Daily GK & Current Affairs Quiz – 29th December 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 29th December 2019

GK & Current Affairs Questions – 29th December 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 29th  December 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz December 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – December 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 29th December 2019


1.____ launched one of the world’s most powerful rockets ‘Long March 5’ in a major step forward for its planned mission to Mars in 2020.
A. China
B. UK
C. US
D. India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. China

Explanation: The successful launch is the first Long March 5 since a first stage booster failure destroyed the Shijian 18 satellite. It is the country’s heaviest and most advanced communications satellite in geosynchronous orbit.

2.The UN General Assembly adopted a ___________ operating budget which for the first time includes funding for the investigation of war crimes in Syria and Myanmar.
A. USD 3.07-billion
B. USD 4.07-billion
C. USD 5.07-billion
D. USD 6.07-billion
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. USD 3.07-billion

Explanation: This is the first annual budget of the which had been operating a two-year budget cycle since 1974. The 2020 figure is 23 million dollar higher than the 2.849 billion budgeted by the organisation in the outgoing year.

3.Abhinandan scheme was recently launched by _____.
A. Assam
B. MP
C. HP
D. Goa
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Assam

Explanation: Abhinandan Scheme will facilitate the deserving students in higher education. The beneficiary students are provided with a one-time subsidy of up to a maximum of Rs 50,000 against the education loan, under the scheme.

4.Enrollment in the Aadhar project has crossed the ______ mark.
A. 100 crore
B. 110 crore
C. 125 crore
D. 150 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 125 crore

Explanation: The 12-digit biometric card was created to serve as an identity proof of every single Indian resident. It can be used to avail certain government benefits.

5._____ will finish the construction of the BeiDou-3 Navigation Satellite System (BDS-3), with another two geostationary orbit satellites to be launched before June 2020.
A. China
B. North Korea
C. South Africa
D. Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. China

Explanation: Chinese Beidou Navigation Satellite System, that emulates the U.S. Global Positioning System, will be completed in the first half of next year. It is worth mentioning that in 2003, China became just the third country to independently launch a manned space mission.

6.Which nation recently inducted first Avangard hypersonic missiles into service?
A. China
B. Norway
C. Spain
D. Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Russia

Explanation: This is the first intercontinental ballistic missile with the hypersonic glide vehicle in the world. Russia boasts of developing a number of ‘invincible’ weapons that surpass existing systems.

7.India is set to cross the 100-Gw renewable energy capacity mark in ____.
A. 2020
B. 2021
C. 2022
D. 2023
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. 2020

Explanation: India’s installed renewable energy generation capacity touched around 86GW by the end of November. Around 30GW renewable capacity including 18GW solar and 10GW wind energy is under implementation.

8.A new LPG bottling plant of the Bharat Petroleum Corporation Limited was inaugurated in _____.
A. Odisha
B. Goa
C. Delhi
D. Haryana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Odisha

Explanation: This LPG bottling plan would cater to around 20 lakh households by filling 42 lakh cylinders per annum. It was set up at a cost of Rs 103 crore by BPCL.

9.________ has released the 19th issue of the Financial Stability Report.
A. RBI
B. NITI Aayog
C. FICCI
D. CII
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. RBI

Explanation: This report depicts that despite slowing economic growth, the country’s financial system remains stable. Current account deficit is likely to be under control reflecting muted energy price outlook, while India’s exports could face headwinds in the event of sustained global slowdown.

10.Union Home Minister Amit Shah laid the foundation stone for country’s first transit-oriented development (TOD) project in ____.
A. New Delhi
B. Chennai
C. Bengaluru
D. Varanasi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. New Delhi

Explanation: The project — ‘East Delhi Hub’ is spread over 30 ha. It will come up in next three-and-a-half years.

11.Who presented Bollywood megastar Amitabh Bachchan with Dadasaheb Phalke Award, Indian cinema’s highest honour?
A. Narendra Modi
B. Ram Nath Kovind
C. Pranab Mukherjee
D. Amit Shah
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Ram Nath Kovind

Explanation: The 50th Dadasaheb Phalke Award honoured Amitabh Bachchan with India’s highest film honour. Notably, he has won four National Film Awards for Best Actor through his illustrious career.

12.The statistics ministry has constituted a 28-member Standing Committee on Statistics (SCES) chaired by ______, to improve quality of data.
A. Pronab Sen
B. Sonia Gandhi
C. Amit Joshi
D. Shashi Tharoor
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Pronab Sen

Explanation: The new Standing Committee on Economic Statistics has been mandated to review the framework for economic indicators pertaining to the industrial sector, the services sector and the labour force statistics.

13.National Institute of Disaster Management (NIDM) organized the 1st International Conference on “Landslides Risk Reduction and Resilience” in _______.
A. Shimla
B. Guwahati
C. New Delhi
D. Mumbai
E. None of these

Correct Answer: C. New Delhi

Explanation: NIDM comes under the Ministry of Home Affairs. The window of economic loss due to landslides may reach between 1-2% of the GNP, as per Geological Survey of India.

[/su_spoiler]

14.Trump’s administration sought to cut its contribution to Nato’s direct budget from 22 per cent to around _____.
A. 10%
B. 12%
C. 14%
D. 16%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. 16%

Explanation: NATO is based on the notion of collective defense, which also requires collective spending. At the 2014 summit, NATO allies had agreed to spend 2% of their GDP on defence.

15.The ______ has launched its Accelerator Lab in India, in collaboration with the government’s Atal Innovation Mission.
A. UNDP
B. IMF
C. AIIB
D. UNICEF
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. UNDP

Explanation: This lab will seek to address some of the most pressing issues facing India:

• Air pollution
• Sustainable water management
• Client-resilient livelihoods through innovation


Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions

Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Print Friendly, PDF & Email