Daily GK & Current Affairs Quiz – 28th December 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 28th December 2019

GK & Current Affairs Questions – 28th December 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 28th  December 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz December 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – December 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 28th December 2019


1.China, Russia and _____ will hold four days of joint military drills in the Gulf of Oman.
A. India
B. Iran
C. Pakistan
D. Sri Lanka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Iran

Explanation: The Gulf of Oman has been a focal point of geopolitical tensions in 2019. The Gulf of Oman connects to the Strait of Hormuz. Through this, roughly 30% of the world’s sea-borne crude oil passes.

2.State-owned Allahabad Bank will get a fresh capital infusion of Rs ______ from the government in the current financial year.
A. 2,153 crore
B. 3,153 crore
C. 4,153 crore
D. 5,153 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. 2,153 crore

Explanation: The capital infusion comes ahead of Allahabad bank’s amalgamation with Indian Bank. It is worth mentioning that Allahabad Bank had not featured in the list of banks who were approved a total fresh capital infusion of Rs 55,250 crore.

3.Who became the first fast bowler in the history of Test cricket to make 150 appearance?
A. MS Dhoni
B. James Anderson
C. Virat Kohli
D. Sachin Tendulkar
E. None of these

Show Correct Answers

Explanation: Anderson is currently the leading wicket-taker for England in the longest format of the game. Anderson was only 20 when he made his debut, taking five wickets against Zimbabwe in 2003.

4.Following the footsteps of France, _____ has approved a new tax to be levied on large tech companies.
A. USA
B. Spain
C. Italy
D. Norway
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Italy

Explanation: The digital tax will impose a 3% levy on some digital revenue for technology companies that make over $831 million. The new tax, passed this week by Italy’s parliament, will take effect January 1.

5.Communities across Asia commemorated the 230,000 victims of the Indian Ocean tsunami, the ____ anniversary of one of the world’s most deadly disasters.
A. 10th
B. 15th
C. 20th
D. 25th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 15th

Explanation: About 228,000 people were killed as a result of the 9.1 magnitude quake in 2004. The estimated cost of the damage was just under $10bn (£6.4bn). The tsunami waves hit 11 countries around the Indian Ocean, stretching from Indonesia to India to Somalia.

6.The eight railway-related wings will be merged into a single central service called the IRMS. What does ‘M’ stand for in IRMS?
A. Management
B. Merger
C. Malicious
D. Micro
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Management

Explanation: IRMS will enable Railways to recruit engineers/non-engineers as per need. It would offer equality of opportunity to both categories in career progression.

7.The 5th Round of India-Japan Maritime Affairs Dialogue was held in _____.
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Tokyo
D. Varanasi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Tokyo

Explanation: The talks under the new framework are taking place following a decision taken during the 13th India-Japan annual summit last year.

8.Who has been declared as “the most famous teenager in the world” by the United Nations in the ‘Decade in Review‘ report of the UN?
A. Gigi Hadid
B. Malala Yousafzai
C. Noah Jupe
D. Veronika Bonell
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Malala Yousafzai

Explanation: In recognition of her efforts for children’s rights, Malala became the youngest recipient of the Nobel Peace Prize in 2014. In 2012, Malala was shot in the head at point-blank range by the Taliban.

9.Jyotirao Phule Kisan loan waiver scheme for farmers has been launched by ________.
A. Tamil Nadu
B. Haryana
C. Himachal Pradesh
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Maharashtra

Explanation: All the crop loans outstanding upto 30 September 2019 will be covered in this scheme. Previously, the state govt. had launched the Chhatrapati Shivaji Maharaj Shetkari Samman Yojana.

10.MINUSMA, sometimes seen in the news, is a peacekeeping mission, in which among the following countries?
A. South Africa
B. Mali
C. Zimbabwe
D. Nigeria
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Mali

Explanation: The United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (MINUSMA) was established to support political processes in that country and carry out a number of security-related tasks. Mali is the most dangerous country in the world for UN peacekeepers. So far 123 have died and 358 have been severely wounded in the ongoing counter-insurgency operations.

11.______ commercially rolled-out its Voice Over Wi-Fi (VoWiFi) service in Mumbai, Kolkata, Andhra Pradesh, Karnataka, and Tamil Nadu.
A. Bharti Airtel
B. Videocon
C. Vodafone Idea
D. BSNL
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Bharti Airtel

Explanation: This will improve indoor voice calling experience for its users. The move will allow the telco to take on over-the-top (OTT) players like WhatsApp.

12.The oldest Sanskrit inscription of South India has been found by the Archaeological Survey of India (ASI) in _____________.
A. Andhra Pradesh
B. MP
C. Telangana
D. Uttar Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Andhra Pradesh

Explanation: The inscription is in Sanskrit and in Brahmi characters. It was issued by Satavahana king Vijaya in 207 A.D. It is also an earliest epigraphic evidence for the Saptamatrika cult.

13.The Constitutional Court of ______ ruled that a more than two-year block on access to online encyclopaedia Wikipedia in the country is a violation of freedom of expression.
A. Turkey
B. Saudi Arabia
C. Iran
D. Iraq
E. None of these

Correct Answer: A. Turkey

Explanation: Turkey blocked Wikipedia in April 2017. Wikipedia declined to remove content from the community-generated site, citing its opposition to censorship.

[/su_spoiler]

14.Bharat Heavy Electricals Limited has successfully commissioned the first Lignite based 500 MW thermal unit of the 2×500 MW Neyveli New Thermal Power Project in _________.
A. Punjab
B. Tamil Nadu
C. Kerala
D. Haryana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Tamil Nadu

Explanation: This is the country’s first lignite-fired 500 MW power plant. It is also the highest rating pulverised lignite-fired thermal unit.

15.Who has bagged the title of Miss Teen International 2019?
A. Anicia Gaothusi
B. Thu Phan
C. Ayushi Dholakia
D. Alessandra Tanos
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Ayushi Dholakia

Explanation: Aayushi Dholakia was crowned as the winner of Miss Teen International 2019. Ayushi is the first ever India and Asian to win this title in 27 years of pageant. Aayushi is a 16 year old girl from Vadodara, Gujarat.


Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions

Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Print Friendly, PDF & Email