Daily GK & Current Affairs Quiz – 27th December 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 27th December 2019

GK & Current Affairs Questions – 27th December 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 27th  December 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz December 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – December 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 27th December 2019


1.The Federal Cabinet of Pakistan has decided to import polio markers from ______ in a bid to reduce the price of medicines.
A. Saudi Arabia
B. US
C. UK
D. India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. India

Explanation: The markers are used to mark the fingers of children after administering them polio vaccine. They are approved by the World Health Organisation. Pakistan launched a massive anti-polio drive early this month to vaccinate 6.75 million children in 33 districts of the country.

2.______ topped the Good Governance Index launched by the Centre.
A. Himachal Pradesh
B. Odisha
C. Punjab
D. Tamil Nadu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Tamil Nadu

Explanation: Tamil Nadu has bagged the top position in the composite ranking for good governance index (GGI), followed by Maharashtra and Karnataka. GGI had been “scientifically designed” to reflect various parameters of governance.

3.WiFi services being provided through BharatNet in villages across India will be free of charge till _______.
A. December 2020
B. August 2020
C. March 2020
D. January 2021
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. March 2020

Explanation: Currently, 48,000 villages connected under the BharatNet project have WiFi access. The scheme focuses on empowering the entire village community by providing access to:

• Education
• Health
• Financial services

4.The National Democratic Alliance (NDA) government has green-lit the appointment of India’s first Chief of Defence Staff (CDS) who will be a _______.
A. Four-star General
B. Five-star General
C. Seven-star General
D. Three-star General
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Four-star General

Explanation: • CDS would be principal military advisor to the defence minister

• He will head the new Department of Military Affairs to ensure jointness in training, logistics and procurement of the three services

• CDS will head the department of military affairs with salary equivalent to Service Chiefs

5.The Telangana government has increased the retirement age from 58 to ___ for state-run transport corporation employees.
A. 60
B. 62
C. 64
D. 66
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. 60

Explanation: The increase in age limit for retirement will be extended to each and every employee of the TSRTC. This was among the major issues, including payment of salaries during the strike period from Oct 5 to Nov 28.

6.The country’s first university for transgender community will be opened in ____.
A. UP
B. Rajasthan
C. Assam
D. MP
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. UP

Explanation: The university will come up in Fazilnagar block of Kushinagar district. It is being built by the Akhil Bhartiya Kinnar Siksha Seva Trust. It will facilitate its members to study right from class one to PG.

7.Reserve Bank has introduced a new type of prepaid payment instrument (PPI) which could be used only for purchase of goods and services up to a limit of Rs _____ per month.
A. 10,000
B. 20,000
C. 30,000
D. 40,000
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. 10,000

Explanation: PPIs are financial instruments that facilitate the purchase of goods and services against the value stored on such instruments. The loading /reloading of such PPI will be only from a bank account.

8.Indian tennis ace Leander Paes has announced that ____ will be his last year as a professional tennis player.
A. 2020
B. 2021
C. 2022
D. 2023
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. 2020

Explanation: Leander made his Olympic debut in 1992. He will look for one final flourish at Tokyo Olympics next year. He Paes is the first Indian and the only Tennis player to have participated in seven Olympic Games.

9.Saudi Arabia’s King Salman has named Prince Faisal bin Farhan Al Saud as the kingdom’s ________.
A. Foreign Minister
B. Internal Affairs Minister
C. Finance Minister
D. Education Minister
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Foreign Minister

Explanation: Prince Faisal grew up in Saudi Arabia. He studied business administration in Riyadh. Between the years 1996-1998, he served as Deputy CEO of Saudi Co for Operations and Maintenance. He also co-founded Al Shamal Company for Contracting in 2004.

10.Typhoon Phanfone, sometimes seen in the news, has killed several people in ________. 
A. Philippines
B. Indonesia
C. Malaysia
D. Sri Lanka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Philippines

Explanation: Typhoon Phanfone, known locally as Typhoon Ursula, first made landfall on Eastern Samar province. It also hit Boracay, Coron and other holiday destinations that are famed for their white-sand beaches.

11.Indian Railways unveiled Him Darshan Express comprising all-new Vistadome coaches from ______ railway station to Shimla.
A. Chandigarh
B. Kasauli
C. Ludhiana
D. Kalka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Kalka

Explanation: Commuters will enjoy the beautiful scenic view of the Himalayas. The train has swanky Vistadome AC coaches with glass roof. Each Vistadome coach will have a seating capacity of 15 persons.

12.The Prime Minister released the Operational Guidelines of JJM. Expand JJM.
A. Jal Jeevan Mission
B. Jal Hi Jeevan
C. Jalashaya Mission
D. Jal Jeev Mission
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Jal Jeevan Mission

Explanation: Jal Jeevan Mission aims to ensure access of piped water for every household in India. JJM flows from a larger philosophy and an integrated approach to water-related issues.

13.The migratory insect – locust has swarmed the northern parts of which state, causing significant damage to agriculture?
A. Maharashtra
B. Gujarat
C. Goa
D. Tamil Nadu
E. None of these

Correct Answer: B. Gujarat

Explanation: A locust is a large, mainly tropical grasshopper with strong powers of flight. They have wreaked havoc on standing crops. Reportedly, the administration has been caught napping despite an alert from the FAO.

[/su_spoiler]

14.National Consumer Day is observed every year in India on December 24. On this day the Consumer Protection Act received the then President’s approval in _____.
A. 1980
B. 1982
C. 1984
D. 1986
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. 1986

Explanation: The day provides an opportunity to highlight the importance of the consumer movement. The consumer is having the following 6 consumer rights under the Act:

A. Right to Safety

B. Right to be Informed

C. Right to Choose

D. Right to be heard

E. Right to seek Redressal

F. Right to Consumer Education

15.2nd Eat Right Mela, sometimes seen in the news, is being held in _______.
A. New Delhi
B. Varanasi
C. Bengaluru
D. Chandigarh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. New Delhi

Explanation: The Eat Right Mela is a complete food experience for the entire family. The first National Eat Right Mela was held in New Delhi in partnership with the National Association of Street Vendors of India.


Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions

Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Print Friendly, PDF & Email