Daily GK & Current Affairs Quiz – 25th December 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 25th December 2019

GK & Current Affairs Questions – 25th December 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 25th  December 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz December 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – December 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 25th December 2019


1.The government has named ________ as the next foreign secretary.
A. Harsh Vardhan Singla
B. Vijay Gokhale
C. Ram Nath Kovind
D. Amit Shah
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Harsh Vardhan Singla

Explanation: Gokhale is a 1984-batch Indian Foreign Service (IFS) officer. Shringla served as an ambassador to Bangkok from 2014 to 2016. Shringla has also served at UNESCO in France, UN in New York besides Vietnam, Israel and South Africa.

2.Justice Gulzar Ahmed was sworn in as the 27th chief justice of _______ on December 21.
A. Pakistan
B. Bangladesh
C. Iran
D. Sri Lanka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Pakistan

Explanation: Justice Ahmed was born on February 2, 1957, in Karachi. He obtained education from Gulistan School in Karachi. He became an advocate of the High Court in 1988. He was elected as honorary secretary of the Sindh High Court Bar Association, for the year 1999-2000.

3.Which nation will rewrite the Bible and Quran to ‘reflect socialist values’?
A. Japan
B. China
C. Russia
D. South Korea
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. China

Explanation: The new editions must not contain any content that contradicts socialism. The paragraphs which are deemed wrong will be amended.

4.The Union Cabinet approved funds to the tune of over Rs _______ for updating the National Population Register.
A. 3,941.35 crore
B. 4,941.35 crore
C. 5,941.35 crore
D. 6,941.35 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. 3,941.35 crore

Explanation: The objective of the NPR is to create a comprehensive identity database contaning demographic details of every “usual resident”.

5.The tenure of _______ chairman Harsh Kumar Bhanwala was extended by six months.
A. SEBI
B. NABARD
C. FICCI
D. RBI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. NABARD

Explanation: Bhanwala worked as the Managing Director for Delhi State Cooperative Bank, besides being MD of India Infrastructure Finance Company. Also, he pioneered the Credit Enhancement Scheme.

6.National Street Food Festival (NSFF) is being held in ______.
A. New Delhi
B. Pune
C. Mumbai
D. Chandigarh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. New Delhi

Explanation: This year is the 11th edition of National Street Food Festival. This festival helps mainstream various street vending communities. It is a unique advocacy effort by the National Association of Street Vendors of India (NASVI).

7.Which state has emerged as the topper in coverage of area under micro-irrigation (MI) this year?
A. Kerala
B. Karnataka
C. Tamil Nadu
D. Punjab
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Tamil Nadu

Explanation: Tamil Nadu accounts for around 1.39 lakh hectares. It accounts for 38% of the total coverage in the nation. It is worth noting that micro-irrigation is the slow application of water as discrete or continuous drips, by:

• Surface drip
• Subsurface drip
• Bubbler
• Micro-sprinkler systems

8.Which state will soon have schools marked ‘hard’, ‘soft’ and ‘medium’?
A. Himachal Pradesh
B. Arunachal Pradesh
C. Maharashtra
D. Gujarat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Arunachal Pradesh

Explanation: Under the policy, all government schools will be divided into 3 categories —
• Hard
• Medium
• Soft

Based on: 1. Topography & Acessibility
2. Degree of difficulty in staying at the place of posting

9.Which nation authorised the establishment of Space Force which would become the sixth branch of the armed forces?
A. India
B. Spain
C. US
D. UK
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. US

Explanation: The Space Force is part of the Department of the Air Force. The new branch will be stood up over the next 18 months. The 2020 National Defense Authorization Act increased total military spending by about $20 billion, or 2.8 percent.

10._______ has been cleared as a provisional venue for FIFA U-17 Women’s World Cup India 2020 by the Local Organising Committee (LOC).
A. Ahmedabad
B. Bengaluru
C. Pune
D. Chandigarh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Ahmedabad

Explanation: FIFA U-17 Women’s World Cup India 2020 will be held next year between November 2 and November 21. Gujarat has committed its full support and assistance into making this world cup a big success in the state.

11.The U.S. Senate Foreign Relations Committee approved legislation namely ‘DASKA’ recently that would impose sanctions on ________.
A. Russia
B. Norway
C. Spain
D. UK
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Russia

Explanation: Defending American Security from Kremlin Aggression Act (DASKA) would level new sanctions against:

• Russian oligarchs
• Russian Banking Sector
• Its Sovereign debt

The latest iteration of DASKA is intended to push the Trump Administration to confront the Kremlin on a range of issues.

12._____ will lower tariffs on products ranging from frozen pork and avocado to some types of semiconductors next year.
A. China
B. India
C. Russia
D. US
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. China

Explanation: The plan will cut down tariffs for all trading partners on over 850 products. ‘Most-favored-nation’ rates are the lowest possible tariffs a country offers to its trading partners.

13.Which resolution was adopted during the valedictory session of the two-day Regional Conference on ‘Improving Public Service Delivery – Role of Governments’?
A. New Delhi Resolution
B. Kochi Resolution
C. Nagpur Resolution
D. Bengaluru Resolution
E. None of these

Correct Answer: C. Nagpur Resolution

Explanation: The Conference unanimously adopted the ‘Nagpur Resolution: A Holistic Approach for Empowering Citizens’. According to the resolution, it is important to adopt a development-oriented approach including last man in the queue.

[/su_spoiler]

14.The Union Cabinet has decided to honour the contribution of former Prime Minister _______ by naming the Strategic Tunnel under Rohtang Pass after him.
A. JL Nehru
B. Rajeev Gandhi
C. Indira Gandhi
D. Atal Bihari Vajpayee
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Atal Bihari Vajpayee

Explanation: The foundation stone of the tunnel was laid on May 26, 2002. It is a 10.5-metre wide single tube bi-lane tunnel. The Border Roads Organisation (BRO) worked relentlessly to overcome major geological, terrain challenges.

15.. _______ recently launched Mission Shat Pratishat to achieve 100 per cent result in classes 5, 8, 10, and 12.
A. Punjab
B. Haryana
C. UP
D. Bihar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Punjab

Explanation: There are 19,124 government schools in Punjab. A total of 23.78 lakh students are studying in the state-run schools. The scheme aims to further improve the results as compared to last year.


Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions

Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Print Friendly, PDF & Email