dhabi Fund for Development, is providing _____ in development aid to the Hashemite Kingdom of Jordan.
A. $300 million
B. $700 million
C. $900 million
D. $1100 million
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. $300 million

Explanation: Hashemite kingdom hosts about 630,000 Syrian refugees, according to a UN estimate. This latest development in aid provision, highlights the “strong relations between the UAE and Jordan.

12._______ has agreed to hold a special foreign ministers’ meeting of the Organisation of Islamic Cooperation (OIC) devoted to Kashmir.
A. Saudi Arabia
B. Israel
C. Pakistan
D. Yemen
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Saudi Arabia

Explanation: This is an apparent move by the Gulf Kingdom to please Pakistan. It skipped a recent summit of Muslim nations in Malaysia. The OIC is a 57-member grouping of Muslim majority nations, including Pakistan.

13.______ will revise its historical regional GDP data under a unified accounting mechanism from early next year.
A. China
B. US
C. Russia
D. UK
E. None of these

Correct Answer: A. China

Explanation: The Chinese economy grew at an annual pace of 6.0% in the July-September quarter. The new mechanism will unify the standards and procedures for calculating national and local GDP.

[/su_spoiler]

14._____ will reach its goal of becoming a $5 trillion economy by 2026, making it the fourth biggest economy on the planet, according to a report by the UK-based Centre for Economics and Business Research.
A. India
B. Germany
C. China
D. UK
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. India

Explanation: According to a report by UK-based Centre for Economics and Business Research, India is expected to become the fourth largest economy by 2026. India is also set to reach a gross domestic product (GDP) of USD 5 trillion by 2026.

15.Gul Makai is a biopic on which among the following personalities?
A. Kiran Bedi
B. Imran Khan
C. Narendra Modi
D. Malala Yousafzai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Malala Yousafzai

Explanation: This has been directed by Amjad Khan and produced by Sanjay Singla. It is shot in Kashmir. This movie accounts the journey and struggle of Malala, starting from her humble upbringing to her becoming the champion for free education to all women.


Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions

Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Print Friendly, PDF & Email