Daily GK & Current Affairs Quiz – 30th December 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 30th December 2019

GK & Current Affairs Questions – 30th December 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 30th  December 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz December 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – December 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 30th December 2019


1.______ has recently declared China as a currency manipulator.
A. South Africa
B. US
C. Russia
D. India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. US

Explanation: Recently, People’s Bank of China allowed the yuan to suddenly depreciate relative to the dollar by 1.9%. Also, a weaker yuan makes Chinese exports more competitive.

2.According to the data released by the World Resources Institute, India is ranked ___ among the 17 most water stressed countries of the world.
A. 13th
B. 10th
C. 6th
D. 2nd
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. 13th

Explanation: Aqueduct’s global water risk mapping tool gauges where and how water risks and opportunities are emerging worldwide. According to the report, globally, water withdrawals have more than doubled since the 1960s.

3.India’s first national Time Release Study (TRS) is being conducted by the Ministry of _______.
A. Personnel
B. HRD
C. Finance
D. Corporate Affairs
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Finance

Explanation: Time Release Study exercise will be conducted every year across the 15 ports. It is an internationally recognized tool to measure the efficiency and effectiveness of international trade flows.

4. Toni Morrison, the first African American woman to win the Nobel Prize for ______, has passed away. 
A. Chemistry
B. Peace
C. Literature
D. Physics
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Literature

Explanation: Morrison wrote 11 novels, many of them touching on life as a black American. She won the Pulitzer Prize and the American Book Award also.

5.SAARC was established with the signing of the SAARC Charter in ______.
A. Islamabad
B. Dhaka
C. Mumbai
D. Kathmandu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Dhaka

Explanation: On 8th December 1985, South Asian Association for Regional Cooperation was established with the signing of the SAARC Charter in Dhaka. SAARC summits are usually held biennially and hosted by member states in alphabetical order.

6.Recently, the 19th Indian Ocean Rim Association (IORA) Council of Ministers (COM) Meeting was held in ____.
A. India
B. Sri Lanka
C. UAE
D. Mauritius
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. UAE

Explanation: UAE has assumed the position of Chair while Bangladesh will be Vice-Chair of the IORA (2019-2021). This association focuses purely on the Indian Ocean region, bound together by growing economic and trade linkages.

7.Recently, a three-day festival on Natyasastra was organised in ______.
A. Goa
B. Chennai
C. Puri
D. Kolkata
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Chennai

Explanation: Natyashastra is a detailed treatise and handbook on dramatic art. It is also known as the fifth veda as it has been evolved from the Rigveda, Samaveda, Yajurveda & Atharvaveda.

8.New Space India Limited (NSIL), the newly created second commercial arm of the ______, has bagged its first contract.
A. PMO
B. ISRO
C. NITI Aayog
D. Planning Commission
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. ISRO

Explanation: In partnership with the private sector in India through technology transfers, NSIL aims to mass-produce and manufacture the SSLV and the more powerful PSLV.

9.India’s first and longest sea ropeway project that will connect ______ with the Elephanta Caves, is scheduled to start by the end of the year 2019.
A. Mumbai
B. Bengaluru
C. Pune
D. Nagpur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Mumbai

Explanation: The ropeway will begin from Sewri in Mumbai’s east coast and end at Raigad district’s Elephanta Island. It is Rs. 700 crore PPP project which will be executed by the Mumbai Port Trust.

10.Recently scientists in ____ have used gene-editing techniques to stop bird flu spreading in chicken cells.
A. Britain
B. Norway
C. US
D. Spain
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Britain

Explanation: The technique was successful for the cells grown in a lab. The next step will be to produce chickens with the same genetic change. Bird Flu (H5N1) is a type of influenza virus that causes a disease in birds called avian influenza.

11.India ranked ____ out of 129 countries in the Sustainable Development Goals Gender Index.
A. 56th
B. 78th
C. 95th
D. 106th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 95th

Explanation: The index has been developed by Equal Measures 2030, which is a partnership among global and regional organisations. It indicates the position of various countries of the world in gender equality and also conveys how far countries are from achieving gender parity.

12.Shyam Saran Negi, sometimes seen in the news, is a retired school teacher who cast the first vote in the ____.
A. 1947
B. 1949
C. 1951
D. 1954
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 1951

Explanation: According to Negi, he never missed casting his vote ever since then whether it be a panchayat election or the Lok Sabha polls. Negi has been voting since India’s first General Elections in 1951.

13.World Heart Day, is an international campaign, held on _____ to inform people about cardiovascular diseases.
A. Sep 29
B. Oct 29
C. Nov 29
D. Dec 29
E. None of these

Correct Answer: A. Sep 29

Explanation: Cardiovascular diseases are the number one cause of death worldwide. About 17.5 million people died from cardiovascular disease in 2005.

[/su_spoiler]

14.The National Statistics Day is observed across India on _____.
A. June 29
B. Jan 15
C. Sep 24
D. Nov 22
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. June 29

Explanation: It is celebrated annually on occasion of birth anniversary of India’s eminent statistician, Late Prof Prasanta Chandra Mahalanobis. The theme of Statistics Day, 2019 was “Sustainable Development Goals (SDGs)”.

15.Global Family Day, One Day of Peace and Sharing, is celebrated every _____.
A. Jan 1
B. Feb 1
C. March 1
D. April 1
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Jan 1

Explanation: People all over the world find no time to spend with their family. Notably, spending time with the family members has reasonably reduced in recent years.


Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions

Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Print Friendly, PDF & Email