Daily GK & Current Affairs Quiz – 26th December 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 26th December 2019

GK & Current Affairs Questions – 26th December 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 26th  December 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz December 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – December 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 26th December 2019


1.Amazon Retail India Pvt Ltd will soon open its first farm collection center in ______.
A. Kochi
B. Ahmedabad
C. Pune
D. Varanasi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Pune

Explanation: For the first time, this e-commerce company is sourcing fresh produce directly from the farmers as part its farm-to-fork initiatives.

2.Who has been appointed as the new chairman of Kerala-based ESAF Small Finance Bank?
A. Harsh Mehta
B. Gauransh Chawla
C. PR Ravi Mohan
D. Ravi Johar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. PR Ravi Mohan

Explanation: He replaced R Prabha, who completed his tenure as the chairman. He has a rich experience of top leadership in Indian and international banking sectors.

3.Who has taken over as the new President of the Associated Chambers of Commerce & Industry of India (ASSOCHAM)?
A. Niranjan Hiranandani
B. Anil Luthra
C. Balkrishan Goenka
D. Rajeev Masand
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Niranjan Hiranandani

Explanation: He succeeds Welspun Group Chairman Balkrishan Goenka. Since its establishment in 1920, ASSOCHAM has represented the interests of the commerce and the internal trade industries of India.

4.Shri Dharmendra Pradhan recently unveiled India’s first long distance CNG bus fitted with composite CNG cylinders, which can travel around ______ in a single fill.
A. 1000 kms
B. 2000 kms
C. 3000 kms
D. 4000 kms
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. 1000 kms

Explanation: The project has been executed by Indraprastha Gas Limited. The introduction of long range CNG buses has the capacity to revolutionize the fight against air pollution across the nation.

5.Hemant Soren, sometimes seen in the news, is set to be sworn in as the new CM of _________.
A. Jharkhand
B. Gujarat
C. Maharashtra
D. Bihar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Jharkhand

Explanation: The pre-poll opposition combine bagged 47 seats (JMM 30, Congress 16 and RJD one) in the 81-member assembly. It is worth noting that BJP had posted a spectacular victory in the Lok Sabha election recently. It was yet to score a convincing triumph in an assembly election since.

6.___ released its 3rd edition of global report on trends in prevalence of tobacco use 2000-2025.
A. WHO
B. IMF
C. UNICEF
D. AIIB
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. WHO

Explanation: By 2020, WHO projects there will be 10 million fewer tobacco users, male and female, compared to 2018. Approximately 43 million children (aged 13-15) used tobacco in 2018 (14 million girls and 29 million boys).

7.PM Narendra Modi recently unveiled a statue of former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee at the Lok Bhawan in ______.
A. Shimla
B. Jaipur
C. Lucknow
D. Ahmedabad
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Lucknow

Explanation: The 25-ft bronze statue was built in Jaipur. Mr Vajpayee was known for his oratory skills. Vajpayee was born in 1924 in Gwalior, Madhya Pradesh. He died on August 16, 2018 at AIIMS.

8.Russia and _____ have signed a preliminary deal on the transit of Russian gas to Europe.
A. Ukraine
B. Norway
C. Spain
D. UK
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Ukraine

Explanation: This deal will bring forward the long-awaited renewal of a deal due to expire at the end of the year. Ukraine is a key transit route for Russian piped gas exports to Europe.

9.International Day of Forests, sometimes seen in the news, is annually observed on _______.
A. 21st February
B. 21st March
C. 21st May
D. 21st June
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 21st March

Explanation: This day promotes the importance of forests and trees in our lives. The day addresses issues such as deforestation. Roughly 1.6 billion people, depend on forests for their livelihood.

10.One of India’s largest private-sector lenders HDFC Bank Ltd crossed the _____ market capitalisation.
A. $100 billion
B. $300 billion
C. $500 billion
D. $1000 billion
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. $100 billion

Explanation: Crossing the $100 billion market capitalization in intraday trading, HDFC became the third company in the country to achieve this milestone. It is now in the league of Reliance Industries Ltd ($140.74 billion) and Tata Consultancy Services (TCS) having a market cap of $114.60 billion.

11.The UAE federal export credit company, Etihad Credit Insurance (ECI) signed a Memorandum of Understanding (MoU) ____ to enhance trade and economic cooperation between the two countries.
A. Iran
B. Oman
C. Saudi Arabia
D. Iraq
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Oman

Explanation: This partnership intends to provide incentives to UAE businesses looking to expand globally. Under this MoU, ECI and Credit Oman will form a collaborative task force to explore work streams.

12.World Autism Awareness Day is celebrated on ________.
A. 2 Apr
B. 4 Apr
C. 6 Apr
D. 8 Apr
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. 2 Apr

Explanation: This day highlights the need to help improve the quality of life of those with autism. Autism causes a person to establish repetitive behavioral patterns and often impairs their social interactions with other people.

13.Reliance Industries Ltd (RIL) Chairman Mukesh Ambani saw his wealth surge around ______, which is the most in Asia.
A. $17 billion
B. $27 billion
C. $37 billion
D. $47 billion
E. None of these

Correct Answer: A. $17 billion

Explanation: The surge in Ambani’s fortune this year was fueled by a 40% jump in the shares. Ambani was followed by Alibaba Group founder Jack Ma whose net worth rose by $11.3 billion.

[/su_spoiler]

14.The Centre has created a ________ package for infrastructure development of the fisheries sector.
A. 7,522.48 crore
B. 8,522.48 crore
C. 9,522.48 crore
D. 10,522.48 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. 7,522.48 crore

Explanation: The fund will mainly be used by the coastal states to invest in infrastructure facilities for:

• Deep-sea fishing
• Post-harvesting
• Cage culture
• Export promotion of fish and marine products

15.World No Tobacco Day is observed on which among the following days?
A. 15th April
B. 31st May
C. 21st June
D. 6th July
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 31st May

Explanation: The World No Tobacco Da aims to raise awareness on the:

• Risks posed by tobacco smoking & second-hand smoke exposure

• Emerging evidence on the link between tobacco smoking and TB deaths

• Particular dangers of tobacco smoking to lung health


Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions

Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Print Friendly, PDF & Email